WiFi TP-LINK TL-WN422G
xmaster:, kabla w domu nie posiadam, bo od kiedy na WiFi się przesiadłem, w domu każdy używa WiFI bo jest najwygodniej.
http://sourceforge.net/projects/zd1211/files/, czy jakbym to umieścił w i zrobił to czy to rozwiązanie będzie podobne do tego co bym z pomocą apt-get zrobił?
Lejziii, z każdym czymś do zainstalowania towarzyszy plik:w tym pliku powinno być napisane jak to zainstalować, ale poczekajmy na radę kogoś bardziej doświadczonego niż my. I powie czy będzie to trafne rozwiązanie.
http://sourceforge.net/projects/zd1211/files/, czy jakbym to umieścił w
Kod: Zaznacz cały
/lib/firmware/zd1211
make install
Lejziii, z każdym czymś do zainstalowania towarzyszy plik:
README
Jest przygotowana nieoficjalna płyta cd z wieloma pomocnymi pakietami. Jest trochę już nie na czasie ale myślę że można jeszcze z niej skorzystać do konfiguracji połączenia z internetem z pomocą tej karty.
Spis pakietów na płycie.
Obraz iso.
Płytkę dodajemy do /etc/apt/sources.list poleceniem wydanym jako root: Następnie instalujemy potrzebne pakiety z pomocą narzędzi Debiana. Obraz jest z sierpnia.
Spis pakietów na płycie.
Obraz iso.
Płytkę dodajemy do /etc/apt/sources.list poleceniem wydanym jako root:
apt-cdrom add
zainstalowałem to z tej płytki poleceniem wszystko sie poprawnie zainstalowalo, uruchomilem ponownie komputer i dalej nie łączy mnie z routerem
apt-get install zd1211-firmware
-
- Senior Member
wchodzę w System>Administracja>Sieci i tam na szaro jest Sieć Bezprzewodowa, daje właściwości wpisuje nazwę swojej sieci, haslo i daje automatycznie pobierz adresy DHCP, gdy nacisne zamknij i wejdem tam jeszcze raz wszystko się usuwa; Ceni zainstalować komendą tą komendą ?
apt-get install ceni
-
- Senior Member
Napisałem Ci - z repozytorium siduksa (sprawdź choć to: sidux.com)
Obawiam się jednak, że - skoro sieć bezprzewodowa jest na "szaro" to - niestety ceni nie pomoże.
Od początku zatem.
Sprawdź czy aby na pewno jest to właściwy sterownik wifi. Wejdź na stronę kmuto.jp - znajdziesz tam coś w rodzaju: Debian HCL czy jakoś tak. Sprawdź sobie co obsługuje Twoją kartę wifi i daj wynik tego tutaj.
Obawiam się jednak, że - skoro sieć bezprzewodowa jest na "szaro" to - niestety ceni nie pomoże.
Od początku zatem.
Sprawdź czy aby na pewno jest to właściwy sterownik wifi. Wejdź na stronę kmuto.jp - znajdziesz tam coś w rodzaju: Debian HCL czy jakoś tak. Sprawdź sobie co obsługuje Twoją kartę wifi i daj wynik tego tutaj.
na tej stronie http://kmuto.jp/debian/hcl/ pisze że mam przedstawić wynik z polecenia a moja karta jest na usb
lspci -n
-
- Senior Member
Podaj tu wynik:
oraz
Przy okazji - jakiekolwiek ustrojstwo na USB jest "czytane"?
I jeszcze jedno - jaką nazwę ma ten modem?
lsusb
lsmod
I jeszcze jedno - jaką nazwę ma ten modem?