SeRdEcZnY pisze:Czy jest polskie forum Siduksa?
Nie znalazłem. Oficjalne jest niemiecko-angielskie. Głównie to drugie.
SeRdEcZnY pisze:Skąd wziąć repo do Siduksa?
Repozytorium siduksa to repozytorium sida + repozytorium ze strony sidux.com, zakładka Download/Mirrors. Są jeszcze 2-3 dodatkowe repozytoria, udostępniające głównie "art" dla siduksa.
SeRdEcZnY pisze:I chyba podstawowe pytanie Sidux to prawie jak Debian (prawie robi wielką różnice :P) i ma tyle samo programów w repo co Debian?
Tak na prawdę, to jest to poprawiony sid, a nie "prawie" Debian. Korzystając z repozytoriów sida masz dokładnie te same programy co w debianie sid, a nadto kilka programów i motywów (itp.) dodatkowych. Zasadnicze różnice to dodatkowe "centrum sterowania", w którym stosunkowo łatwo można np. pododawać moduły itp. oraz częstsze niż w sidzie aktualizacje kernela, który - wg zapewnień deweloperów jest nadto poprawiane. Nadto jest przygotowanych kilka dodatkowych modułów jak np. obsługujące połączenia DSL itp.
SeRdEcZnY pisze:PS. Co sadzicie o Siduksie na serwer (taki domowy).
To samo co o Debianie Sid wykorzystywanym w takim samym charakterze.
SeRdEcZnY pisze:jest szybszy od Debiana, ale czy stabilniejszy?
Używam siduksa, ale jako sui generis "nakładki" na sida (tzn. zainstalowałem wpierw sida, a następnie dodatkowo dodałem repozytoria siduksa) od kilku ładnych miesięcy i nie znalazłem podstaw tak do przyjęcia, że jest szybszy od Debiana (może dlatego, że nie robię żadnych porównań

) jak również, że jest stabilniejszy, czy też mniej stabilny. Dla mnie wystarczającą stabilność oferuje sid (jeśli tylko nie sknocę czegoś robiąc upgrade'y). Taką samą wg mnie ma sidux. Do normalnej pracy nadaje się w zupełności. Jakiekolwiek niestabilności w działaniu poszczególnych programów pojawiają się między wydaniami siduksa, kiedy zainstaluje się coś nowego, co jeszcze nie do końca działa, jak działać powinno (np. wg mnie takim programem wciąż jest Iceweasel 3.0.1 - w sumie jedyny program, który potrafi mi się sam wyłączyć w najmniej spodziewanym momencie, ale to jest akurat wersja z sid, a nie z siduksa.