WiFi TP-LINK TL-WN422G

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
drax_hc

WiFi TP-LINK TL-WN422G

Post autor: drax_hc »

Witam.

Z góry muszę zaznaczyć że znam tylko podstawy Debiana i nie potrafię wykonać zapewne prostych (dla was) akcji. Więc proszę o wyrozumiałość.
Posiadam Debiana 5.0.3 i Modem WiFi USB 2.0 TP-LINK TL-WN422G.
Debian przy instalacji od razu go wykrył, ale nie posiadał na płytach odpowiedniego sterownika "zd1211" czy jakoś tak. Szukałem w góóglach, lecz sensownych informacji nie znalazłem na ten temat. Czy ma ktoś pomysł jak ten adapter wifi zainstalować?

Pozdrawiam
atomekd

Post autor: atomekd »

W sumie z Twojego opisu nic nie da się wyczytać:

Zrób:

Kod: Zaznacz cały

lsmod
¯eby zobaczyć czy jest załadowany moduł do obsługi tej karty.
Jeżeli nie będzie zd1211rw.
To spróbuj:

sudo modprobe zd1211rw
To powinno załadować moduł do obsługi tej karty jeżeli Twój przypadek jest typowy :)

Jeżeli moduł już jest załadowany i karta dalej nie działa, to może ktoś mniej leniwy niż ja poda Ci link do jakiegoś howto, albo napisze co dalej.

Nie wiem jakie jest jądro w Debianie 5.0.3, firmware jest tu:
http://sourceforge.net/projects/zd1211/, który jest w jajkach od 2.6.18 jak jest napisane na stronie.
drax_hc

Po wpisaniu

lsmod
wyszukałem tam dwie rzeczy z "zd1211rw"

firmware_class 12544 1 zd1211rw
mac80211 1629921 zd1211rw
Po tym:

sudo modprobe zd1211rw
żadna akcja nie zaszła, a z połączenia wifi nie widzi do teraz.

Za chwilę zobaczę co z tym pobranym z linka Twojego.

Edycja:
Po wgraniu tych plików, w sumie nic się nie zmieniło tylko podczas rozruchu kilka błędów wyskoczyło:

USB: 2-8: Device descriptor read/64 error -100
było ich z 10 mniej więcej się treść powtarzała, musiałem załadować na nowo moduł, ale nic się nie zmieniło. Nadal nie chce się połączyć z WiFi.

Ktoś jakieś sugestie dla mnie ma?
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Tak na początek, to przedstaw wynik:

lspci - jeśli to jest karta na pci lub
lsusb - jeśli na usb
potem jeszcze

uname -r
Nadto jeszcze, że "nie widzi połączenia wifi". Gdzie? Co robiłeś by sie połączyć? Czego używasz do tego połączenia? Sieć jest kodowana, czy nie?
atomekd

Post autor: atomekd »

drax_hc pisze:Po wpisaniu

lsmod
wyszukałem tam dwie rzeczy z "zd1211rw"

firmware_class 12544 1 zd1211rw
mac80211 1629921 zd1211rw
Po tym:

sudo modprobe zd1211rw
żadna akcja nie zaszła, a z połączenia wifi nie widzi do teraz.

Za chwilę zobaczę co z tym pobranym z linka Twojego.

Edycja:
Po wgraniu tych plików, w sumie nic się nie zmieniło tylko podczas rozruchu kilka błędów wyskoczyło:

USB: 2-8: Device descriptor read/64 error -100
było ich z 10 mniej więcej się treść powtarzała, musiałem załadować na nowo moduł, ale nic się nie zmieniło. Nadal nie chce się połączyć z WiFi.

Ktoś jakieś sugestie dla mnie ma?
No to pojechałeś, wyluzuj trochę z tymi działaniami, które podejmujesz jak z karabinu maszynowego, bo w ten sposób w ogóle system długo Ci nie podziała.

Skoro po:

lsmod
wyszło, że moduł zd1211 jest załadowany, to znaczy jak wynika z mojego pierwszego postu jak się go uważnie przeczyta, że kolejnych komend nie trzeba robić! Problem jest zapewne typowy jeżeli kartę masz na zd1211 oczywiście.

Może wystarczy skonfigurować sieć :-D. Jakimś menedżerem do zarządzania siecią bezprzewodową może. Nie wiem, bo sam nie używam, wicd kiedyś było, albo coś w ten deseń.
drax_hc

Po wpisaniu:

lsusb
pojawiło się

ZyDAS WLA-S4L WiFI
Po wpisaniu:

uname -r
wyskoczyło:

2.6.26-2-amd64
£ączę się tak: na pasku narzędzi ikonka do internetu bezprzewodowego, a sieć jest kodowana:

WPA-PSK // TKIP 
Lejziii

Post autor: Lejziii »

Mam pytanie, drax_hc jak rozwiązałeś ten problem bo mam taki sam i nie wiem co zrobić?
drax_hc

Nie rozwiązałem, nikt nie odpisał.
W sumie kierowałem się różnymi poradnikami, ale na nic to było.
Co jakiś czas zaglądam tutaj czy komuś się chciałoby pomóc komuś zielonemu. Ale widocznie nie.
Pozostaje mi po całym domu ciągnąc kabel ethernet.
Awatar użytkownika
xmaster
Junior Member

Post autor: xmaster »

drax_hc pisze:Nie rozwiązałem, nikt nie odpisał.
Co jakiś czas zaglądam tutaj czy komuś się chciałoby pomóc komuś zielonemu. Ale widocznie nie.
Pozostaje mi po całym domu ciągnąc kabel ethernet.
Ciągnij kabel jeśli jest to wygodniejsze od Wi-Fi.
Kolego, zajrzyj do działu dla początkujących a dowiesz się jak poprawnie zadawać pytania.
To nie jest forum o Windowsach, i nam nazwa "ikona od internetu" niewiele mówi, bo kto ma zgadnąć jakiego używasz menedżera do połączeń z siecią (jeśli jakiegokolwiek używasz) i jak on jest skonfigurowany? Nie potrafimy wróżyć. Im więcej dokładnych danych nam podasz tym większa szansa na rozwiązanie Twojego problemu.
I się nie obrażaj i nie pisz kłamstw ..
Nie rozwiązałem, nikt nie odpisał.
przepraszam ale kilka osób Ci odpisało i dalej jak mantra ...
Czy mógłbyś przytoczyć źródła tych poradników i napisać krok po kroku co DOK£ADNIE robiłeś?
Po raz kolejny napiszę, nie obrażaj się. Nie siedzimy na forum 24/h tylko po to aby rozwiązywać za Ciebie Twoje problemy. Możemy ci pomóc, ale Ty nam też musisz pomóc - napisz jaki masz tak naprawdę problem i co dokładnie do tej pory zrobiłeś aby go rozwiązać - tylko dokładnie.
Lejziii

Post autor: Lejziii »

Mam taki sam problem, jądro to 2.6.26-2-686
Mam tą samą kartę wifi, po wpisaniu:

lsmod
Mam zd1211rw.
¦rodowisko graficzne GNOME, gdy wejdę w System>Administracja>Sieć to połączenie sieci bezprzewodowej jest na Szaro i nie da się z tym nic zrobić.

Dodano:
Mam problem ponieważ Debian nie może skonfigurować sieci wifi, najprawdopodobniej brakuje pliku zd1211rw. Podczas instalacji Debiana instalator zapytał mnie, czy mam jakiś dysk z tym plikiem bo na płytce instalacyjnej go nie ma. Proszę o pomoc.
ODPOWIEDZ