Architektura procesora i instalacja Debiana

Pomoc dotycząca instalacji systemu
CormaQes

Architektura procesora i instalacja Debiana

Post autor: CormaQes »

Witam wszystkich!
Chciałbym ściągnąć i zainstalować Debiana na moim komputerze:
http://cokupic.pl/Opinia/HP-COMPAQ-6720 ... 3ccd8b2d29
Napotykam na pewien problem gdy wchodzę na tą stronę:
http://www.debian.org/releases/stable/installmanual
Mianowicie nie wiem którą wersje mam wybrać. Dziękuję z góry.
Awatar użytkownika
grucha
Beginner

Post autor: grucha »

Celeron M 530 posiada wsparcie dla EM64T więc możesz zdecydować się zarówno na wersję 32 bitową [i386] jak i na 64 bitową [amd64]. Jeśli nie wiesz co wolisz, to przeszukaj forum, było kilka tematów o porównaniu systemu w obu wersjach.
vtr

Post autor: vtr »

wybierz Installation Guide for Intel x86 bo ten procesor nie jest 64-bitowy
CormaQes

Dzięki za szybką odpowiedź

Jako iż nie chciałbym zaśmiecać forum swoimi problemami prosiłbym Moderatora o zmianę nazwy tematu na np."Problemy nowicjusza" czy coś w tym stylu.

A więc natrafiłem na problem przy instalacji Debiana. Z tego poradnika:
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=532&start=0
wybrałem metodę E czyli:
Co zrobisz jeżeli nie masz dostępu ani do cdromu czy stacji dyskietek ale masz już zainstalowane Windowsa? Nic prostszego! Zainstaluj Debiana z poziomu Windowsa. Ale jest jeden warunek: musisz mieć dostęp do internetu.
Zainstalowałem na Windowsie, restartuję komputer, wybieram "Instalator Debiana". Gdy ten się włączy daje mi do wyboru rodzaj klawiatury (pl). Instalator przechodzi do szukania urządzeń sieciowych. Zawsze jednak wyskakuje mi

Kod: Zaznacz cały

Nie wykryto żadnej karty Ethernet
i pyta się mi czy znam sterownik do owej karty. Jeśli znam to mam wybrać jeden z podanych na liście (używam Wi-Fi), mam też do wyboru "brak karty" i "żaden z powyższych". Więc robię żaden z powyższych i przechodzi mi na kolejną stronę gdzie wyświetla się takie oto coś:
Nie wykryto żadnych interfejsów sieciowych. Jeśli rzeczywiście posiadasz kartę sieciową, możliwe, że trzeba wysłać specyficzny moduł, aby tego dokonać wróć do etapu wykrywania sprzętu.
Wybieram "dalej" i przychodzi mi pytanie o nazwę hosta. Jako że jestem administratorem sieci domowej wpisuje cokolwiek. Idę dalej. Teraz muszę wybrać serwer lustrzany z archiwum Debiana. Jakiegokolwiek bym nie wybrał, to i tak się nie połączy. Może popełniam jakiś banalny błąd? Wie ktoś o co chodzi?
genobis
Beginner

Post autor: genobis »

Czy to na pewno "żaden z powyższych", czy też nie znasz swojego sterownika?

Jeśli go nie znasz, to trzeba się dowiedzieć jaki obsługuje Twoją kartę. Przy odrobinie szczęścia będzie na tamtej liście.

Jeśli znasz i nie ma go na tamtej liście, to znaczy, że nie jest za dobrze ;-) Po zainstalowaniu systemu można kombinować, ale w takim przypadku na tym etapie dobrze byłoby pomyśleć albo o połączeniu kablowym, albo o instalacji w inny sposób (np. z płyty).

Tak z ciekawości, jaką wersję instalujesz?
CormaQes

No właśnie nie znam swojego sterownika i nie mogę znaleść.
Jeżeli podłącze kabel to nie będzie potrzebny sterownik?
Zapomiałem jeszcze dodać, że jestem pytany w instalacji o numer PCMCIA. Czy ten numer jest w moim przypadku ważny?
O jaką wersje Ci chodzi Genobis?
genobis
Beginner

Post autor: genobis »

CormaQes pisze:No właśnie nie znam swojego sterownika i nie mogę znaleść.
Zatem wybierając "żaden z powyższych", odcinasz sobie możliwość skorzystania z urządzenia. To tak jak w Windows - urządzenie nie zadziała, dopóki nie zainstalujesz odpowiedniego sterownika.

Zapytałem google i wychodzi na to, że Twoja karta sieciowa to Broadcom i że mogą być z tym problemy pod Linuksem (ale do obejścia).

Niestety tutaj oraz tutaj (nie szkodzi, że Ubuntu, to prawie Debian ]CD z Lenny'm[/b], zainstalować system z płytki, a potem, już pod Linuksem, walczyć z wi-fi (optymistycznie zakładamy, że sprawa karty sieciowej już nie stoi na przeszkodzie).

Z numerem PCMCIA nie mam pojęcia o co chodzi.
CormaQes

Dzięki Ci bardzo.
ODPOWIEDZ