Z

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
alzen

Zły Device ID dla GeForce 6600(dawniej 6200)

Post autor: alzen »

Witam, piszę trochę z rezygnacją, ponieważ nie mogę dojść przyczyny sytuacji w której się znalazłem. Mam nadzieję, że ktoś na tym forum będzie w stanie mi pomóc, albo przynajmniej powiedzieć mi dlaczego dzieje się jak się dzieje.

1. Jak się to wszystko zaczęło

Krótko i zwięźle, posiadam kartę graficzną GeForce 6200 na PCI-E, producent to Gigabyte, konkretnie ten model. Wiadomo, że w GeForce 6200 można odblokować 4 dodatkowe potoki(z tego co czytałem w internecie, tylko wersje 128bit, taką też posiadam). Postanowiłem odblokować je wgrywając do karty BIOS dla GeForce 6600, o identycznych parametrach(poza dodatkowymi 4 potokami i, jak można się doczytać na stronie Gigabyte, taktowaniem pamięci prędkością nie 500Mhz a 550Mhz). Wgrałem do swojego GeForce 6200 BIOS dla tego modelu GeForce 6600.

ps. Proszę się przyjrzeć zdjęciom tych dwóch kart, czy tylko mnie się wydaje że same karty nie różnią się absolutnie niczym(budowa zewnętrzna, chłodzenie)?

2. Rezultaty i... co tu właściwie nie działa?

Z jednej strony wszystko działa, mianowicie, odblokowane są 4 dodatkowe potoki, taktowanie pamięci ustawione jest na 550Mhz, w takim razie, co jest nie tak? Prawda?

Już śpieszę z odpowiedzą, otóż zastanawia mnie Device ID mojej karty po wgraniu nowego BIOSu, czyli GeForce Go 6600GT(kod karty w systemie heksadecymalnym, 0x0149). Przecież wgrywałem BIOS dla GeForce 6600(0x0141), nie zaś żadnego GeForce Go 6600GT.

3. Dochodzenie własne i próby rozwiązania problemu

Oto co próbowałem robić aby czegokolwiek się dowiedzieć. Jako, że na początku przestawiałem taktowanie pamięci w biosie na 500Mhz(na wszelki wypadek, jeśliby te dodatkowe 50Mhz miało uszkodzić kartę graficzną, zależało mi w końcu tylko na 4 dodatkowych potokach), korzystając z Wine(Linux) wziąłem pod uwagę, że może Wine coś namieszał i to dlatego. Wgrałem więc BIOS, nie ruszany NiBiTorem(edytor BIOSów NVidii) uruchamianym pod wine. Po prostu czysty, z taktowaniem pamięci 550Mhz. Swoją drogą na NV News, w oficjalnym poradniku dla użytkowników Linuksa mówią aby do edycji używać NiBiTora uruchamianego przy pomocy Wine, tak więc nie powinno być problemów, ale jednak, dla pewności poszedł ten czysty BIOS. To samo.

Sprawdziłem w trybie szesnastkowym pod NiBiTor co pokazuje jako Device ID, pokazuje w porządku(tyle że NiBiTor nie pokazuje ...0141, a inaczej układa cyfry w wyświetlaniu heksadecymalnym), tak samo NVidia BIOS Modifier(ten program pokazuje normalnie, 0141). To znaczy, że BIOS wgrywam prawidłowy. Zrobiłem screena aby pokazać jak oba programy widzą wgrywany BIOS, znajdziecie go tutaj. Jest to BIOS w wersji F1(pierwszej, rev. 01), pobrany z mvktech.net(link do strony z tym BIOSem); ponieważ na stronie Gigabyte'a są jedynie wersje późniejsze, czyli F2 i F3.

Następnie spróbowałem w BIOSie płyty głównej zaznaczyć aby przy następnym uruchomieniu zresetował sobie ustawienia slotów, bez zmian.

ps. BIOSy flashuje za pomocą nvflash pod kontrolą systemu FreeDOS.

4. Inne spostrzeżenia

Ciekawe wydaje mi się natomiast, iż po wgraniu na kartę BIOSu dla 6600 w wersji F1, jestem w stanie zaktualizować go do F2, programem pobranym ze strony Gigabyte. Czyli jakby identyfikator jest w porządku, a jednocześnie nie jest.

Próbowałem usuwać zawartość pamięci EEPROM i aktualizować programem Gigabyte'a na gołą kartę, wtedy nie chce aktualizować bo ma GPU mismatch, czy coś takiego, całkiem zrozumiałe. Natomiast po całkowitym usunięciu zawartości pamięci EEPROM w programie nvflash(w wersji 5.12, w nowszych nie widziałem opcji czyszczenia pamięci EEPROM; ale wgrywać BIOS dla 6600 próbowałem i nowszymi, też bez zmian, to jakby ktoś pytał), mówię o sytuacji gdy wyczyściłem pamięć EEPROM po wcześniejszym wgraniu tam BIOSu dla 6600. Z tego co pamiętam urządzenie dalej było widziane jako GeForce Go 6600GT(nvflash pokazywał "Adapter: NV43(149h) (10DE,0149,1458,3124)") i nie mogłem wgrać tam BIOSu dla GeForce 6600 poleceniem "nvflash.exe nazwa_biosu.rom", dopiero polecenie "siłowe", czyli "nvflash.exe -4 -5 -6 nazwa_biosu.rom" umożliwia wgranie biosu dla GeForce 6600.

Inną ciekawą rzeczą jest to, że nie mam żadnego problemu po, siłowym, wgraniu biosu dla GeForce 6200(wcześniej zgranego z mojej karty), karta jest widziana jako GeForce 6200(0x014F).

5. Podejrzenia

Podejrzewam, że tak Gigabyte jak i mvktech.net dają BIOS dla GeForce Go 6600GT zamiast dla GeForce 6600. Tylko to też nie jest logiczne bo, np. ktoś by to już dawno zauważył(BIOS troche czasu już ma chyba).

Swoją drogą, pewna ciekawostka, nawet gdy jest ten GeForce Go 6600GT, to program nvclock pokazuje mi coś takiego o VideoBIOS:
-- VideoBios information --
Version: 05.43.02.27.00
Signon message: NX62128D F1
Performance level 0: gpu 300MHz/memory 500MHz/100%
btw. przed wgraniem BIOSu dla GeForce 6600 AGP(używałem wtedy i teraz używam sterowników nvidii w wersji 177.70 (BETA)), gdy flashowałem wcześniej BIOS dla 6600 nc PCI-E korzystałem z wersji 173.14.12.

ps. jesteście czwartym czy piątym forum na którym próbuję znaleźć odpowiedź, próbowałem nawet na NV News. Może jednak ktoś tutaj dojdzie co może być przyczyną takiej identyfikacji tej karty.
ODPOWIEDZ