[+] GRUB uruchomie dwóch systemów z osobnych dysków

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Malkavi

[+] GRUB uruchomie dwóch systemów z osobnych dysków

Post autor: Malkavi »

Witam serdecznie.
Parę dni temu kupiłem sobie nowy dysk prosto pod Debiana, umyśliło mi się, że będę miał dwa dyski i przy starcie będę sobie wybierał, który system chcę uruchomić Linux czy Windows. Wczoraj właśnie zainstalowałem Debiana, na tym nowym dysku, wszystko ładnie i pięknie dopóki nie zacząłem bawić się z grubem. Coś mi nie wychodziło i po wpisaniu:

Kod: Zaznacz cały

>grub  setup(hd1,0)
i późniejszym restarcie, dysk z Windowsem nie startuje tylko pojawiają się napisy:

Kod: Zaznacz cały

GRUB GRUB GRUB GRUB
i nic nie da się zrobić. Co do systemu plików http://wklej.org/id/401035/

Czy można jeszcze coś odzyskać z tego dysku bo mam tam bardzo ważne dane i teraz po prostu już spanikowałem.
Prosiłbym o jakąkolwiek pomoc.
mlodir

Post autor: mlodir »

Z tego co pamiętam, windows MUSI być na dysku master. W grubie masz ustawionego debiana na (hd0,0) a windowsa na (hd1,0). Dane odzyskasz bez problemu chociażby odpalając jakieś live-cd, spokojnie zamontujesz partycje z windows. Ustaw dysk z win na master, dysk z debianem na slave, przeinstaluj debiana, a jak zapyta gdzie zainstalować grub, wybierz partycje z windowsem, coś w stylu 'w głównym sektorze rozruchowym'. Można się obejść bez reinstalacji debiana, ale nie znam się na tyle na grubie żeby coś poradzić.
Jeśli się myle, poprawcie.
Malkavi

Widzisz mlodir, ja zrobiłem tak, że jak instalowałem Debiana odłączyłem kompletnie dysk z Windowsem i zainstalowałem na dysku z Debianem gruba (i próbowałem z poziomu Debiana w pliku menu.lst dodać linijkę abym miał wybór także Windowsa). Tylko, że teraz jak podłączam sam dysk z Windowsem jako ,,master'' to właśnie mam ten błąd gruba.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Malkavi, każdemu należy indywidualnie tłumaczyć co należy zrobić w przypadku podobnym do Twojego. Przejrzałeś wcześniej forum? Spróbowałeś zrozumieć jak ma funkcjonować taki układ z dwoma systemami i z dwoma dyskami.
Na forum mamy gotowe rozwiązania Twojego problemu:
Dział dla początkujących
Grub - instalacja, konfiguracja i naprawa
Temat przyklejony o grubie2, poruszający i rozwiązujący wszystkie problemy z nim związane.

Temat (aktualny jeszcze), w którym poruszono podobny problem do Twojego (niewielka różnica drugi dysk zewnętrzny).
http://debian.linux.pl/threads/20350-Dw ... ewnetrznym
Poruszone kwestie do wykorzystania w Twoim przypadku.

Czy, sprawdziłeś dyski z pomocą jakiejś dystrybucji livecd Linuksa? Oczywiście nie, tylko od razu problem. Sprawdź z pomocą:
http://debian.linux.pl/threads/9479-Dys ... #post61503
Dystrybucja SuperGrub będzie odpowiednia do tego.

Odnośnie tego co przedstawiłeś to usunąłeś zawartość sektora startowego dysku z Windowsem, nadpisując go grubem i następnie usuwając. Musisz przywrócić oryginalną zawartość sektora startowego z poziomu płytki instalacyjnej posiadanego Windowsa. Jak to zrobić też jest o tym pełno opisów.
Malkavi

Zrobiłem tak: sformatowałem cały dysk, na którym był Windows i zainstalowałem ponownie (wszystko było robione u kumpla), danych jako tako nie utraciłem bo mam je na drugiej partycji. Tylko dziwi mnie jedna rzecz, mianowicie, jak uruchamiam Windows u Siebie to zaraz po przejściu pierwszej kreski w Windows XP, przy ładowaniu jest jakieś załamanie systemu i komputer się restartuje i tak w kółko.
Przypuszczam, że coś jest nie tak, może z biosem bo Debian z drugiego dysku o dziwo działa prawidłowo.
PS. U kolegi, u którego instalowałem Windows XP wszystko ładnie działa.
fnmirk
Senior Member

Z tego co napisałeś, wynika, że zaniosłeś dysk do kolegi i u niego instalowałeś Windowsa. Skoro tak, to musisz zanieś do niego cały komputer lub kolegę zaprosić do siebie, aby zainstalował Windowsa.
Malkavi

U niego zainstalowalismy windowsa na moim dysku. Ponieważ ja przy instalacji u siebie muszę wczytywac sterowniki sata z dyskietki której aktualnie nie mam.
fnmirk
Senior Member

Windows nie jest systemem przenośnym między różnymi komputerami. Musisz zainstalować go na swoim komputerze.
Malkavi

fnmirk pisze:Windows nie jest systemem przenośnym między różnymi komputerami.

Co przez to rozumiesz? Tzn. podczas instalacji systemu jakieś pliki zapisują się na płycie głównej w biosie?
fnmirk
Senior Member

Malkavi, przeczytaj licencję systemu.
ODPOWIEDZ