Problem z Kadu

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Deathman
Beginner

Post autor: Deathman »

Ale co ich trzyma przy tym gg? Ostatnio regularnie pada, możliwości klienta tej sieci są smieszne, jakość usług też. Pomimo tłumaczenia, że to jest "złe", zresztą sami to widzą jak GG działa, to oni i tak kochają gg..ciekawe ile jeszcze czasu, utrzyma się ta tendencja..
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

najlepiej jest zrobić tak jak ja zrobiłem dla kumpla:
spytałem się czy go reklamy w gg nie wkurzają, odpowiedział że wkurzają, więc powiedziałem że znam lepszy "program go gg", ściągnąłem mu gajima pod winde, i zainstalowałem, i pokazałem jak dodawać kontakty (przez transporty) i teraz kumpel jest zadowolony.

tak więc powiedz że znasz "lepsze gg" a jak już zainstalują, i padnie znowu serwer gg, to włączą jabbera i przy nim zostaną ;)
freax

Post autor: freax »

Postanowilem przejsc na jabbera tylko nie wiem jakiego klienta wybrac, co polecacie?
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

freax pisze:Postanowilem przejsc na jabbera tylko nie wiem jakiego klienta wybrac, co polecacie?
jeśli graficzny to Gajim, jeśli konsolowy to ekg2.
mlyczek
Junior Member

Post autor: mlyczek »

freax pisze:Postanowilem przejsc na jabbera tylko nie wiem jakiego klienta wybrac, co polecacie?
Jakieś dwa dni temu też się przesiadłem na jabbera. Polecam kopete, ale Gajim też jest fajny.
freax

Mam tylko maly problem z polaczeniem. Gdy wlaczam Gajim z konsoli oto co mi wyskakuje

Kod: Zaznacz cały

freax@freax:~$ gajim
Wsparcie dla MenadÅźera Sesji jest niedostÄpne (brak moduÅu gnome.ui
Brak wsparcia dla Network Managera
Nie moge polaczyc sie z serwerem. Konto mam bo zalozylem na stronce serwera. Moze jabber kozysta z portow ktore mam zablokowane. Wiecie z jakich portow on korzysta?
Zablokowanych portow mam sporo wiec i ten moze byc wsrod nich.
mlyczek
Junior Member

Post autor: mlyczek »

Ja mam na porcie 5222. Używasz GNOME? Wygląda na to, że nie, więc może spróbuj to uruchomić w kopete.
freax

Uzywam KDE i wlasnie dziwi mnie ten komunikat, pod Gajim tez nie chce dzialac. Teraz sprawdzam to i kopete nie pociagnie.
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

mlyczek pisze:5222
i 5223 dla szyfrowanych połączeń.
ODPOWIEDZ