[+] skrypt, który kasuje wskazany folder

Potrzebujesz pomocy z C, C++, perl, python, itp.
pietrenka

[+] skrypt, który kasuje wskazany folder

Post autor: pietrenka »

Witam
J
ako że jestem nowym forumowiczem i nie wiem, czy pytanie zadałem w odpowiednim dziale z góry przepraszam jeśli zamieszałem tu.

M
oje pytanie dotyczy jak i gdzie dopisać formułkę w Debianie aby podczas zaniku napięcia lub restartu kasował wskazany katalog lub wskazane pliki.

Z
a odpowiedź z przykładami z góry dziękuję.
db
Beginner

Post autor: db »

Podczas zaniku prądu będzie ciężko -- komputery wtedy zazwyczaj nie pracują.

Można to wykonać za pomocą cronowego @reboot lub skryptów startowych.
pietrenka

Nie napisałem podczas zaniku prądu tylko napięcia lub restartu, a to bardzo duża różnica.

J
eśli dalej nie wiesz o co mi chodzi to jaśniej ci opiszę.

Jeśli zechcę zrestartować tuner lub braknie napięcia na tunerze, czyli zostanie wyłączony z gniazdka 230V to chciałbym żeby wtedy podczas uruchamiania skrypt w tunerze kasował dany folder lub plik.

P
o drugie prosiłem o konkretny przykład a nie domysły.
J
eśli mówisz o cronie to jak i gdzie na przykład.
J
eśli skrypt to też gdzie go wpisać na przykład.

D
ziękuję za konkretne odpowiedzi.

D
ebian w trybie tekstowym.
Awatar użytkownika
Redhead
Junior Member

Post autor: Redhead »

pietrenka pisze: Jeśli mówisz o cronie to jak i gdzie na przykład.
J
eśli skrypt to też gdzie go wpisać na przykład.
Jak napisać crona?

Kod: Zaznacz cały

man crontab
Jaki skrypt?

man bash
Co ty myślisz, że ktoś ci poda wszystko gotowe? Troche sie człowieku wysil i rusz głową.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

pietrenka, wszystko fajnie, masz wymagania jakbyś próbował egzekwować wykonanie płatnego zlecenia. Przepraszam Cię bardzo, ale przedstaw fragment skryptu, nad którym pracujesz wtedy ktoś spróbuje Cię naprowadzić lub wskazać gdzie popełniasz błąd.
Jeżeli zadajesz pytania w stylu:
&quot pisze:Jeśli mówisz o cronie to jak i gdzie na przykład.
Jeśli skrypt to też gdzie go wpisać na przykład.
Są to pytania, z których wynika, że domagasz się abyśmy wykonali na forum za Ciebie całą robotę, a Ty wystawisz klientowi odpowiedni rachunek. Tak dobrze to nie ma. Jesteś nieprzygotowany do zadania, którego się podjąłeś. Na tak postawione pytania odpowiedź znajduje się w podręczniku systemowym i na forum w dziale dla początkujących.
W systemie uzyskasz informacje wpisując w konsoli:

man nazwa_programu
Polecam zajrzeć do ,,Debian Reference''.

Nie będziemy na forum przepisywać oczywistych i wielokrotnie opisanych podstaw systemu.
pietrenka

Witam.
N
ie chodzi mi o to żebyście pisali za mnie i się wymądrzali swoją wiedzą, ja po prostu nie wiem jak mam to zrobić i tyle.
C
hyba po to jest forum żeby sobie pomagać. Forumowicze są różni, tacy co wiedzą wszystko lub prawie wszystko i tacy co mają znikomą wiedzę w tym zagadnieniu. Ja należę do tych, którzy wiedzą nie błyszczą w tym temacie. Wyjaśnię dokładniej o co mi chodzi.

M
am działający serwer na Debianie. Katalog domowy (/home) mam na zewnętrznym dysku USB. Chcę zrobić tak, żeby w momencie wyłączenia z sieci i ponownego włączania się serwera kasował zawartość katalogu znajdującego się w /home.

N
p. poleceniem:

rm -f /etc/nazwa_pliku
Tylko gdzie mam go wpisać, żeby w czasie uruchamiania wykasował go?

Czy można to wpisać do:

rc.local
Jeśli tak, to proszę o odpowiedź lub wytłumaczenie mi w jaki sposób mogę to zrobić? Mnie te odpowiedzi co napisaliście nie wystarczają, przy pomocy crona bo nie mam w tym kierunku doświadczenia. Może jest prościej lub jakiś przykład.
Awatar użytkownika
xmaster
Junior Member

Post autor: xmaster »

@pietrenka
  1. Grzeczniej.
  2. Dział dla początkujących - tam jest wszystko opisane.
  3. Jeśli porada:

man cron
    jest dla Ciebie niewystarczająca to nic na to nie poradzimy, to jest forum do dzielenia się wiedzą, umiejętnościami ale... Uwaga! Nie myślimy za kogoś.
  4. Przykłady, o które prosisz są właśnie w podręcznikach systemowych, które zalecamy Ci abyś przeczytał i spróbował rozwiązać problem. Odpowiedzi na pytania, które zadajesz są na tym forum, wystarczy poszukać.
pietrenka

Byłem w dziale dla początkujących i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.

Moje pytanie dla znających Linuksa jest banalnie proste, więc, czekam na odpowiedź od właśnie takiej osoby.

Proszę koleżanki i kolegów znających Linuksa o podpowiedź, czy mogę w:

rc.local 
dokonać wpisu:

rm -f /etc/nazwa_pliku
który skasuje dany plik podczas uruchamiania systemu.
db
Beginner

Post autor: db »

Możesz.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

pietrenka, Twój tekst został złagodzony. Następny, w podobnym tonie, zostanie usunięty w całości. Powodujesz niepotrzebne napięcie i takie, a nie inne reakcje użytkowników na taką formę wypowiedzi.
ODPOWIEDZ