[+] Usuni
[+] Usunięcie starych wersji jądra
Witam.
tak jak w temacie. Mianowicie chodzi mi o usunięcie starych wersji kerneli (tych które są widoczne przy wyborze systemu w grubie).
Jak sprawić aby widoczny był tylko ostatni kernel + Windows (bo mam go jako kolejny system na dysku).
Dodatkowo to zwolni odrobinę miejsca na dysku - prawda?
Dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam
tak jak w temacie. Mianowicie chodzi mi o usunięcie starych wersji kerneli (tych które są widoczne przy wyborze systemu w grubie).
Jak sprawić aby widoczny był tylko ostatni kernel + Windows (bo mam go jako kolejny system na dysku).
Dodatkowo to zwolni odrobinę miejsca na dysku - prawda?
Dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=693dash4 pisze:Jak sprawić aby widoczny był tylko ostatni kernel + Windows
Właściwie masz tam wszystkie odpowiedzi.
Wszystkie informacje masz w pliku /boot/grub/menu.lst
Edytujesz wspomniany plik /boot/grub/menu.lst i w nim masz komentarze do poszczególnych opcji.
Jeżeli instalowałeś kernele z pakietów deb to usuwasz nie używane, podobnie jak każdy inny pakiet.
Wersje jąder zainstalowanych w systemie z pakietów deb, sprawdzisz poleceniem:
Edytujesz wspomniany plik /boot/grub/menu.lst i w nim masz komentarze do poszczególnych opcji.
Jeżeli instalowałeś kernele z pakietów deb to usuwasz nie używane, podobnie jak każdy inny pakiet.
Kod: Zaznacz cały
apt-get remove pakiet kernela
dpkg -l | grep linux-image*
-
- Senior Member
Najłatwiej będzie sprawdzić jakie masz aktualnie zainstalowane:
a następnie pousuwać te które ci nie pasują
i nie zapomnij usunąć linux-headers (w moim przypadku to będzie linux-headers-2.6.24-1-common)
a grub się sam zaktualizuje.
aptitude search linux-image
aptitude remove (nazwa pakietu, np linux-image-2.6.24-1-686-bigmem)
a grub się sam zaktualizuje.
Blind, polecenie:wyświetli wszystkie dostępne wersje kernala w repozytorium (łącznie z zainstalowanymi).
Należy to przefiltrować np. tak:
dash4, jeśli chcesz pozbyć się wpisów starych kerneli w grubie to wystarczy tylko edytować plik
i zakomenować lub usunąć poprzednie wpisy. To jednak nie usunie ich z systemu a tylko spowoduje, że nie będa wyświetlać się w menu gruba. Jeśli chcesz je sunąc na stałe, to je po prostu odinstaluj tak jak radzą koledzy.
nano /boot/grub/menu.lst
Aptitude też sobie z tym poradzi ]aptitude search ~i | grep linux-image* [/code]fnmirk pisze:polecenie:
wyświetli wszystkie dostępne wersje kernala w repozytorium (łącznie z zainstalowanymi).