Dziwny (wed
Dziwny (według mnie) problem z serwerem DHCP i eth
Witam!
Po bardzo długim czasie biernego uczestnictwa w życiu tego forum, nadszedł czas na zadanie pytania - bo jestem w kropce.
Sprawa najogólniej rzecz biorąc wygląda tak: stoi sobie serwer/ruter z natem i DHCP. Jeden z dwóch interfejsów wan (eth0) musiałem ustawić tak aby sobie pobierał konfigurację z zewnętrznego dhcp. Drugi wan (eth1) ma stałe IP. Interfejs po stronie LAN-u (eth2) ma również stały adres IP i jest równocześnie bramą dla sieci lokalnej.
Ponieważ mam zamiar "grzebać" w ustawieniach IP na serwerze, ustawiłem czas dzierżawy mojego serwera dhcp dla klientów na 20 minut (dhcp chodzi na eth2).
I teraz pojawia się ZONK: eth2 zaczęła pobierać sobie adres z wolnej puli dhcp i zamiast 10.0.0.1 staje się np. 10.0.0.212 i tak regularnie co 20 minut.
Restart sieci rozwiązuje problem na 20 minut. W Google trudno coś znaleźć na ten temat. Znalazłem rozwiązanie dotyczące dhclient.conf, ale zdefiniowanie interfejsu na eth0 nic nie dało.
Spotkaliście się z czymś takim? Dodam tylko, że na innych maszynach nie mam takiego problemu.
Po bardzo długim czasie biernego uczestnictwa w życiu tego forum, nadszedł czas na zadanie pytania - bo jestem w kropce.
Sprawa najogólniej rzecz biorąc wygląda tak: stoi sobie serwer/ruter z natem i DHCP. Jeden z dwóch interfejsów wan (eth0) musiałem ustawić tak aby sobie pobierał konfigurację z zewnętrznego dhcp. Drugi wan (eth1) ma stałe IP. Interfejs po stronie LAN-u (eth2) ma również stały adres IP i jest równocześnie bramą dla sieci lokalnej.
Ponieważ mam zamiar "grzebać" w ustawieniach IP na serwerze, ustawiłem czas dzierżawy mojego serwera dhcp dla klientów na 20 minut (dhcp chodzi na eth2).
I teraz pojawia się ZONK: eth2 zaczęła pobierać sobie adres z wolnej puli dhcp i zamiast 10.0.0.1 staje się np. 10.0.0.212 i tak regularnie co 20 minut.
Restart sieci rozwiązuje problem na 20 minut. W Google trudno coś znaleźć na ten temat. Znalazłem rozwiązanie dotyczące dhclient.conf, ale zdefiniowanie interfejsu na eth0 nic nie dało.
Spotkaliście się z czymś takim? Dodam tylko, że na innych maszynach nie mam takiego problemu.
Nie wiem czy to będzie satysfakcjonujące dla Ciebie rozwiązanie, (i czy zrozumiałem Twój problem) ale może skonfiguruj dhcp tak, żeby eth2 jako jedyne dostawało zawsze ten adres, który chcesz.
Z manuala:
Z manuala:
Kod: Zaznacz cały
host joe {
hardware ethernet 08:00:2b:4c:29:32;
fixed-address ip.ip.ip.ip;
}
@atomekd: w ostateczności tak zrobię, ale to jest obejście problemu, a nie rozwiązanie go. Poza tym mam zewnętrzny system, który automatycznie generuje mi plik dhcpd.conf, więc niejako musiałbym dopisać własną bramę do listy moich klientów.
Jeżeli chodzi o schemat to z chęcią naszkicuję coś jak tylko położę dziecko spać
Pozdrawiam!
Jeżeli chodzi o schemat to z chęcią naszkicuję coś jak tylko położę dziecko spać

Pozdrawiam!
w dwóch zdaniach
widzisz, dhcpd.conf ( jego kluczowe opcje) nie zmieniły się. Wcześniej wszystko było OK.
Może napisze w dwóch zdaniach najprościej jak potrafę co się stało:
Karta sieciowa przez którą mój serwer DHCP "rozdaje" adresy innym komputerom, zaczęła sama pobierać adres od tego serwera (!) Dodam że ta karta w /etc/network/interfaces ma na sztywno wpisany (od około 2 lat!) stały adres IP: 10.0.0.1
Zaczęło się tak dziać od kiedy skonfigurowałem zupełnie inną kartę na "inet dhcp"
Konfigurację wkleję za chwilkę.
Może napisze w dwóch zdaniach najprościej jak potrafę co się stało:
Karta sieciowa przez którą mój serwer DHCP "rozdaje" adresy innym komputerom, zaczęła sama pobierać adres od tego serwera (!) Dodam że ta karta w /etc/network/interfaces ma na sztywno wpisany (od około 2 lat!) stały adres IP: 10.0.0.1
Zaczęło się tak dziać od kiedy skonfigurowałem zupełnie inną kartę na "inet dhcp"
Konfigurację wkleję za chwilkę.
Wyczyść zawartość plików/pliku:biskup pisze:Zaczęło się tak dziać od kiedy skonfigurowałem zupełnie inną kartę na "inet dhcp"
/etc/udev/rules.d/70-persistent-net.rules
I wykonaj restart komputera/komp
@atomekd: temat, do którego link podałeś już wcześniej czytałem, niestety nie znalazłem tam nic, co mogłoby mi pomóc. Tam zaproponowano rozwiązanie edycji dhclient.conf i wpisania stałego adresu dla MACa karty sieciowej rozgłaszającej DHCP. Nie mniej jednak przeczytam wszystko jeszcze raz. W każdym razie dzięki za pomoc!
@fnmirk: Zastosuję się do Twojej rady jutro, jak będę fizycznie przy serwerze. Zdalnie nie chcę mieszać, tym bardziej, że ścieżka, którą podałeś jest dla mnie kompletnym novum - nigdy tam nie trafiłem. System stawiałem od podstaw, bez żadnych desktopowych fajerwerków, więc możliwe że nawet nie wiem o tym, że mam jakiegoś network-managera działającego w tle...
btw. zawartość tego pliku nie budzi żadnych podejrzeń:
ps. Właśnie z opisów tych plików doczytałem, że one pilnują tylko stałych nazw interfejsów (np. w przypadku kiedy dodamy nowy eth do systemu, chcemy aby te już obecne miały takie nazwy jak poprzednio). Dzięki za tę informację! Już nie będę się borykał z interfejsami eth17 itp. za każdym razem kiedy wymienię kartę sieciową
Już wiem o ci Ci chodziło... ja mówiąc "inną kartę" miałem na myśli inną niż ta, na której działa DHCP, a nie zupełnie nową/inną.
Nie mniej jednak mój problem chyba pozostaje nierozwiązany...
[ Dodano: |12 Gru 2009|, 2009 22:05 ]
Mój kumpel - Podobno
"Guru" linuksowy po zapoznaniu się z konfiguracją, orzekł jednoznacznie, że to musi być bug i myślę że ma rację. Po weekendzie zrobię aktualizację dhcp do wersji 3 i kłopoty się skończą.
Dzięki za zainteresowanie tematem!
@fnmirk: Zastosuję się do Twojej rady jutro, jak będę fizycznie przy serwerze. Zdalnie nie chcę mieszać, tym bardziej, że ścieżka, którą podałeś jest dla mnie kompletnym novum - nigdy tam nie trafiłem. System stawiałem od podstaw, bez żadnych desktopowych fajerwerków, więc możliwe że nawet nie wiem o tym, że mam jakiegoś network-managera działającego w tle...
btw. zawartość tego pliku nie budzi żadnych podejrzeń:
# This file was automatically generated by the /lib/udev/write_net_rules
# program, probably run by the persistent-net-generator.rules rules file.
# You can modify it, as long as you keep each rule on a single line.
# MAC addresses must be written in lowercase.
SUBSYSTEM=="net", DRIVERS=="?*", ATTRS{address}=="xx:xx:xx:xx:xx:xx", NAME="eth0"
SUBSYSTEM=="net", DRIVERS=="?*", ATTRS{address}=="xx:xx:xx:xx:xx:xx", NAME="eth1"
SUBSYSTEM=="net", DRIVERS=="?*", ATTRS{address}=="xx:xx:xx:xx:xx:xx", NAME="eth2"

Nie mniej jednak mój problem chyba pozostaje nierozwiązany...
[ Dodano: |12 Gru 2009|, 2009 22:05 ]
Mój kumpel - Podobno

Dzięki za zainteresowanie tematem!