KDE4/RSSNow - jak ustawi

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
giaur
Member

KDE4/RSSNow - jak ustawić przeglądarkę www?

Post autor: giaur »

Witam.

Używam widzetu RSSNow na pulpicie. Wszystko fajnie, poza tym ze po kliknięciu linki próbuje mi otwierać w... gedit (którego nawet zresztą już nie mam w systemie).

Domyślna przeglądarka w KDE to konqueror, za pomocą ,,update-algernatives'' też konqueror. Gdzie jeszcze mam zmienić przeglądarkę żeby to coś używało jej?
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

We właściwościach pliku htm/html, co masz ustawione do jego otwierania domyślnie?
giaur
Member

Trop był dobry, ale jeszcze nie działa to tak jak trzeba. Zmieniłem przyporządkowanie plików htm i html na firefoxa (probowalem tez inne przegladarki) i w tej chwili działa to tak, że najpierw strona jest ściągana do katalogu tymczasowego, a dopiero potem otwierana już z dysku, zamiast od razu otworzyć się w przeglądarce. Jest nawet powiadomienie o kopiowaniu w KDE za każdym razem.

Nie muszę chyba mówić, że połowa strona wychodzi zniekształcona i w ogóle to nie tak powinno chyba działać. Jak jeszcze miałem Gnome, to otiwerało mi się to w Epiphany i to od razu online.
fnmirk
Senior Member

W kde3 należało jeszcze zmienić domyślną przeglądarkę w centrum sterownia. Jak jest w kde4 to nie wiem? Może też tam jest jakaś opcja?
giaur
Member

Zmieniona jest już dawno (konqueror), ale ten widget w ogóle wydaje się nie korzystać z tych ustawień.
fnmirk
Senior Member

Tradycyjnie, sprawdź na koncie nowego użytkownika.
ODPOWIEDZ