Kilka pyta

Problemy dotyczące innych systemów operacyjnych
SeRdEcZnY
Beginner

Kilka pytań na temat dystrybucji Sidux

Post autor: SeRdEcZnY »

Na początku do modów, zastanawiałem się nad działem, ten czy luźne, zawsze możecie go przesunąć...

Czy jest polskie forum Siduksa?
Skąd wziąć repo do Siduksa?
I chyba podstawowe pytanie Sidux to prawie jak Debian (prawie robi wielką różnice :P) i ma tyle samo programów w repo co Debian?

PS. Co sadzicie o Siduksie na serwer (taki domowy).

Jak do tej pory Sidux wywarł niezłe wrażenie instalacja (po partycjonowaniu etc) trwała 3 minuty (tylko!), jest szybszy od Debiana, ale czy stabilniejszy?

Pozdrawiam ;)

Aha dodam jeszcze, że nie przeglądałem official website gdyż jest po angielsku.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

SeRdEcZnY pisze:Aha dodam jeszcze, że nie przeglądałem official website gdyż jest po angielsku.
To przejrzyj jednak i poszukaj wersji polskiej.
http://manual.sidux.com/
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

SeRdEcZnY pisze:Czy jest polskie forum Siduksa?
Nie znalazłem. Oficjalne jest niemiecko-angielskie. Głównie to drugie.
SeRdEcZnY pisze:Skąd wziąć repo do Siduksa?
Repozytorium siduksa to repozytorium sida + repozytorium ze strony sidux.com, zakładka Download/Mirrors. Są jeszcze 2-3 dodatkowe repozytoria, udostępniające głównie "art" dla siduksa.
SeRdEcZnY pisze:I chyba podstawowe pytanie Sidux to prawie jak Debian (prawie robi wielką różnice :P) i ma tyle samo programów w repo co Debian?
Tak na prawdę, to jest to poprawiony sid, a nie "prawie" Debian. Korzystając z repozytoriów sida masz dokładnie te same programy co w debianie sid, a nadto kilka programów i motywów (itp.) dodatkowych. Zasadnicze różnice to dodatkowe "centrum sterowania", w którym stosunkowo łatwo można np. pododawać moduły itp. oraz częstsze niż w sidzie aktualizacje kernela, który - wg zapewnień deweloperów jest nadto poprawiane. Nadto jest przygotowanych kilka dodatkowych modułów jak np. obsługujące połączenia DSL itp.
SeRdEcZnY pisze:PS. Co sadzicie o Siduksie na serwer (taki domowy).
To samo co o Debianie Sid wykorzystywanym w takim samym charakterze.
SeRdEcZnY pisze:jest szybszy od Debiana, ale czy stabilniejszy?
Używam siduksa, ale jako sui generis "nakładki" na sida (tzn. zainstalowałem wpierw sida, a następnie dodatkowo dodałem repozytoria siduksa) od kilku ładnych miesięcy i nie znalazłem podstaw tak do przyjęcia, że jest szybszy od Debiana (może dlatego, że nie robię żadnych porównań ;) ) jak również, że jest stabilniejszy, czy też mniej stabilny. Dla mnie wystarczającą stabilność oferuje sid (jeśli tylko nie sknocę czegoś robiąc upgrade'y). Taką samą wg mnie ma sidux. Do normalnej pracy nadaje się w zupełności. Jakiekolwiek niestabilności w działaniu poszczególnych programów pojawiają się między wydaniami siduksa, kiedy zainstaluje się coś nowego, co jeszcze nie do końca działa, jak działać powinno (np. wg mnie takim programem wciąż jest Iceweasel 3.0.1 - w sumie jedyny program, który potrafi mi się sam wyłączyć w najmniej spodziewanym momencie, ale to jest akurat wersja z sid, a nie z siduksa.
SeRdEcZnY
Beginner

fnmirk pisze:To przejrzyj jednak i poszukaj wersji polskiej.
http://manual.sidux.com/
Przeglądałem ale nie do końca znalazłem odpowiedzi na zadane pytania.

@pavbaranov, dzięki za dość wyczerpującą odpowiedź, ale jedno co mnie dziwi - brak nano, vim jak dla mnie jest dość beznadziejny, chyba jednak poszukam lepiej w manualu.

Pozdrawiam ;)
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Nie rozumiem. Prawidłowo ustawione repozytoria siduksa wyglądają następująco:
1. Repozytoria siduksa (do wyboru, do koloru) z podanego wyżej adresu
2. Repozytoria sida (z dowolnego adresu)
3. Ewentualne repozytoria dodaktowe (debianowe, siduksowe i inne)
Masz tam i nano i vima i co tam jeszcze chesz, zdecydowanie ponad 20tys paczek ;) Fakt, że liveCD może nie mieć nano, czy vim (nie wiem, nie sprawdzałem) nie stanowi przeszkody do zainstalowania tego, czego chcesz.

[ Dodano: 2008-08-31, 20:25 ]
SeRdEcZnY pisze:jedno co mnie dziwi - brak nano
Reszty nie sprawdzałem, ale w erebos wersja full nano jest. Nie wystartujesz go jednak z K-menu, ale z konsoli na pewno.
Akkon
Junior Member

Post autor: Akkon »

SeRdEcZnY, jeśli chcesz zainteresować się Siduxem to zajrzyj Tutaj. Kilka osób z tego forum używa tego systemu a jedna swego czasu była nawet zaangażowana w przygotowanie polskiej wersji. Wątków tam co prawda dokładnie na temat jest mało, ale jeśli zadasz konkretne pytanie, to z pewnością otrzymasz wyczerpującą odpowiedź.

Co do samego systemu, zaznaczam, że są to opinie zasłyszane, ktoś go określił jako coś pośredniego pomiędzy Debianem a Ubuntu (ma kilka wygodnych konfiguratorów graficznych). Stabilny jest tak jak stabilny jest Sid. Generalnie ludzie, którzy go postawili chwalili tą dystrybucję.
giaur
Member

Post autor: giaur »

Sidux to Debian Sid + kilka skryptów i własna kompilacja kernela. Dasz kernel z Debiana i wywalisz wszystko z sidux i fll na poczatku i masz Sida.
Sidux nie zawiera calego repozytorium Sida, a tylko programy z sekcji main - do repozytorium musisz dodac jeszcze non-free i config oraz repo multimedia.
SeRdEcZnY
Beginner

ok, teraz sid jest unstable, zaraz będzie testing, a potem stable (choć do tego czasu może się wiele wydarzyć ) i dalej sidux to będzie sid + kilka "bajerów" ?
Rad
Member

Post autor: Rad »

SeRdEcZnY pisze:ok, teraz sid jest unstable, zaraz będzie testing, a potem stable (choć do tego czasu może się wiele wydarzyć ) i dalej sidux to będzie sid + kilka "bajerów" ?
Sid zawsze będzie unstable.
De_sant

Post autor: De_sant »

Sid nie bedzie stable itd
* niestabilna - sid.
Nazwa kodowa dystrybucji niestabilnej - "sid" jest niezmienna

edit: Rad mnie ubiegł.
ODPOWIEDZ