Debian i Windows7 uruchamiane z virtualboksa lub niezależnie
-
Debian i Windows7 uruchamiane z virtualboksa lub niezależnie
Witam
Chcę zrobić coś takiego, żeby Debian był zainstalowany jako główny system, z dodatkowo zainstalowanym Windows7. Cały szkopuł jest w tym, żeby Windows7 dało się uruchomić zarówno pod virtualboksem jak i niezależnie przez GRUB-a. Pytam przed instalacją, bo nie chce czegoś zepsuć i potem się martwić.
Nie wiem, jak będzie lepiej. Czy zainstalować Windows7, potem Debiana i uruchamiać Windows pod virtualboksem, czy instalować najpierw Debiana i potem uruchomić wirtualną maszynę i na niej instalować Windowsa na osobnej partycji, po czym dopisać odpowiednie pozycje do GRUB-a.
Edycja:
Nie wiem, czy to w tym wypadku ważne, ale mam procesor, który nie obsługuje sprzętowej wirtualizacji.
Chcę zrobić coś takiego, żeby Debian był zainstalowany jako główny system, z dodatkowo zainstalowanym Windows7. Cały szkopuł jest w tym, żeby Windows7 dało się uruchomić zarówno pod virtualboksem jak i niezależnie przez GRUB-a. Pytam przed instalacją, bo nie chce czegoś zepsuć i potem się martwić.
Nie wiem, jak będzie lepiej. Czy zainstalować Windows7, potem Debiana i uruchamiać Windows pod virtualboksem, czy instalować najpierw Debiana i potem uruchomić wirtualną maszynę i na niej instalować Windowsa na osobnej partycji, po czym dopisać odpowiednie pozycje do GRUB-a.
Edycja:
Nie wiem, czy to w tym wypadku ważne, ale mam procesor, który nie obsługuje sprzętowej wirtualizacji.
Tak, będzie.
Wszystko to i więcej napisane jest w manualu VirtualBoxa w dziale opisującym fizyczny dostęp do dysku (raw access):
http://www.virtualbox.org/manual/ch09.html#rawdisk
No i chyba nie trzeba pisać, żeby zrobić jakąś kopię zapasową ważnych danych przed zabawą.
Aha, no i Windows, przynajmniej XP, potrzebuje włączonej opcji IO APIC, bez tego nie będzie się ładował.
Wszystko to i więcej napisane jest w manualu VirtualBoxa w dziale opisującym fizyczny dostęp do dysku (raw access):
http://www.virtualbox.org/manual/ch09.html#rawdisk
No i chyba nie trzeba pisać, żeby zrobić jakąś kopię zapasową ważnych danych przed zabawą.
Aha, no i Windows, przynajmniej XP, potrzebuje włączonej opcji IO APIC, bez tego nie będzie się ładował.
Dzięki za info ale mam problem zgodnie z manualem wykonuję polecenie
czy pozwalam na zarządzanie przez VBox pierwszą partycją dyku sda i konsola wywala mi błąd
Więc z tego co wyczytałem muszę zrobić
ale mam błąd
w każdym poradniku jaki przeczytałem za każdym razem radzą tak samo albo
Ale niestety konsola wywala taki sam błąd
Kod: Zaznacz cały
VBoxManage internalcommands createrawvmdk -filename /home/czarownik/Win1.vmdk -rawdisk /dev/sda -partitions 1
Error opening the raw disk '/dev/sda': VERR_ACCESS_DENIED
The raw disk vmdk file was not created
[B]sudo adduser czarownik /dev/sda1[/B]
adduser: Grupa `/dev/sda1' nie istnieje.
sudo usermod -a -G /dev/sda1 czarownik
Robisz to troszkę bezmyślnie, przeczytaj Napiszę tylko, że nie ma takiej grupy jak /dev/sda. Aby móc robić to bez uprawnień administratora musisz dodać się do grupy "disk".
Ale wydaje mi się to mało bezpieczne. Ja po prostu tworzyłem vmdk z konta roota, później VBoxa przez kdesu (gksu) uruchamiałem.
Aha, od razu napiszę, żeby później nie było problemów z programem rozruchowym, bo prawdopodobnie korzystasz z gruba.
Zainstaluj paczkę mbr i wykonaj jako root:
i dodajesz do wywołania VBoxManage:
Oczywiście mbr zostanie zapisany tylko lokalnie w pliku vmdk, nie fizycznie na dysku.
man usermod
Ale wydaje mi się to mało bezpieczne. Ja po prostu tworzyłem vmdk z konta roota, później VBoxa przez kdesu (gksu) uruchamiałem.
Aha, od razu napiszę, żeby później nie było problemów z programem rozruchowym, bo prawdopodobnie korzystasz z gruba.
Zainstaluj paczkę mbr i wykonaj jako root:
install-mbr /sciezka/gdzie/zapisac/mbr.img -f -p (nr partycji z której startuje Windows)
-mbr /sciezka/do/mbr.img
Wiec tak:
po odpaleniu maszyny i odpala się grub i wybieram z niego windowsa ale pojawia się na ekranie tylko podkreśnik i dalej nie dzie
sudo VBoxManage internalcommands createrawvmdk -filename /home/czarownik/Windows1.vmdk -rawdisk /dev/sda -relative -register