EKG 1.7 instalacja pod Debianem

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
wojtasm91

EKG 1.7 instalacja pod Debianem

Post autor: wojtasm91 »

Witam.
Pobrałem sobie ekg 1.7 z serwisu instalki.pl, wypakowałem archiwum do katalogu ekg na pulpicie. Próbowałem zainstalować programik ale nic z tego. Możecie mi napisać jak zainstalować ten programik krok po kroku. Z góry dziękuję za pomoc.
alex2

Post autor: alex2 »

Jako że Twój post jest zaznaczony, że piszesz z Windowsa, to zapytam: W jakim systemie go chciałeś zainstalować?
  1. Jeśli Windows, to tam pewnie jest jakiś plik setup.exe, czy gg-install.exe, trzeba go 2 x kliknąć i dalej pójdzie.
  2. Jeśli Debian/ Ubuntu, to jest takie coś jak repozytorium. Jest to oficjalna baza programów, a system jest do niej fajnie podłączony. Programy z repo instaluje się łatwo szybko i przyjemnie, więc zawsze przed ściąganiem programu, trzeba sprawdzić czy nie ma go w repo. ¦ciągać tak jak Ty warto tylko, gdy nie ma go w repozytorium, ewentualnie interesuje nas inna wersja.
Repozytorium przeszukujemy tak:

Kod: Zaznacz cały

apt-cache search ekg
Wyskakuje parę opcji, między innymi:

ekg - console Gadu Gadu client for UNIX systems
Teraz możemy (ale nie musimy) dowiedzieć się więcej o paczce. Sprawdzić, jaka wersja, ile zajmuje, zależności, opis:

apt-cache show ekg
Instalujemy tak jako root/sudo:

apt-get install ekg
wojtasm91

alex2, jeśli chciałbym zrobić to w Windowsie to nie pytałbym na forum Debiana. Chcę to zainstalować na Debianie. Przyznaje jestem zielony jeśli chodzi o Linuksa. Zawsze pracowałem na Windowsie i poznałem go dobrze więc teraz czas na pierwsze kroki w Linuksie. Kolego niestety polecenia które podałeś wpisywane w terminalu jako root nie odpowiadają. Po wpisaniu pierwszego z nich nic się nie wyświetla.
alex2

Rozumiem, ale ja wolę się upewnić, dzisiaj widziałem post z pytaniem o nie działający napęd cdrom.

Pierwszego nie trzeba jako root. Tabula raza znaczy, że nie masz w bazie repozytorium programu EKG (wybacz, ja pisałem z Ubuntu). Można by pewnie go dodać, ale zróbmy po Twojemu:

Programy w Linuksie "ręcznie" można zainstalować na jeden z 3 sposobów:
  1. Jeżeli jest on w postaci paczki z rozszerzeniem ,,deb'' to jesteśmy w domu.
    Klikamy ją dwa razy i tyle. Automatycznie wszystko zrobi.
    Zamiast kliknięcia, można w konsoli wydać polecenie jako root/sudo:

dpkg -i nazwa_pliku
    Po konsoli umiesz się poruszać? Budowa drzewa katalogów, cd, ls?
  2. Cały program zamiast jako deb może występować jako plik z rozszerzeniem .sh. Lub może zawierać w ściągniętej paczce plik sh, np. o wiele mówiącej nazwie installer.sh. Tutaj podobnie klikamy go dwa razy lub w konsoli, będąc w tym katalogu, wpisujemy jego nazwę.

Sh to skrypt, odpowiednik dosowego/windowsowego .bat. Skrót pochodzi od shell. Znaczy to jak wiesz, że można obejrzeć jego zawartość, nie zawiera krzaczków, tylko komendy systemowe.
  3. Trzecia metoda jest najtrudniejsza, jeśli nie ma powyższych. Sprowadza się do wejścia do katalogu i wydania 3 magicznych komend:

./configure
    make
    I jako root:

make install

$ znak dolara zawsze oznacza, że coś robimy jako zwykły użytkownik, a znak #, kratka, że jako root (czyli użytkownik z uprawnieniami administratora systemu).
    To wszystko.
W tym EKG jest install-sh.sh, ale nie działa. Po wejściu do podkatalogu docs, masz tam plik README i jest krótka notka o instalacji, która pokrywa się z tym, co mamy w punkcie 3.
Pisz śmiało, oczy czegoś nie wiesz, chętnie Ci pomogę.

Pozdrawiam.

P.S. Na pierwsze kroki nie lepszy byłby Ubuntu?
wojtasm91

Robiłem tak jak napisałeś i nawet jak wpiszę te dwa pierwsze polecenia jako zwykły użytkownik to otrzymuje coś takiego jak na zrzucie ekranu poniżej.

http://img63.imageshack.us/i/przechwytywaniep.jpg/

Daję linka bo tagi img coś nie działają.

Obrazek
alex2

Dziwne, w podglądzie Twojej wiadomości, ze spisu wątków, mam link na końcu, a jak wejdę do wątku, to nie mam...
Pierwszy raz takie dziwy widzę :-)
wojtasm91

Dałem Ci linka bo jak już pisałem polecenie mi coś nie działa i nie pokazuje obrazka ani u mnie na Debianie ani na Windows7 nie ma obrazka.
alex2

No więc, dochodzimy do poziomu drugiego.
Analiza tego, co komputer do nas napisze.
Niestety, znam angielski na poziomie między FC a AFC, ale i tak takie suche techniczne komendy po angielsku są dość skomplikowane dla mnie.

Informuje Cię:

No acceptable c compiler found in $PATH. See config.log for more details.
Znaczy, że nie znalazł kompilatora C. nazywa się on gcc (GNU C Compiler). Jest niezbędny do robienia programów z kodu języka C (to, co właśnie robisz).

Wydaj polecenie:

apt-cache search gcc
Jest to przeszukiwanie repozytorium, jak już wiemy.
Znajduje trochę rzeczy, nas interesuje gołe gcc, ewentualnie z wersją.
Jest kilka wersji, nam wystarczy ,,oficjalna'' mniej więcej najnowsza, która kryje się pod samym gcc.
Instalujemy jako root poprzez polecenie:

apt-get install gcc
P.S. Używam Ubuntu, u Ciebie może być drobna różnica w nazwach paczek.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

wojtasm91, jak próbujesz wstawić na forum nie wiadomo ile reklam to nic dziwnego że odnośnik do obrazka nie działa. Masz wstawić odnośnik do obrazka a nie do reklam. Zamiast obrazka, z konsoli wstawiaj tekst na forum.

wojtasm91, a teraz zanim coś dalej namieszasz przedstaw wyniki poleceń:

uname -r
cat /etc/apt/sources.list
alex2

wojtasm91, sprawdziłem w końcu na Debianie Lennym (nie wiem jaką masz wersję) i mam EKG w repozytorium, więc proponuję wkleić /etc/apt/sources.list, jak napisał fnmrk. Tam jest spis adresów paczek do repozytorium, możesz mieć coś namieszane.
ODPOWIEDZ