Automatyczna instalacja sterowników NVIDII

Pomoc dotycząca instalacji systemu
jajco

Automatyczna instalacja sterowników NVIDII

Post autor: jajco »

Witam.

Po raz kolejny po aktualizacji Debiana, straciłem obraz przez sterowniki Nvidii.

Pogrzebałem trochę w internecie i znalazłem coś takiego na forum Ubuntu. Chciałby żeby to u mnie działało podobnie. Nie wiem, czy tylko da się to skopiować do Debiana bez jakiegokolwiek zmieniania (jestem początkującym użytkownikiem):
######################################################
"
Jeżeli manualnie instalujemy binarne sterowniki do naszej karty graficznej ze strony NVIDIA (nie sposobem Ubuntu) to po każdej aktualizacji wersji kernela musimy dokonywać ich reinstalacji. Stało się to coraz bardziej uciążliwe, gdyż nowe paczki z kernelami pojawiają się coraz częściej, a do tego jeśli lubimy eksperymentować z nowymi kernelami - to jest na to automatyczny sposób.

Działania:
  • Sterowniki umieszczamy w katalogu /usr/src, np. jak zapisaliśmy je na Pulpicie to stosujemy polecenie:

Kod: Zaznacz cały

sudo mv ~/Pulpit/NVIDIA-Linux-x86-96.43.13-pkg1.run /usr/src
  • Tworzymy link symboliczny do sterownika o nazwie nvidia-driver. Będzie służył on do prostej instalacji, można go zmieniać w razie wydania nowej wersji sterowników, możemy przechowywać zawsze jedną lub więcej wersji sterowników na dysku w tym katalogu:

sudo ln -s /usr/src/NVIDIA-Linux-x86-173.14.05-pkg1.run /usr/src/nvidia-driver
  • Instalujemy sterowniki, pamiętając o wcześniejszym spełnieniu potrzebnych zależności i nie pod uruchomionymi X-ami, konfigurujemy xorga, itd. Nie będę tego opisywał, podam tylko polecenie do instalacji potrzebne w tym wypadku:

sudo sh /usr/src/nvidia-driver
  • Tworzymy skrypt automatycznych aktualizacji o nazwie update-nvidia:

gedit update-nvidia
  • Wklejamy do niego następujący tekst:

#!/bin/bash
#

# Set this to the exact path of the nvidia driver you plan to use
# It is recommended to use a symlink here so that this script doesn't
# have to be modified when you change driver versions.
DRIVER=/usr/src/nvidia-driver

# Build new driver if it doesn't exist
if [ -e /lib/modules/$1/kernel/drivers/video/nvidia.ko ] ; then
    echo "NVIDIA driver already exists for this kernel." >&2
else
    echo "Building NVIDIA driver for kernel $1" >&2
    sh $DRIVER -K -k $1 -s -n 2>1 > /dev/null

if [ -e /lib/modules/$1/kernel/drivers/video/nvidia.ko ] ; then
        echo "   SUCCESS: Driver installed for kernel $1" >&2
    else
        echo "   FAILURE: See /var/log/nvidia-installer.log" >&2
    fi
fi

exit 0
  • Tworzymy katalog postinst.d:

sudo mkdir -p /etc/kernel/postinst.d
  • Instalujemy w nim skrypt:

sudo install update-nvidia /etc/kernel/postinst.d
Po tych działaniach, kiedy zainstalujemy nowe jądro, które nie posiada modułu NVIDII, będzie on automatycznie budowany i instalowany za każdym razem.
Ps. Coś się stało i iceweasel sprawdza pisownie korzystając z języka angielskiego, jak zmienić na polski?
Awatar użytkownika
xmaster
Junior Member

Post autor: xmaster »

Nie rozumiem pytania?
Przepisałeś poradnik dla Ubuntu - OK, i co dalej? Czy mamy odpowiedzieć na Twoje pytanie z końca posta czy na jakieś inne, którego nie zdążyłeś sprecyzować?
Chcesz wiedzieć, czy ten poradnik zda egzamin u Ciebie? Kolego Nikt inny Ci tego nie powie testuj i się baw, ps w Debianie "sudo" nie jest domyślnie skonfigurowane.
Jeśli chcesz się wykazać, to przerób skrypt na Debiana i zapodaj jego źródła, inni też skorzystają, lub zadaj pytanie.
jajco

Może faktycznie pytania nie postawiłem. Czy ten skrypt będzie działał pod Debianem. I drugie pytanie, czy jest inny sposób na automatyczną instalację?
Awatar użytkownika
xmaster
Junior Member

Post autor: xmaster »

Kolego jajco, przejrzyj forum, szczególnie dział dla początkujących, na Twoje pierwsze pytanie odpowiedziałem w poprzednim poście, na drugi odpowiedziano na tym forum dziesiątki razy.
jajco

Jeszcze mam takie pytanie, czy skrypt sgfxi automatycznie aktualizuje sterowniki po aktualizacji sytemu?
ODPOWIEDZ