Program do zarz

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Awatar użytkownika
lessmian2
Member

Program do zarządzania połączeniami SSH/telnet

Post autor: lessmian2 »

Witam.

Znacie może program pod Linuksa do zarządzania połączeniami SSH/telnet? Coś jak PuTTy Connection Manager na Windowsa - link . Szukałem czegoś takiego na Pingwina, ale jakoś nie mogłem nic znaleźć. Może ktoś z Was się spotkał z takim programem, lub go nawet używa.
Z góry dzięki.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Odpowiedź znajduje się na Twoim komputerze z zainstalowanym Debianem:

Kod: Zaznacz cały

apt-cache search SSH
i

Kod: Zaznacz cały

apt-cache search telnet
Wybierz sobie. Zajrzyj czasem do dokumentacji i tego co można znaleźć na swoim komputerze w takiej sytuacji.
l.piwowarski

Post autor: l.piwowarski »

u mnie pięknie chodzi:

sshserver, ddclient. fail2ban (a po drugiej stronie WinSCP) (zainstalowane z repozytoriów)

i zdalny dostęp: nxserver ( z nomachine.com)
thalcave
Junior Member

Post autor: thalcave »

Putty jest również na Linuksa
Awatar użytkownika
lessmian2
Member

Post autor: lessmian2 »

Chyba nie bardzo się zrozumieliśmy. Ja wiem jak i czym połączyć się przez SSH. Wiem też że PuTTy jest w wersji Linuksowej. Przez długi czas używałem pod Windą PuTTy ale po pewnym czasie przestało mi wystarczać. Mam zdefiniowane kilkadziesiąt hostów w PuTTy i jest już trochę ciężko to wszystko ogarnąć. Znalazłem taki fajny programik PuTTy Connection Manager w którym mogę sobie łączyć hosty w grupy, dzielić, takie szmery-bajery które ułatwiają zarządzanie całym tym kramem. I teraz takiego programu poszukuję na Linuksa, co z resztą napisałem w pierwszym poście. Więc szukam programu nie do łączenia się po SSH, ale do zarządzania dużą ilością połączeń, z możliwością ich grupowania itp. tak jak wspomniany przeze mnie PuTTy CM tyle że na Pingwina. Szukałem już dość długo, ale nie znalazłem nic podobnego. Więc jeśli ktoś zna taki program/nakładkę to proszę o cynk. Na razie odpaliłem PuTTy CM przez Wine, ale nie działa niestety tak jak powinien, więc szukam dalej ;-)
ODPOWIEDZ