Po konfiguracji apache2 strona wy
To jest prawdą tylko pod warunkiem, że router ma włączoną opcję zdalnego zarządzania i ustawioną na port 80. To jednak powodowało by pokazanie witryny routera, a tak na dobrą sprawę nie pokazuje nic, więc wykłuczam takie prawdopodobieństwo. W załączonym zrzucie ekranu z routera zauważyłem, że jest tam odblokowany port Telnetu. Czy bez problemu podłączasz się do serwera z zewnętrznego IP poprzez Telnet? Jeżeli tak, to problemem jest albo konfiguracja Apache'a albo zablokowany port przez dostawcę Internetu.Znaczy jak próbujesz otworzyć stronę z wewnątrz sieci przez zewnętrzny adres? To nie będzie działać, zawsze otworzy się strona rutera (tak jest skonstruowany ruting), dodaj jakieś proxy do przeglądarki nawet TPSA i wtedy próbuj.
Nie koniecznie, podobna sytuacja będzie miała miejsce nawet jeśli ruter nie miał zdalnego zarządzania(wiem wiem niebywałe ale jednak są takie). Wpisując adres zewnętrzny z wewnątrz sieci jest uznany przez routing jako np 192.168.1.1 czyli w wielu wypadkach brama. Po prostu ruter zaoszczędza czasu na lataniu nie wiadomo gdzie w sieci kierując zapytanie od razu na siebie.Pacek pisze:To jest prawdą tylko pod warunkiem, że router ma włączoną opcję zdalnego zarządzania i ustawioną na port 80.
W ports.conf znajdują się następujące wpisy:
A co do apache.conf jest tam sporo dziwnych opcji do konfiguracji. Jak możecie to opiszcie co powinienem tam podać.
Osobiście to dodałem dodatkowy folder, z którego pobiera stronę, ale co dalej?
Kod: Zaznacz cały
NameVirtualHost *
Listen 80
<IfModule mod_ssl.c>
Listen 443
</IfModule>
Osobiście to dodałem dodatkowy folder, z którego pobiera stronę, ale co dalej?
Miałem podobny problem. Mam postawiony Apache na Debianie Squeeze, dostęp do sieci przez router Asmax AR904g z Neostrady. Domenę mam z DynDNS.org coś podobnego jak noip. Twój router nie wie do jakiego adresu wewnętrznego przypisać domenę. Dodam, że Apache zaraz po instalacji nie potrzebuje ingerencji w pliki konfiguracyjne aby działał. Pracuje bez tego. Co ja robiłem?
Ruter. Zakładka ,,System->Web server port'' tutaj wpisujesz, na którym porcie pracuje serwer.
,,NAT->Virtual Server'' tutaj przypisujesz adres wewnętrzny do tego portu, ja wybrałem 192.168.2.15 i wpisałem port 80.
Musisz przypisać stały adres gdyż ruter za każdym nowym połączeniem z komputerem będzie przypisywał inny z puli od 192.168.2.2 do 192.168.2.255. To by było tyle w ruterze. Natomiast w systemie są dwa pliki odpowiedzialne za połączenie ze światem host i interfaces.
Wpiszę jak wyglądają moje.
/etc/hosts/
/etc/network/interfaces
W pliku interfaces ustalasz jaki jest adres static czyli statyczny. Wyrzuciłem też network-manager, który knocił czasami połączenie.
To by było na tyle.Jeżeli coś pomoże to dodam zrzut z Virtual
Serwer:
Ruter. Zakładka ,,System->Web server port'' tutaj wpisujesz, na którym porcie pracuje serwer.
,,NAT->Virtual Server'' tutaj przypisujesz adres wewnętrzny do tego portu, ja wybrałem 192.168.2.15 i wpisałem port 80.
Musisz przypisać stały adres gdyż ruter za każdym nowym połączeniem z komputerem będzie przypisywał inny z puli od 192.168.2.2 do 192.168.2.255. To by było tyle w ruterze. Natomiast w systemie są dwa pliki odpowiedzialne za połączenie ze światem host i interfaces.
Wpiszę jak wyglądają moje.
/etc/hosts/
127.0.0.1 localhost
127.0.1.1 wieczorem.ath.cx wieczorem
192.168.2.15 wieczorem.ath.cx wieczorem
# The following lines are desirable for IPv6 capable hosts
::1 localhost ip6-localhost ip6-loopback
fe00::0 ip6-localnet
ff00::0 ip6-mcastprefix
ff02::1 ip6-allnodes
ff02::2 ip6-allrouters
ff02::3 ip6-allhosts
# This file describes the network interfaces available on your system
# and how to activate them. For more information, see interfaces(5).
# The loopback network interface
auto lo
iface lo inet loopback
# The primary network interface
allow-hotplug eth0
iface eth0 inet static
address 192.168.2.15
netmask 255.255.255.0
network 192.168.2.1
broadcast 192.168.2.255
gateway 192.168.2.1