'*.iso' i '*.iso' to nie to samo (jak si

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
A4070230

'*.iso' i '*.iso' to nie to samo (jak się okazuje)

Post autor: A4070230 »

No właśnie jak w temacie.
Wiadomo, że dystrybucje Linux dostępne są m. in. w postaci obrazów płyt w formacie *.ISO.
Bez problemów się to nagrywa na płytki w środowisku np. Windows (i potem działa!).
Kilka tygodni temu pobrałem sobie obraz w formacie *.ISO programu GParted,
wypaliłem go na płytce pod kontrolą Windows... i "kicha" - nie działa.
Próbowałem na różnych płytkach (mam na myśli producentów) - i nic, efekt ten sam, płytka nie startuje systemu. Już miałem sobie to odpuścić i "zwalić" winę na uszkodzony (jak przypuszczałem) plik obrazu, ale naszła mnie myśl, aby spróbować wypalić to w środowisku Linux.
I pomogło, działa! :-)
Czym więc różni się (znormalizowany) format ISO, od formatu ISO (też przecież znormalizowanego)?.
Trochę to zakręcone pytanie, coś w stylu "ile cukru jest w cukrze?", ale jak inaczej zapytać o różnice ISO od ISO?
Awatar użytkownika
darkwater
Junior Member

Post autor: darkwater »

Bez opisu jak, przy pomocy jakich programów, wypalałeś w obu przypadkach, nikt ci raczej sensownie nie odpowie na to pytanie. Moim zdaniem właśnie w użytym oprogramowaniu tkwi różnica, nie w obrazie ISO, który jak zauważyłeś jest "znormalizowany".
A4070230

Proszę bardzo:
W Linux program Brasero (wypalił i zadziałało - jak już pisałem).
W Windows program PowerISO (pełna wersja), różne płytki, różne prędkości zapisu - efekt jak wspomniałem w pierwszym poście. Dodam dla jasności (aby uprzedzić pytania o ewentualnie uszkodzony program), tym samym PowerISO wypalałem obrazy instalacyjnych DVD Linuxa, na którym teraz to piszę. Wcześniej i później wiele innych obrazów płytek o różnym przeznaczeniu - wszystkie działają.
Awatar użytkownika
darkwater
Junior Member

Trochę za mało prób pod Windows aby coś konkretnego powiedzieć. Co innego gdybyś próbował kilkoma różnymi programami.
Poza tym piszesz że wypalałeś DVD i działało, obraz gparted zaś to zapewne CD. Może tutaj tkwi problem/różnica?
A4070230

Wcześniej i później wiele innych obrazów płytek o różnym przeznaczeniu - wszystkie działają.
O tym też wspomniałem, a były to różne płytki (DVD, CD, CD-Audio itd, itp).
A... zapomniałem dodać, że identyczny problem (jeśli to nim jest) miałem z obrazem *.iso płytki "Debian 5.02 Live" (CD), działa tylko wtedy, kiedy wypalona jest pod Linux. Za to instalki Windows, Office (CD) i wiele innych (jak wspomniałem) wypaliło się i działa bez problemu.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
darkwater
Junior Member

Strzelam "w ciemno", może PowerISO ma problem z wypalaniem bootCD?
A4070230

Wstrzeliłeś się w czasie edycji mojej ostatniej wypowiedzi.
Wychodzi na to, że jednak nie ma z tym problemu, ponieważ instalacyjna płyta Windows jest płytą bootującą.
Awatar użytkownika
Katiusha
Beginner

Post autor: Katiusha »

No to polecam Ci pod Windows darmowy program do wypalania płyt ImgBurn.
Jeszcze się na nim nie zawiodłam wypalając czy to różne dystrybucje Linuksa czy Windowsy.

http://www.programosy.pl/program,imgburn.html

http://www.dobreprogramy.pl/ImgBurn,Pro ... 13049.html
Awatar użytkownika
darkwater
Junior Member

W takim razie brak mi dalszych pomysłów. Następnym razem zachowaj i wrzuć na forum logi z nagrywania, może one coś pokażą?
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Informacja ze strony: http://manual.sidux.com/pl/welcome-pl.htm.
Sidux, jako dystrybucja Live, oparty jest o technologię wysokiej kompresji plików, i dlatego wymagane jest poświęcenie specjalnej uwagi wypalaniu obrazu ISO. Zaleca się wykorzystywanie jedynie wysokiej jakości nośników CD / DVD oraz wypalanie ich w trybie DAO (disk-at-once) z prędkością nie większą niż x8.
Uwaga ta powoli zaczyna dotyczyć obrazów innych dystrybucji Linuksa.
ODPOWIEDZ