Zachowanie systemu kiedy testing zostaje stable?

Wszystko Off Topic
Chavez

Zachowanie systemu kiedy testing zostaje stable?

Post autor: Chavez »

Witam.

Chcę zainstalować Debiana testing. Aktualnie jest nim Lenny. Czy są już repozytoria i iso ze Squeeze? Zakładam, że nie. Dobrze, przeboleję to, że na razie nie będę miał najnowszych programów.

Natomiast co się stanie jak w sources.list wypiszę przy adresach repozytoriów "testing" zamiast "lenny" i ten nasz Lenny stanie się stabilny?

Zależy mi na bezbolesnym przejściu z Lenny na Squeeze (jeżeli już dzisiaj nie da się postawić Squeeze). Jeżeli nie przejdzie automatycznie (przy wpisie "testing" w sources.list) to jak zaktualizować?

Nigdy nie widziałem co się dzieje z wersjami Debiana przy powstaniu nowej stabilnej wersji i praktycznie nie ma informacji o tym w internecie (przynajmniej nie znalazłem).
Lu-CyfeR

Post autor: Lu-CyfeR »

Logicznie myśląc jeśli wklepiesz lenny zamiast testing to pakiety będą pobierane zawsze te kierowane dla lennego... nawet jeśli jest testowy i stanie się stabilny;
natomiast jesli zostanie przy testing to nawet jeśli lenny zostanie zamrożony system będzie pobierał pakiety dla dystrybucji, kóta jest aktualnie w gałęzi testing :)
Czyli reasumując jesli chcesz lennego, wpisujesz lenny i gdy zostanie zamrożona gałąź lenny będziesz mial automatycznie repo stable, a gdy użyjesz wpisu testing gdy zamrożą lennego a sid wejdzie w gałąź testową będziesz miał sida :)
Masło maślane ale łopatologicznie wytłumaczone :D
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Chavez pisze:Chcę zainstalować Debiana testing. Aktualnie jest nim Lenny. Czy są już repozytoria i iso ze Squeeze? Zakładam, że nie. Ok, przeboleję ]
Zainstaluj. Są ISO z wersją testing/lenny (na chwilę obecną). Squeeze? Następna nazwa stable Debiana? Cóż - poczekaj, jak na razie, jeszcze Lenny nie jest stable. Najnowsze wersje programów, to nie jest domena Debiana ani w gałęzi stable, ani w testing. Częściej w unstable, ale i to niekoniecznie. Jeśli chcesz najnowsze wersje, to albo nie ta dystrybucja, albo kompiluj ze źródeł.
Chavez pisze:Natomiast co się stanie jak w sources.list wypiszę przy adresach repo "testing" zamiast "lenny" i ten nasz Lenny stanie się stabilny?
Kiedy wpiszesz? Jeszcze chwilę temu Lenny=testing. Po zamrożeniu Lenny, są w nim jedynie poprawiane błędy. Zatem nowych wersji pakietów nie masz się co spodziewać. Jeśli pozostaniesz z wpisem Lenny, to za jakiś czas będziesz mieć po prostu wersję stable. Jeśli zmienisz na testing, to zawsze będziesz mieć oprogramowanie z gałęzi testing niezależnie od tego, jaka w danym momencie jest wersja stabilna. Innymi słowy po chwili, w której Lenny staje się stable, mając wpisane testing, otrzymujesz oprogramowanie rozwijane w tej wersji, a nie w wersji Lenny.

Squeeze jeszcze nie ma. Będzie się tworzył z gałęzi unstable. Nt. przechodzenia z gałęzi, na gąłąź, szczególnie bezproblemowego, poczytaj na temat pinningu, tak na tym forum, jak i na debian.org.
Chavez

Post autor: Chavez »

Ok. Czyli jak będę miał testing w sources.list to na razie będę miał Lennyego (oczywiste), a jak pojawi się następna wersja testing (Squeeze) i tym samym Lenny stanie się stable, to od razu dojdą nowe paczki. Beż żadnego dist-upgrade itp. O to mi chodziło. Dzięki.
genobis
Beginner

Post autor: genobis »

Z tego co obserwuję u siebie (mam wpisy bezpośrednio na Testing), Testing żyje cały czas, tak jak zresztą i Sid, może nie jakoś szczególnie intensywnie, ale jednak dochodzą ciągle nowe rzeczy. Więc to nie jest tak, że ktoś stawia grubą krechę i nagle Lenny się zamienia w Squeeze. To raczej Testing w pewnym momencie stanie się Squeezem (ale w tamtym momencie będzie miał już wiele pakietów, których w Lennym nie ma).

System instalowałem z weekly build i z całą pewnością nie był on równoznaczny z Lenny beta. Takie rozwiązanie też Ci polecam, żebyś potem po aktualizacji na Testing nie miał yottabajta pakietów to aktualizacji ;)
Awatar użytkownika
lays
Beginner

Post autor: lays »

Lu-CyfeR pisze:sid wejdzie w gałąź testową będziesz miał sida
Nie wejdzie :)

Sid od lat jest wersja Unstable i nigdy nie zostanie wydany. Ot, taki poligon.
Lu-CyfeR

Post autor: Lu-CyfeR »

Sid od lat jest wersja Unstable i nigdy nie zostanie wydany. Ot, taki poligon.
A to nawet nie wiedziałem :) Człowiek uczy się całe życie ;)
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

lays pisze:Sid od lat jest wersja Unstable i nigdy nie zostanie wydany.
Ha, i tu się można zdziwić, bo swego czasu w unofficial ISO były wydawane obrazy ISO płytek z dystrybucjami Sida. Obecnie jedynego "Sida", jakiego mniej więcej 4 razy do roku można mieć, to Sidux. ;) Fakt natomiast, że sid nie jest wydawany przez deweloperów Debiana, oficjalnie nigdy w jakiejkolwiek postaci instalacyjnej (obrazy płyt, netinstale itp.).
A bardziej poprawne jest tak naprawdę stwierdzenie, że pakiety, które znalazły się w sidzie, po odpowiednim bądź to dopracowaniu, bądź to w sytuacji, kiedy nie są do nich zgłaszane istotne błędy, przechodzą do gałęzi testing (bodaj po dwu tygodniach obecności w repozytorium sid). Nie oznacza to jeszcze jednak, że 100% tych z testing znajdzie się potem w stable.
wojtekz_
Beginner

Post autor: wojtekz_ »

Przeczytajcie "co możemy zrobić dla Lenny'ego". Widać, że zespół wydania szuka pomocy u wszystkich...

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ