Po raz kolejny po aktualizacji Debiana, straciłem obraz przez sterowniki Nvidii.
Pogrzebałem trochę w internecie i znalazłem coś takiego na forum Ubuntu. Chciałby żeby to u mnie działało podobnie. Nie wiem, czy tylko da się to skopiować do Debiana bez jakiegokolwiek zmieniania (jestem początkującym użytkownikiem):
Ps. Coś się stało i iceweasel sprawdza pisownie korzystając z języka angielskiego, jak zmienić na polski?######################################################
"
Jeżeli manualnie instalujemy binarne sterowniki do naszej karty graficznej ze strony NVIDIA (nie sposobem Ubuntu) to po każdej aktualizacji wersji kernela musimy dokonywać ich reinstalacji. Stało się to coraz bardziej uciążliwe, gdyż nowe paczki z kernelami pojawiają się coraz częściej, a do tego jeśli lubimy eksperymentować z nowymi kernelami - to jest na to automatyczny sposób.
Działania:
- Na początku ściągamy potrzebne sterowniki ze strony NVIDIA. W tym celu radzę skorzystać z zaawansowanej wyszukiwarki, gdzie dostępne są również wersje beta i pre-release, dostępnej pod tym adresem: http://www.nvidia.pl/Download/Find.aspx?lang=pl Można skorzystać też z adresu na forum nvnews.net: http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?t=122606
Ja przykładowo potrzebuję wersji 96.43.13.
- Sterowniki umieszczamy w katalogu /usr/src, np. jak zapisaliśmy je na Pulpicie to stosujemy polecenie:
Kod: Zaznacz cały
sudo mv ~/Pulpit/NVIDIA-Linux-x86-96.43.13-pkg1.run /usr/src
- Tworzymy link symboliczny do sterownika o nazwie nvidia-driver. Będzie służył on do prostej instalacji, można go zmieniać w razie wydania nowej wersji sterowników, możemy przechowywać zawsze jedną lub więcej wersji sterowników na dysku w tym katalogu:
sudo ln -s /usr/src/NVIDIA-Linux-x86-173.14.05-pkg1.run /usr/src/nvidia-driver
- Instalujemy sterowniki, pamiętając o wcześniejszym spełnieniu potrzebnych zależności i nie pod uruchomionymi X-ami, konfigurujemy xorga, itd. Nie będę tego opisywał, podam tylko polecenie do instalacji potrzebne w tym wypadku:
sudo sh /usr/src/nvidia-driver
- Tworzymy skrypt automatycznych aktualizacji o nazwie update-nvidia:
gedit update-nvidia
- Wklejamy do niego następujący tekst:
#!/bin/bash # # Set this to the exact path of the nvidia driver you plan to use # It is recommended to use a symlink here so that this script doesn't # have to be modified when you change driver versions. DRIVER=/usr/src/nvidia-driver # Build new driver if it doesn't exist if [ -e /lib/modules/$1/kernel/drivers/video/nvidia.ko ] ; then echo "NVIDIA driver already exists for this kernel." >&2 else echo "Building NVIDIA driver for kernel $1" >&2 sh $DRIVER -K -k $1 -s -n 2>1 > /dev/null if [ -e /lib/modules/$1/kernel/drivers/video/nvidia.ko ] ; then echo " SUCCESS: Driver installed for kernel $1" >&2 else echo " FAILURE: See /var/log/nvidia-installer.log" >&2 fi fi exit 0
- Tworzymy katalog postinst.d:
sudo mkdir -p /etc/kernel/postinst.d
Po tych działaniach, kiedy zainstalujemy nowe jądro, które nie posiada modułu NVIDII, będzie on automatycznie budowany i instalowany za każdym razem.
- Instalujemy w nim skrypt:
sudo install update-nvidia /etc/kernel/postinst.d