PCMAN domy

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Gr33n_k3y

PCMAN domyślnym menedŻerem plików - Gnome

Post autor: Gr33n_k3y »

Witam.

Mam pytanie, otóż domyślny menedżer plików nie może otworzyć partycji ntfs. Natomiast PCMAN tak, rozpoznaje otwiera. Teraz pytanie: jak zmusić domyślnego menedżera do otwierana partycji albo jak ustawić pcmana aby to on był domyślnym? Wszystko pod GNOME oczywiście.

Dziękuję.
Awatar użytkownika
3ndriu
Beginner

Post autor: 3ndriu »

Gr33n_k3y

Post autor: Gr33n_k3y »

Tylko to działa jak uruchamiam z menu, a jak z pulpitu otwieram foldery to nie.
GWN

Post autor: GWN »

Nie chciałem zakładać nowego tematu więc pisze tu. Bo też walczę z podmianą nautilusa na pcmana ale żadnych efektów porady z linku wyżej u mnie w ogóle nic nie dają. Wie ktoś może jak można podmienić tego nautilusa na pcmana?

Edit:
Z paska zaczął się włączać pcman po modyfikacji pliku:

Kod: Zaznacz cały

/usr/share/applications/nautilus-folder-handler.desktop
gdzie w miejscu linii:

Exec=nautilus --no-desktop %U 
wstawiamy:

Exec=pcmanfm %U
Wtedy dopiero zaczyna działać ale tylko z paska, a co zrobić żeby chciał przeglądać folder z poziomu pulpitu i uruchamiał się pcman?
marvell

Post autor: marvell »

Czy po zamianie pcmana na nautilusa działają wam skojarzenia plików? U mnie przy próbie otworzenia jakiegokolwiek pliku nic się nie dzieje.
:?:
ccc

Post autor: ccc »

Witam.
Ze względu na powolność nautilusa chciałem go zamienić, na genialnego moim zdaniem, pcmana. Niestety, nie mam pojęcia, w jaki sposób ustawić Pcmana jako domyślny menadżer plików. Korzystałem z podlinkowanego wyżej poradnika, ale w Debianie nie ma następujących plików, które trzeba zmodyfikować
/usr/share/applications/nautilus-computer.desktop
/usr/share/applications/nautilus-home.desktop
Czy ktoś mógłby mi łopatologicznie wytłumaczyć, w jaki sposób mam to zrobić? Bo coś mi się wydaje, że ten poradnik pisano tylko dla Ubuntu.
ODPOWIEDZ