WiFi TP-LINK TL-WN422G
-
- Senior Member
Wiesz co, mam dla Ciebie - niestety - złe informacje. Jeśli masz wersję 2 tego ustrojstwa, to najprawdopodobniej jest to sprzęt niekompatybilny - w tej chwili - z linuksem. Wg wszelkich danych, żadne ze sterowników dostępnych w tej chwili nie działają z tą kartą. Nie działa też ndiswrapper.
Podaj jeszcze lsusb, bo być może masz v1 i tu są pewne szanse.
Możesz też - wg zapewnień TP-LINKa - zwrócić się do nich o podanie kodu źródłowego, przynajmniej będziesz mógł coś skompilować.
Podaj jeszcze lsusb, bo być może masz v1 i tu są pewne szanse.
Możesz też - wg zapewnień TP-LINKa - zwrócić się do nich o podanie kodu źródłowego, przynajmniej będziesz mógł coś skompilować.
to wynik z polecenia lsusb
Kod: Zaznacz cały
Bus 008 Device 002: ID 058f:6362 Alcor Micro Cofp. Hi Speed 21-in-1 Flash card Reader/Writer (Internal/Externall)
Bus 008 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 004 Device 002: ID 0ace:1215 ZyDAS WLA-54L WiFi
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 007 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 006 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 003 Device 002: ID 09da:0080 A4Tech Co., Ltd
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
-
- Senior Member
Spróbuj jeszcze tak: http://linuksowo.pl/pdf.php?th=1400 lub http://forum.mediaswiat.pl/viewtopic.php?t=5343 wraz z odnośnikami.
Być może nowszy kernel?
Generalnie jakieś jaja z tym modemem, skoro tak samo się nazywa, a ma co najmniej kilka różnych chipsetów (tzn. ten ZyDAS)
PS1: Polecam też lekturę: http://wireless.kernel.org/en/users/Dow ... essdrivers
PS2: Skoro nikt - jak do tej pory nie dał Ci tu gotowca, to najprawdopodobniej oznacza, że żaden z nas nie używa Twojej karty, a wobec powyższego... google Twoim przyjacielem jest
Sporo o tym modelu karty jest w necie. Uważaj tylko na ID vendor i product, bo, jak już wcześniej zauważyłem, pod tą nazwą występuje kilka różnych ID.
Być może nowszy kernel?
Generalnie jakieś jaja z tym modemem, skoro tak samo się nazywa, a ma co najmniej kilka różnych chipsetów (tzn. ten ZyDAS)
PS1: Polecam też lekturę: http://wireless.kernel.org/en/users/Dow ... essdrivers
PS2: Skoro nikt - jak do tej pory nie dał Ci tu gotowca, to najprawdopodobniej oznacza, że żaden z nas nie używa Twojej karty, a wobec powyższego... google Twoim przyjacielem jest

Tzn. mam zaktualizować jądro? ¦ciągnąć go ze strony http://www.kernel.org/ i co mam zrobić z tym archiwum tar.bz2?
-
- Senior Member
Lejziii, czytaj co się do Ciebie pisze. "Być może" nie oznacza, że "masz" coś zrobić. Będzie to konieczne, lub użyteczne, jeśli znajdziesz taką konieczność w poradach dotyczących Twojego modemu. Nadto niekoniecznie nowsze, musi być z kernel.org, może być w jakichś backportach, może być w siduksie bądź sidzie. Jak nie wiesz co zrobić z kernelem ściągniętym z tamtej strony, to nie ściągaj, albo... czytaj.
Witam. Pozwólcie że się wypowiem, ponieważ kupiłem i uruchomiłem tą kartę sieciową tj. TL-WN422G 
A więc do rzeczy:
potrzebne pakiety:
wpis w /etc/modules:
a na koniec dopisać do /etc/network/interfaces:
I restart. Proste, nie?
aha i miałem mały problem z firmware, który nie chciał się ładować otóż musiałem usunąć wszystkie wersje kernela i zostawić tylko bieżącą (2.6.30-2), po przeładowaniu jądra przeinstalować pakiet zd1211-firmware i dopiero ruszyło.

A więc do rzeczy:
routerek:~# lsusb
Bus 001 Device 002: ID 0ace:1215 ZyDAS WLA-54L WiFi
linux-image-2.6.30-2-686
zd1211-firmware_2.21.0.0-0.1_all.deb
zd1211rw
auto wlan0
iface wlan0 inet dhcp
wpa-ssid NAZWA_SIECI
wpa-psk HASELKO
aha i miałem mały problem z firmware, który nie chciał się ładować otóż musiałem usunąć wszystkie wersje kernela i zostawić tylko bieżącą (2.6.30-2), po przeładowaniu jądra przeinstalować pakiet zd1211-firmware i dopiero ruszyło.
Mnie dalej nie działa.
Zainstalowałem to jądro (2.6.30-2-686) i usunąłem to stare, zainstalowałem zd1211-firmware_2.21.0.0-0.1_all.deb wszystko się poprawnie zainstalowało.
Dodałem wpisy do /ect/modules oraz do /etc/network/interfaces no i zrestartowałem system, gdy się ładował. Bardzo długo się ładowało i informowało coś DHCP i coś jeszcze i maskę 255.255.255.255 port 67 internal i co linijkę jakąś inną liczbę. W końcu skończyło i napisało ,,failed'' na czerwono. Jak już się włączył Debian i uruchomiłem icewasel to nie dało się otworzyć na żadnej strony.
[ Dodano: |23 Sty 2010|, 2010 18:39 ]
TooMeeK możesz mi powiedzieć czemu mi to nie dziala dalej ? napisz czy mam Ci podać wyniki jakiegoś polecenia czy coś
Zainstalowałem to jądro (2.6.30-2-686) i usunąłem to stare, zainstalowałem zd1211-firmware_2.21.0.0-0.1_all.deb wszystko się poprawnie zainstalowało.
Dodałem wpisy do /ect/modules oraz do /etc/network/interfaces no i zrestartowałem system, gdy się ładował. Bardzo długo się ładowało i informowało coś DHCP i coś jeszcze i maskę 255.255.255.255 port 67 internal i co linijkę jakąś inną liczbę. W końcu skończyło i napisało ,,failed'' na czerwono. Jak już się włączył Debian i uruchomiłem icewasel to nie dało się otworzyć na żadnej strony.
[ Dodano: |23 Sty 2010|, 2010 18:39 ]
TooMeeK możesz mi powiedzieć czemu mi to nie dziala dalej ? napisz czy mam Ci podać wyniki jakiegoś polecenia czy coś
Lejziii, napisałem na PW, ale nie widzę odpowiedzi pomimo wizyty więc...
W tej sieci nie masz przypadkiem filtracji po MAC adresach? Informacja o długim ładowaniu DHCP, tak jak napisałeś, wskazuje że nie uzyskałeś dostępu do sieci (złe hasło wifi/blokada MAC itp.).
Spróbuj wpisać ręcznie adres w:tj. powinno to wyglądać tak:
Zakładając, że 192.168.1.1 to adres Twojego rutera. Jest jeszcze opcja, że Twój ruter nie używa WPA tylko WEP a do tego to już w internecie poszukaj informacji.
W tej sieci nie masz przypadkiem filtracji po MAC adresach? Informacja o długim ładowaniu DHCP, tak jak napisałeś, wskazuje że nie uzyskałeś dostępu do sieci (złe hasło wifi/blokada MAC itp.).
Spróbuj wpisać ręcznie adres w:
/etc/network/interfaces
auto wlan0
iface wlan0 inet static
wpa-ssid NAZWA_SIECI
wpa-psk HASELKO
address 192.168.1.2
netmask 255.255.255.0
gateway 192.168.1.1
network 192.168.0.0
-
- Senior Member
Lejziii, wygląda na to, że porada TooMeeK, dała rezultat, tzn. masz obsługę swojej karty. To, co w tej chwili się dzieje jest związane z niewłaściwym skonfigurowaniem połączenia sieciowego. O tym jak to zrobić masz na forum. Masz też - jeśli pamiętam w wiki Debiana i w jego podręczniku. Także np. na jakilinux.org.
Proponowałbym ustawić router w trybie bez żadnych zabezpieczeń i spróbować się z nim połączyć, a dopiero potem pomyśleć o jakichś zabezpieczeniach.
Proponowałbym ustawić router w trybie bez żadnych zabezpieczeń i spróbować się z nim połączyć, a dopiero potem pomyśleć o jakichś zabezpieczeniach.
Witam wszystkich użytkowników.
Jestem tutaj nowy, a to jest właśnie mój pierwszy post, stąd tak oficjalnie.
Drodzy Panowie i Panie
Ja też łączę się przez wifi TP-linka (model TL-WN350GD), która oczywiście nie wspiera Linuxa, ale co ja tu będę Wam opowiadał ...
Proponuję posłużyć się ndiswrapper-em, który umożliwia załadowanie windowsowych sterowników .inf.
Do konfiguracji połączenia polecam wifi-radar - bardzo przydatne narzędzie z intuicyjnym graficznym interfejsem. Sądzę, że akurat z jego konfiguracją nie będzie najmniejszych problemów.
Wracając do ndiswrappera.
Bez przesadnego rozpisywania się - należy wklepać w konsoli 7 poniższych komend (oczywiście zamiast apt-get można używać aptitude jak kto woli).
Wygląda na to, że trochę się spóźniłem z tymi poradami
Jestem tutaj nowy, a to jest właśnie mój pierwszy post, stąd tak oficjalnie.
Drodzy Panowie i Panie
Ja też łączę się przez wifi TP-linka (model TL-WN350GD), która oczywiście nie wspiera Linuxa, ale co ja tu będę Wam opowiadał ...
Proponuję posłużyć się ndiswrapper-em, który umożliwia załadowanie windowsowych sterowników .inf.
Do konfiguracji połączenia polecam wifi-radar - bardzo przydatne narzędzie z intuicyjnym graficznym interfejsem. Sądzę, że akurat z jego konfiguracją nie będzie najmniejszych problemów.
Wracając do ndiswrappera.
Bez przesadnego rozpisywania się - należy wklepać w konsoli 7 poniższych komend (oczywiście zamiast apt-get można używać aptitude jak kto woli).
apt-get install linux-headers-$(uname -r) module-assistant build-essential debhelper
- Dla tych, którzy puki co nie mają dostępu do internetuna Debianie, muszą w jakiś sposób ściągnąć pakiety: ndiswrapper-common, ndiswrapper-source, ndiswrapper-utils i potem zainstalować je w Debianie najlepiej w tej właśnie kolejności. Z góry informuję, że będzie trudniej, bo trzeba będzie obejść się bez narzędzia wifi-radar. Oczywiście można także ściągnąć ten pakiet na jakimś innym kompie, ale dużo trudniej będzie z całym łańcuchem zależnych zależności, których niestety nie ma na płytce instalacyjnej.
apt-get install ndiswrapper-source ndiswrapper-utils-1.9
Ale do konfiguracji połączenia jeszcze daleka droga, więc wpisujemy: - Po zakończeniu instalacji modułu należy przejść do katalogu ze sterownikami windowsowymi (pliki "nazwa_pliku".inf i "nazwa_pliku".sys) i wpisać:
m-a auto-install ndiswrapper
ndiswrapper -i "nazwa_pliku".inf
- Tak dla formalności -l jak Lenny.
ndiswrapper -l
W konsoli powinno wyświetlić nam m.in.Wpisujemy dalej.Kod: Zaznacz cały
driver installed... device... present
- w tym właśnie momencie powinna "wystartować" nasza karta wifi.
modprobe ndiswrapper
- i to byłoby na tyle z konsolą.
apt-get install wifi-radar
Wciskamy Alt+F2, wpisujemy:Enter i wpisujemy hasło roota, enter. Podpowiem, że program trochę długo reaguje na poszczególne kliknięcia, ale połączenie nawiązuje szybko.Kod: Zaznacz cały
wifi-radar
Teraz tylko należy zapewnić każdorazowe ładowanie się modułu podczas startu systemu - w pliku /etc/modules dopisujemy:Kod: Zaznacz cały
ndiswrapper
Wygląda na to, że trochę się spóźniłem z tymi poradami