[+] skrypt, który kasuje wskazany folder
[+] skrypt, który kasuje wskazany folder
Witam
Jako że jestem nowym forumowiczem i nie wiem, czy pytanie zadałem w odpowiednim dziale z góry przepraszam jeśli zamieszałem tu.
Moje pytanie dotyczy jak i gdzie dopisać formułkę w Debianie aby podczas zaniku napięcia lub restartu kasował wskazany katalog lub wskazane pliki.
Za odpowiedź z przykładami z góry dziękuję.
Jako że jestem nowym forumowiczem i nie wiem, czy pytanie zadałem w odpowiednim dziale z góry przepraszam jeśli zamieszałem tu.
Moje pytanie dotyczy jak i gdzie dopisać formułkę w Debianie aby podczas zaniku napięcia lub restartu kasował wskazany katalog lub wskazane pliki.
Za odpowiedź z przykładami z góry dziękuję.
Nie napisałem podczas zaniku prądu tylko napięcia lub restartu, a to bardzo duża różnica.
Jeśli dalej nie wiesz o co mi chodzi to jaśniej ci opiszę.
Jeśli zechcę zrestartować tuner lub braknie napięcia na tunerze, czyli zostanie wyłączony z gniazdka 230V to chciałbym żeby wtedy podczas uruchamiania skrypt w tunerze kasował dany folder lub plik.
Po drugie prosiłem o konkretny przykład a nie domysły.
Jeśli mówisz o cronie to jak i gdzie na przykład.
Jeśli skrypt to też gdzie go wpisać na przykład.
Dziękuję za konkretne odpowiedzi.
Debian w trybie tekstowym.
Jeśli dalej nie wiesz o co mi chodzi to jaśniej ci opiszę.
Jeśli zechcę zrestartować tuner lub braknie napięcia na tunerze, czyli zostanie wyłączony z gniazdka 230V to chciałbym żeby wtedy podczas uruchamiania skrypt w tunerze kasował dany folder lub plik.
Po drugie prosiłem o konkretny przykład a nie domysły.
Jeśli mówisz o cronie to jak i gdzie na przykład.
Dziękuję za konkretne odpowiedzi.
Debian w trybie tekstowym.
Jak napisać crona?pietrenka pisze: Jeśli mówisz o cronie to jak i gdzie na przykład.
Kod: Zaznacz cały
man crontab
man bash
pietrenka, wszystko fajnie, masz wymagania jakbyś próbował egzekwować wykonanie płatnego zlecenia. Przepraszam Cię bardzo, ale przedstaw fragment skryptu, nad którym pracujesz wtedy ktoś spróbuje Cię naprowadzić lub wskazać gdzie popełniasz błąd.
Jeżeli zadajesz pytania w stylu:
W systemie uzyskasz informacje wpisując w konsoli:
Polecam zajrzeć do ,,Debian Reference''.
Nie będziemy na forum przepisywać oczywistych i wielokrotnie opisanych podstaw systemu.
Jeżeli zadajesz pytania w stylu:
Są to pytania, z których wynika, że domagasz się abyśmy wykonali na forum za Ciebie całą robotę, a Ty wystawisz klientowi odpowiedni rachunek. Tak dobrze to nie ma. Jesteś nieprzygotowany do zadania, którego się podjąłeś. Na tak postawione pytania odpowiedź znajduje się w podręczniku systemowym i na forum w dziale dla początkujących." pisze:Jeśli mówisz o cronie to jak i gdzie na przykład.
W systemie uzyskasz informacje wpisując w konsoli:
man nazwa_programu
Nie będziemy na forum przepisywać oczywistych i wielokrotnie opisanych podstaw systemu.
Witam.
Nie chodzi mi o to żebyście pisali za mnie i się wymądrzali swoją wiedzą, ja po prostu nie wiem jak mam to zrobić i tyle.
Chyba po to jest forum żeby sobie pomagać. Forumowicze są różni, tacy co wiedzą wszystko lub prawie wszystko i tacy co mają znikomą wiedzę w tym zagadnieniu. Ja należę do tych, którzy wiedzą nie błyszczą w tym temacie. Wyjaśnię dokładniej o co mi chodzi.
Mam działający serwer na Debianie. Katalog domowy (/home) mam na zewnętrznym dysku USB. Chcę zrobić tak, żeby w momencie wyłączenia z sieci i ponownego włączania się serwera kasował zawartość katalogu znajdującego się w /home.
Np. poleceniem:
Tylko gdzie mam go wpisać, żeby w czasie uruchamiania wykasował go?
Czy można to wpisać do:
Jeśli tak, to proszę o odpowiedź lub wytłumaczenie mi w jaki sposób mogę to zrobić? Mnie te odpowiedzi co napisaliście nie wystarczają, przy pomocy crona bo nie mam w tym kierunku doświadczenia. Może jest prościej lub jakiś przykład.
Nie chodzi mi o to żebyście pisali za mnie i się wymądrzali swoją wiedzą, ja po prostu nie wiem jak mam to zrobić i tyle.
Chyba po to jest forum żeby sobie pomagać. Forumowicze są różni, tacy co wiedzą wszystko lub prawie wszystko i tacy co mają znikomą wiedzę w tym zagadnieniu. Ja należę do tych, którzy wiedzą nie błyszczą w tym temacie. Wyjaśnię dokładniej o co mi chodzi.
Mam działający serwer na Debianie. Katalog domowy (/home) mam na zewnętrznym dysku USB. Chcę zrobić tak, żeby w momencie wyłączenia z sieci i ponownego włączania się serwera kasował zawartość katalogu znajdującego się w /home.
Np. poleceniem:
rm -f /etc/nazwa_pliku
Czy można to wpisać do:
rc.local
- xmaster
- Junior Member
@pietrenka
- Grzeczniej.
- Dział dla początkujących - tam jest wszystko opisane.
- Jeśli porada:jest dla Ciebie niewystarczająca to nic na to nie poradzimy, to jest forum do dzielenia się wiedzą, umiejętnościami ale... Uwaga! Nie myślimy za kogoś.
man cron
- Przykłady, o które prosisz są właśnie w podręcznikach systemowych, które zalecamy Ci abyś przeczytał i spróbował rozwiązać problem. Odpowiedzi na pytania, które zadajesz są na tym forum, wystarczy poszukać.
Byłem w dziale dla początkujących i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.
Moje pytanie dla znających Linuksa jest banalnie proste, więc, czekam na odpowiedź od właśnie takiej osoby.
Proszę koleżanki i kolegów znających Linuksa o podpowiedź, czy mogę w:
dokonać wpisu:
który skasuje dany plik podczas uruchamiania systemu.
Moje pytanie dla znających Linuksa jest banalnie proste, więc, czekam na odpowiedź od właśnie takiej osoby.
Proszę koleżanki i kolegów znających Linuksa o podpowiedź, czy mogę w:
rc.local
rm -f /etc/nazwa_pliku