[Dodano: 2008-10-07, 19:54]
Witam ponownie. Jak widzę raid to chyba temat tabu w Linuksie ale mniejsza o to. Znalazłem trochę informacji w internecie na zagranicznych stronach i co do raidu w Linusie już trochę wiem. Teraz tylko zastanawiam się nad rodzajem kontrolera bo trafiłem też na coś takiego jak ,,highpoint rocketraid 1742'' tyle, że ten ma raid jest programowy w odróżnieniu od adapteca. Czy różnica między programowym a sprzętowym jest duża? Co z obciąża procesor? I na koniec, obie firmy niby mają sterowniki do Linuksa open source, co wiąże się z kompilacją jądra, tak? Czy dużo z tym zajęcia jest dla początkującego?
Dziękuję.
[Dodano: 2008-11-18, 02:49]
Witam ponownie. Po dwóch miesiącach udało mi się w końcu odpalić na moim sprzęcie raid5. Z powyższych kontrolerów nie wybrałem żadnego. Po spędzeniu dziesiątek godzin na różnych forach i stronach kupiłem 3ware, w pełni sprzętowy raid5. Instalacja bez problemów, Debian widzi jedną partycję 1,5 TB. Co dalej... Prędkość wygląda przyzwoicie (jeszcze nie wiem jak dokładnie to sprawdzić), a zużycie procesora bardzo małe. Po tym co przeczytałem osobiście odradzam ten kontroler rocketraid, a z adapteciem to różnie bywa. Ja akurat nie chciałem eksperymentować. Dokładne dane mojej konfiguracji teraz to:
- płyta tusl2-c
procesor plll s 1400
ram 512 MB
kontroler 3ware 9500
dyski sata wd re2 500 GB x4