Dziwny (wed

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
biskup

Dziwny (według mnie) problem z serwerem DHCP i eth

Post autor: biskup »

Witam!
Po bardzo długim czasie biernego uczestnictwa w życiu tego forum, nadszedł czas na zadanie pytania - bo jestem w kropce.
Sprawa najogólniej rzecz biorąc wygląda tak: stoi sobie serwer/ruter z natem i DHCP. Jeden z dwóch interfejsów wan (eth0) musiałem ustawić tak aby sobie pobierał konfigurację z zewnętrznego dhcp. Drugi wan (eth1) ma stałe IP. Interfejs po stronie LAN-u (eth2) ma również stały adres IP i jest równocześnie bramą dla sieci lokalnej.
Ponieważ mam zamiar "grzebać" w ustawieniach IP na serwerze, ustawiłem czas dzierżawy mojego serwera dhcp dla klientów na 20 minut (dhcp chodzi na eth2).
I teraz pojawia się ZONK: eth2 zaczęła pobierać sobie adres z wolnej puli dhcp i zamiast 10.0.0.1 staje się np. 10.0.0.212 i tak regularnie co 20 minut.
Restart sieci rozwiązuje problem na 20 minut. W Google trudno coś znaleźć na ten temat. Znalazłem rozwiązanie dotyczące dhclient.conf, ale zdefiniowanie interfejsu na eth0 nic nie dało.
Spotkaliście się z czymś takim? Dodam tylko, że na innych maszynach nie mam takiego problemu.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Przedstaw jakiś szkic tej konfiguracji, będzie może łatwiej.
atomekd

Post autor: atomekd »

Nie wiem czy to będzie satysfakcjonujące dla Ciebie rozwiązanie, (i czy zrozumiałem Twój problem) ale może skonfiguruj dhcp tak, żeby eth2 jako jedyne dostawało zawsze ten adres, który chcesz.
Z manuala:

Kod: Zaznacz cały

host joe {
                 hardware ethernet 08:00:2b:4c:29:32;
                 fixed-address ip.ip.ip.ip;
               }
biskup

@atomekd: w ostateczności tak zrobię, ale to jest obejście problemu, a nie rozwiązanie go. Poza tym mam zewnętrzny system, który automatycznie generuje mi plik dhcpd.conf, więc niejako musiałbym dopisać własną bramę do listy moich klientów.
Jeżeli chodzi o schemat to z chęcią naszkicuję coś jak tylko położę dziecko spać ;)
Pozdrawiam!
atomekd

Może warto byłoby spojrzeć też na plik konfiguracyjny. Chyba rozumiem o co chodzi w Twoim problemie.
biskup

w dwóch zdaniach

widzisz, dhcpd.conf ( jego kluczowe opcje) nie zmieniły się. Wcześniej wszystko było OK.
Może napisze w dwóch zdaniach najprościej jak potrafę co się stało:

Karta sieciowa przez którą mój serwer DHCP "rozdaje" adresy innym komputerom, zaczęła sama pobierać adres od tego serwera (!) Dodam że ta karta w /etc/network/interfaces ma na sztywno wpisany (od około 2 lat!) stały adres IP: 10.0.0.1
Zaczęło się tak dziać od kiedy skonfigurowałem zupełnie inną kartę na "inet dhcp"

Konfigurację wkleję za chwilkę.
atomekd

Może to Ci pomoże:
link

Tam masz też trzy linki do podobnych tematów.

Generalnie jednym z pomysłów było pozbyć się menedżerów sieciowych :)

Nigdy ich nie lubiłem i do dziś osobiście nie mam żadnego, zawsze coś brużdżą.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

biskup pisze:Zaczęło się tak dziać od kiedy skonfigurowałem zupełnie inną kartę na "inet dhcp"
Wyczyść zawartość plików/pliku:

/etc/udev/rules.d/70-persistent-net.rules
Jak tego nie robiłeś po zabawie z kartami sieciowymi.

I wykonaj restart komputera/komp
biskup

@atomekd: temat, do którego link podałeś już wcześniej czytałem, niestety nie znalazłem tam nic, co mogłoby mi pomóc. Tam zaproponowano rozwiązanie edycji dhclient.conf i wpisania stałego adresu dla MACa karty sieciowej rozgłaszającej DHCP. Nie mniej jednak przeczytam wszystko jeszcze raz. W każdym razie dzięki za pomoc!

@fnmirk: Zastosuję się do Twojej rady jutro, jak będę fizycznie przy serwerze. Zdalnie nie chcę mieszać, tym bardziej, że ścieżka, którą podałeś jest dla mnie kompletnym novum - nigdy tam nie trafiłem. System stawiałem od podstaw, bez żadnych desktopowych fajerwerków, więc możliwe że nawet nie wiem o tym, że mam jakiegoś network-managera działającego w tle...
btw. zawartość tego pliku nie budzi żadnych podejrzeń:

# This file was automatically generated by the /lib/udev/write_net_rules
# program, probably run by the persistent-net-generator.rules rules file.
# You can modify it, as long as you keep each rule on a single line.
# MAC addresses must be written in lowercase.
SUBSYSTEM=="net", DRIVERS=="?*", ATTRS{address}=="xx:xx:xx:xx:xx:xx", NAME="eth0"
SUBSYSTEM=="net", DRIVERS=="?*", ATTRS{address}=="xx:xx:xx:xx:xx:xx", NAME="eth1"
SUBSYSTEM=="net", DRIVERS=="?*", ATTRS{address}=="xx:xx:xx:xx:xx:xx", NAME="eth2"
ps. Właśnie z opisów tych plików doczytałem, że one pilnują tylko stałych nazw interfejsów (np. w przypadku kiedy dodamy nowy eth do systemu, chcemy aby te już obecne miały takie nazwy jak poprzednio). Dzięki za tę informację! Już nie będę się borykał z interfejsami eth17 itp. za każdym razem kiedy wymienię kartę sieciową ;) Już wiem o ci Ci chodziło... ja mówiąc "inną kartę" miałem na myśli inną niż ta, na której działa DHCP, a nie zupełnie nową/inną.
Nie mniej jednak mój problem chyba pozostaje nierozwiązany...

[ Dodano: |12 Gru 2009|, 2009 22:05 ]
Mój kumpel - Podobno ;) "Guru" linuksowy po zapoznaniu się z konfiguracją, orzekł jednoznacznie, że to musi być bug i myślę że ma rację. Po weekendzie zrobię aktualizację dhcp do wersji 3 i kłopoty się skończą.
Dzięki za zainteresowanie tematem!
ODPOWIEDZ