Otoczenie sieciowe nie mozna wy

Ogólne pytania dotyczące systemu
nightfaler

Otoczenie sieciowe nie mozna wyświettlić zawartości katalogu - gnome

Post autor: nightfaler »

Jestem świeżo po instalacji Debiana (pierwszy system linuksowy) i powoli już zaczynam się w tym łapać lecz póki co nie mogę sobie poradzić z 3 problemami, do rzeczy:
  • Pierwszy to taki, że menadżer aktualizacji z gnome zalicza za każdym razem zawieszenie gdy go włączam.
  • Drugi dotyczy ,,screena okn''. Nie mogę przejrzeć plików z otoczenia sieciowego (mała sieć domowa, na drugim komputerze zainstalowany Windows, do tego jakieś dziwne problemy wykazuje menadżer połączeń (że niby brak połączeń).
  • Trzeci dotyczy drugiego za każdym razem gdy korzystam z komendy aptitude wyskakuje mi ta notka co jest granę?
Z góry dziękuję za pomoc.
Załączniki
zrzut_ekranu-Ter&#10.jpg
zrzut_ekranu-Okn&#11.png
robero
Beginner

Post autor: robero »

Żeby manager pokazywał połączenie należy zmienić w pliku /etc/NetworkManager/nm-system-settings.conf wartość false na true jako root oczywiście.
Co do aptitude to należy w tym momencie wcisnąć klawisz "q" żeby poszło dalej ewentualnie naciskasz klawisz "tab" aż napis END zostanie podświetlony i wciskasz etner.
nightfaler

Post autor: nightfaler »

No to dwie sprawy wyjaśniłeś (postawiłbym piwo jakbym dał radę) zaraz sprawdzę dokładniej sprawę z menadżerem połączeń. Co do tego menadżera aktualizacji dorzucam zrzut ekranu.

I dalej ciekaw jestem co nie tak z tym otoczeniem sieciowym?

Wciąż czekam na odpowiedź.
Załączniki
zrzut_ekranu-Okn&#11.png
kicerk

Post autor: kicerk »

Moim skromnym zdaniem nie masz zainstalowanego klienta samby.
ODPOWIEDZ