Problemy z instalacj

Pomoc dotycząca instalacji systemu
wasilo

Post autor: wasilo »

GRUB nie pokazuje mi nowego kernela, tylko stary. W trakcie pochłaniania wiedzy na temat linuksa coś mi umknęło :D
ArnVaker

Post autor: ArnVaker »

Zaktualizowałeś gruba do gruba drugiego?

Kod: Zaznacz cały

dpkg -l |grep grub
Jeśli tak, to przeszukaj forum pod jego kątem, ja się nim jeszcze nie bawiłem.
wasilo

Jak mi się instalował GRUB2 to w trakcie konfiguracji wybrałem, żeby pozostał przy starym, bo słyszałem, że są problemy.

wasilo@debian:~$ dpkg -l |grep grub
ii  grub                                 0.97-58                      GRand Unified Bootloader (dummy package)
ii  grub-common                          1.97~beta3-1                 GRand Unified Bootloader, version 2 (common
ii  grub-pc                              1.97~beta3-1                 GRand Unified Bootloader, version 2 (PC/BIOS
ArnVaker

Pakiet grub-pc to właśnie grub2, czyli masz nowego. Stary grub nazywa się obecnie grub-legacy, jak widać nie masz go w systemie.
wasilo pisze:wybrałem, żeby pozostał przy starym, bo słyszałem, że są problemy
Czyli nie zaktualizowałeś do końca i pewnie stąd problem. Dokończ migrację według tego opisu.
wasilo

Wykonałem:

upgrade-from-grub-legacy
zrobiłem restart komputera i mi wyskakuje:

Error 15
ArnVaker

Pewnie masz coś namieszane w pliku konfiguracyjnym gruba2 albo nie masz go w ogóle. Nie mam pojęcia jak on powinien wyglądać, nigdy go nie widziałem. Może ten post Ci pomoże. Powiem szczerze, że ja bym odpalił livecd i w chroocie przywrócił starą wersję gruba.

Edit:
Możliwe, że wystarczy wykonanie w chroocie polecenia:

update-grub
Trzeba odpalić komputer z livecd i potem z konta root:

mkdir /mnt/debian
mount /dev/partycja_z_debianem /mnt/debian
mount /dev/partycja_boot /mnt/debian/boot
mount -t proc none /mnt/debian/proc
mount -o bind /dev/ /mnt/debian/dev
chroot /mnt/debian
update-grub
wasilo

Próbowałem zainstalować ponownie GRUB-a z płyty z Debianem, ale nie szło. Nie wyrobiłem i zainstalowałem system od nowa w ogóle na innym dysku, bo na tamtym coś nie szło i właśnie kopiuję dane z /home ze starego na nowy. Na tym zainstalował mi się GRUB2 z nowym jajkiem, a przed chwilą zainstalowałem linux-headers i sterownik NVIDII. więc jak na razie wszystko jest w porządku. Zobaczymy co będzie jutro, jak uruchomię środowisko graficzne.

¦rodowisko graficzne działa bez zarzutu, tylko jedna rzecz mnie zastanawia: przy starcie nie pojawia się logo Nvidia ;|
yantar
Member

Post autor: yantar »

Po własnych przejściach z nowym Grubem2 odnośnie Error 15
Po wpisaniu polecenia:

upgrade-from-grub-legacy
Wyskakuje okno konfiguracyjne z pytaniem o ścieżkę.
Tam należy zaznaczyć ja gwiazdką (spacja) i dopiero zaakceptować Enterem.
Jak się tego nie zaznaczy to Grub2 głupieje przy konfiguracji i sypie właśnie tym błędem.
Z tego co wyszukałem jak sypnie Error 15 po ukazaniu się menu rozruchowego to chyba wystarczy skorygować wpisy w grub.cfg. Jak od razu wyświetla, to chyba nie zostaje już nic innego jak zrobić reinstalację Gruba, bo nie idzie dość co się namieszało. (Sam mam w tej chwili totalny chaos w plikach Gruba).
Tego co piszę wyżej proszę nie brać za pewnik.

Coś pożytecznego, porównanie konfiguracji gruba-legacy i gruba2 (pliki konfiguracyjne, polecenia itd)
http://kubuntuforums.net/forums/index.p ... =3106368.0
ODPOWIEDZ