Wybór bramki VoIP

Wszystko Off Topic
borlus
Beginner

Wybór bramki VoIP

Post autor: borlus »

Witam. Mam zamiar zakupić bramkę VoIP. Niestety jestem "zielony" jeśli chodzi o ten temat. Mam więc pytanie, jaki model polecacie? Może ktoś ma już podobny problem za sobą i mógłby mi coś poradzić. Moje wymagania co do urządzenia:
- możliwość korzystania z bramki bez włączonego komputera;
- możliwość podłączenia dwóch aparatów telefonicznych (na zasadzie każdy aparat ma swój numer telefonu);
- bez wbudowanego routera;
- za przystępną cenę (oczywiście mogą być linki z Allegro) ;-)

Z góry dziękuje
DadaD
Beginner

Post autor: DadaD »

Moje doświadczenia ze sprzętem mówią - używaj znanych marek.
Proponuję Linksys PAP2T-EU tani, (ale nie najtańszy), prosty, dobry.
Co prawda aktualnie, osobiście używam wersji z routerem, ale przy Twoich wymaganiach ten powinien spełnić oczekiwania.

Jako operatora wybrałem Freeconet i jego Telarenę są tacy, którzy maja niższe stawki lub pakiety bezpłatnych minut np. klony Betamex.
Mój wybór to:
- stały numer stacjonarny, po 3 miesiącach opłata 73 gr na miesiąc
- po 3 miesiacach opłata za prowadzenie konta 1,22 zł na miesiąc
- połaczenia lokalne stacjonarne od 5 do 9 gr za minutę zależy od pory dnia (najczęściej 7 gr),
- połączenia komórkowe bez identyfikacji 35 do 36 gr za minutę,

Problemów większych nie miałem, ale na maile pomoc nie odpowiedziała. Przy problemach z konfiguracją lepiej skorzystać z grup dyskusyjnych np.:

Kod: Zaznacz cały

http://groups.google.com/group/alt.pl.voip?hl=pl

pozdrowienia
borlus
Beginner

Post autor: borlus »

No Freeconet na pewno będę używał. Mam już z nimi doświadczenie i jestem zadowolony. A czy ta bramka pozwala podpiąć dwa telefony?

[ Dodano: 2008-09-06, 16:33 ]
Jeszcze jedno pytanko: na stronie Tlenofonu jest podane, że ich urządzenia posiadają coś w rodzaju simlocka. Czy idzie go jakoś zdjąć, na przykład poprzez wciśnięcie magicznego przycisku "RESET"?
DadaD
Beginner

Post autor: DadaD »

borlus pisze:No Freeconet na pewno będę używał. Mam już z nimi doświadczenie i jestem zadowolony. A czy ta bramka pozwala podpiąć dwa telefony?

[ Dodano: 2008-09-06, 16:33 ]
Jeszcze jedno pytanko: na stronie Tlenofonu jest podane, że ich urządzenia posiadają coś w rodzaju simlocka. Czy idzie go jakoś zdjąć, na przykład poprzez wciśnięcie magicznego przycisku "RESET"?
Linksys PAP2T-EU Specyfikacja:
* 2 porty głosowe FXS (RJ-11) 1 port FastEthernet (RJ-45),

Bramkę lepiej zakupić u niezależnego sprzedawcy, ponieważ niektóre bramki są zabezpieczone sprzetowo. Po zmianie firmware traci się gwarancję, a co gorsze dalej nie można korzystać z innych operatorów. Podobno są zabezpieczone trudnym do złamania hasłem!

Niektórzy operatorzy voip sprzedają bramki bez takiego zabezpieczenia. Są one co prawda skonfigurowane wstępnie pod danego operatora ale na drugim porcie można korzystać z alternatywnego operatora, lub gdy nie będzie odpowiadał pierwotny można skonfigurować z własnego wyboru.

Z Tlenofonu nie korzystałem.

Gdy skorzystasz z Google znajdziesz wiele informacji - oferty sprzętowe, porównania operatorów, zdejmowanie zabezpieczeń
Nie chciałbym nikogo wyróżniać a tym bardziej pominąć.

Pozdrowienia
ODPOWIEDZ