Jak po

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
luck

Jak połączyć Linuksa z Windowsem?

Post autor: luck »

Witam.

Jestem początkujący i nie jestem pewny.
Chcę połączyć kablem Linuksa z Windowsem, jakiego kabla mam użyć - krosowanego - prosty pewnie nie przejdzie, o ile to karty sieciowe nie pozwalają na to?

Drugie pytanie, załóżmy, że będę chciał zamienić ruter, który mam na Linuksa z zainstalowanym tam Debianem, który będzie pełnić funkcję rutera, to wtedy łącząc komputery z Debianem by mieć dostęp do internetu to jak rozumiem mam traktować jako zwykły ruter i powinny być kable proste?

Przepraszam za takie pewnie banalne pytania.
Awatar użytkownika
grzesiek
Junior Member

Post autor: grzesiek »

Jeżeli to w miarę nowe karty sieciowe, to same sobie przełożą i nie musi być krosowany.
rysic
Beginner

Post autor: rysic »

Ad.2
Tutaj będzie pewna różnica niż z routerem fizycznym, bo Linux działając jako router będzie widział te karty jak by nim nie był. To, że będzie się zachowywał jak router, to już kwestia wewnętrznej konfiguracji. Oczywiście, tak jak pisał grzesiek, jeśli to będą karty nowego typu, to dogadają się i nie będzie problemu z podłączeniem jakimkolwiek kablem.

PS. Debiana instaluje się na komputerze a nie na Linuksie :D
luck

Post autor: luck »

Dziękuję, o tą różnice mi chodziło (nie byłem pewny czy tak jest) - niestety starszej karty sieciowe mam więc w ruch poszedł przełącznik.

P.S. Wiem, szybko pisałem i nie do końca jak widać myślałem, już mi się udało zrobić ruter,
jedyny problem, to nie wiem czemu z Debiana na Windows XP nie mogę wykonać polecenia ping, a w drugą stronę działa, ale to rozmyślanie na jutro.
Pacek
Beginner

Post autor: Pacek »

P.S. Wiem, szybko pisałem i nie do końca jak widać myślałem, już mi się udało zrobić ruter,
jedyny problem, to nie wiem czemu z Debiana na Windows XP nie mogę wykonać polecenia ping, a w drugą stronę działa, ale to rozmyślanie na jutro.
Masz włączoną Zaporę w Windows, która blokuje pakiety ICMP (ping). Jak wyłączysz zaporę powinno wszystko chodzić dobrze. Jeżeli chodzi dobrze, to musisz zezwolić ruch pakietom ICMP i włączyć zaporę. Wtedy będziesz miał i włączoną Zaporę i "chodzące" pingi :)
Awatar użytkownika
lessmian2
Member

Post autor: lessmian2 »

Kod: Zaznacz cały

netsh firewall set icmpsetting 8
:)
Pacek
Beginner

Post autor: Pacek »

Lessmian2 - prawie jak bash ;)
...Prawie robi wielką róźnicę ;)