Przywaracanie systemu na serwerze dedykowanym

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Awatar użytkownika
lessmian2
Member

Post autor: lessmian2 »

Pacek pisze:Czy VMware ESXi przypadkiem nie wymaga odpowiedniego serwera, aby je uruchomić?
Odpowiedniego, w sensie wspieranych podzespołów. Z doświadczenia - jeszcze nie trafiłem na serwer, na którym nie działał w ogóle.
Pacek pisze:W naszym wątku jest informacja, że ESXi to jest "mikrodystrybucja" Linuksa. Na stronie VMWare napisali, że to ESX (bez tego "i" na końcu) jest mikrodystrybucją Linuksa nazywaną "service console" . Dalej piszą, że ta "service console" została usunięta z ESXi.
Ciężko VMware nazwać mikrodystrybucją Linuksa. ESX posiada konsole serwisową, która w rzeczywistości jest wirtualną maszyną ze zmodyfikowanym Red-Hatem i dodanymi narzędziami do zarządzania całą infrastrukturą. W ESXi tego nie ma, jest tylko bardzo okrojona powłoka, choć co nie co da się zrobić.
Pacek pisze:serwer DL140G3
Jakbyś sprawdził w internecie, to dowiedziałby się, że są problemy z wbudowanym kontrolerem SATA, ale może da się je jakoś ominąć lub zostało to poprawione w nowej wersji.
Pacek pisze:Czy nie jest tak, że serwer musi mieć pamięć (coś jak BIOS/BOOT ROM) w którą instaluje się ESXi?
A taki news to skąd? Można ESXi zainstalować na pendrive i z niego ładować system, ale chyba nie to miałeś na myśli.
Pacek pisze:A może da się to np. odpalić na zwykłym PC?
Mnie się udało. Jeśli nie będziesz miał dziwnych kontrolerów dysków/kart sieciowych, powinno się udać.
Awatar użytkownika
Redhead
Junior Member

Post autor: Redhead »

Musi być odpowiedni sprzet do VMware. Nawet podczas instalacji anaconda ci wykryje czy da sie zainstalować czy nie, bo nawet karta sieciowa musi być odpowiednia. Do nowych wersji ESX/ESXi sprzet musi być 64-bitowy, ale to juz było pisane.
Co to testów samego ESX/ESXi w domowych warunkach, można je uruchomić w wersjach VMware Server i Worktation. Po prostu wirtualizujesz hupervisora :)

Sam w domu mam klaster zrobiony z 3x ESX4 postawiony virtualnie na VMware Workstation7. 60-dniowa wersja dostepna za free. Oczywiście zeby pobawić się VMotion/HA itp musisz mieć jakis klastrowy system plikow. W naszym przypadku ESX tworzy VMFS. Będziesz musiał stworzyć virtualne iSCSI (shared storage), żebyś mogł potem udostepnić je ESXom. Możesz to tego uzyć openfiler'a, freebsd, opensolaris'a (innych nie próbowałem).

Mamy taką sytuacje:
Nasz host (Debian) >> aplikacja Server/Workstation >> instalujemy 4+ wirtualne maszyny (jedno na iSCSI + 2+ ESX + Windows 2k3 Server na Virtual Center) >> wirtualke iSCSI udostępniamy ESXom i potem na niej będą instalowane wirtualne maszyny, ktorymi bedziemy zarządzac vSphere Clientem.

Oczywiście na iSCSI potrzebuje wręcz ogromne I/O. Najlepiej 2 dyski SSD w RAID0 + 8GB+ (najlepiej 16GB) RAM na hoscie + CPU nie jest problemem E8400 daje radę.
Rozchodzi się o to, że każdej wirtualnej maszynie ESX trzeba dac ze 4GB, bo sam system wymaga 2GB + zeby uruchomić przynajmniej jedną wirtualna maszyne na tym ESX.

Chyba nie pokręciłem? :)
Pacek
Beginner

Post autor: Pacek »

A taki news to skąd? Można ESXi zainstalować na pendrive i z niego bootować system, ale chyba nie to miałeś na myśli.
To nie był news tylko pytanie, bo może jakiś nowy technologiczny patent przeoczyłem ;)

Dzięki Panowie za informacje. Mam nadzieję, że któregoś pięknego dnia odpalę ESX.
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Post autor: Bastian »

Tak więc rozważam ESXi bądź Xen na maszynie Core2Quad Q9400 i 4 GB ram. W przypadku ESXi mam nadzieje, że nie będzie problemów sprzętowych. Jak wystąpią to zainstaluje Xen'a. Dzięki Panowie za wyjaśnienia.
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Mam jeszcze pytanie dodatkowe. Czy W ESXi bądż innym rozwiązaniu wirtualizacyjnym jest możliwość robienia migawek z wykluczeniem konkretnej struktury w katalogach, tzn. czy mogę wykluczyć z migawki katalogi, które ważą bardzo dużo? Kopia zapasowa tych katalogów jest obsługiwany w inny sposób.
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Spoko, czyli pewnie nie da rady :)

Mam jeszcze jedno pytanko: serwer, na którym chce to robić, nie wspiera VT (Intel Virtual Technology) gdyż jest to Intel Core2Quad Q8200. Z tego co wyczytałem to jedynym minusem będzie to, iż nie bede mógł instalować 64 bitowych systemów na maszynach wirtualnych. Czy jeszcze są jakieś poważniejsze minusy ? Jeśli chodzi natomiast o Xena to wyczytałem, że wówczas trzeba korzystać ze specjalnych jąder, czy tak ?
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Ponawiam ostatnie pytanko :)
ODPOWIEDZ