Nie widoczny katalog udost
Nie widoczny katalog udostępniony na drugim komputerze
Witam
Już od kilku dni spieram się z udostępnieniem katalogów na komputerze.
Sprawa wygląda w ten oto sposób:
LAPTOP (Ubuntu8.04) ------------------------- PC (Debian40r3)
Na PC zainstalowałem SAMBA i plik /etc/samba/smb.conf wygląda w następujący sposób: http://wklej.org/id/2fe785fe29
Kiedy próbuję zajrzeć z Laptopa do katalogu udostępnionego na PC wykonuję kroki:
Miejsce->Sieć:
na ekranie pojawia mi się tylko "Sieć Windows" (Położenie: "network:///" 'której już nie ma'), ale uparcie klikam na ikonkę Sieć Windows.
Dostaję w oknie po kliknięciu na w.w. ikonkę "WORKGROUP" (położenie: "smb:///"). Po kliknięciu na tą ikonkę już nic dalej nie ma --- cisza.
Testuje różne konfigi, edytuje, sam piszę i nic mi nie wychodzi.
Wcześniej pracowałem na Ubuntu i dało się wyklikać.
Połączenie między nimi jest ponieważ PC udostępnia mi internet na LAPTOPA.
Z góry dziękuję za pomoc.
Już od kilku dni spieram się z udostępnieniem katalogów na komputerze.
Sprawa wygląda w ten oto sposób:
LAPTOP (Ubuntu8.04) ------------------------- PC (Debian40r3)
Na PC zainstalowałem SAMBA i plik /etc/samba/smb.conf wygląda w następujący sposób: http://wklej.org/id/2fe785fe29
Kiedy próbuję zajrzeć z Laptopa do katalogu udostępnionego na PC wykonuję kroki:
Miejsce->Sieć:
na ekranie pojawia mi się tylko "Sieć Windows" (Położenie: "network:///" 'której już nie ma'), ale uparcie klikam na ikonkę Sieć Windows.
Dostaję w oknie po kliknięciu na w.w. ikonkę "WORKGROUP" (położenie: "smb:///"). Po kliknięciu na tą ikonkę już nic dalej nie ma --- cisza.
Testuje różne konfigi, edytuje, sam piszę i nic mi nie wychodzi.
Wcześniej pracowałem na Ubuntu i dało się wyklikać.
Połączenie między nimi jest ponieważ PC udostępnia mi internet na LAPTOPA.
Z góry dziękuję za pomoc.
najprostszy działający konfig
katalog dokumenty w trybie do odczytu dla gościa
pomedykuj z zahaszowanymi opcjami
do tego na poczatek chmod 777 na /media/dokumenty ...
Kod: Zaznacz cały
[global]
workgroup = yampress
server string = samba
netbiosname = solaris
encrypt passwords = true
security = share
#local master = yes
#preferred master = yes
#os level = 128
[dokumenty]
browsable = yes
read only = yes
#writeable = yes
path = /media/dokumenty
guest ok = yes
pomedykuj z zahaszowanymi opcjami

do tego na poczatek chmod 777 na /media/dokumenty ...
Masz tą samą grupę roboczą ustawioną :?: Jak wpiszesz "z palca" ścieżkę dostępu np
to pokazują Ci się pliki udostępnione?.
smb://nazwa_kompa/katalog_udostepniony
dzisiaj włączyłem kompa i zobaczyłem że jest widoczna grupa robocza "YAMPRESS" ,ale jak w nią wchodzę to nic nie widzę.
A jak wpisuję :
lub
- Nie można odnaleźć
Czy po wprowadzeniu zmian trzeba coś jeszcz zrobić poza zapisanie plików i restarcie samby?
A jak wpisuję :
smb://192.168.2.1/dokumenty
smb://YAMPRESS/dokumenty
Czy po wprowadzeniu zmian trzeba coś jeszcz zrobić poza zapisanie plików i restarcie samby?
/etc/init.d/samba restart
Oki ale na dwóch jednostkach masz ustawioną grupę roboczą yampress?
Z tego co wiem to
powinien wystarczyć.
Z tego co wiem to
/etc/init.d/samba restart
Dobra to powróżę trochę bez konfiga :-D
Debian udostępnia neta dla ubuntu, czyli masz 2 karty, a czy ustawiłeś żeby samba obsługiwała ten interfejs, za pomocą którego łączy się ubuntu?
Samba do sysloga mówi co ją boli tylko przestaw poziom szczegółowości raportowania, np. syslog 2.
Jak jest ustawiona autoryzacja, czy użytkownik z guest account ma prawa do katalogu, który udostępniasz?
Czy w zasobie masz available = yes?
Jeżeli nie widać zasobu w otoczeniu sieciowym to wina serwera WINS, ale po wpisaniu smb://ip/ powinno być widoczne (bez docelowego katalogu), czy folder, którego nie widzisz jest pusty? Spróbuj z pustym, nowym katalogiem.
Ostatnia rzecz jaka mi przychodzi do głowy to czy problem na pewno leży po stronie serwera a nie klienta (np. firewall itp.)??
Debian udostępnia neta dla ubuntu, czyli masz 2 karty, a czy ustawiłeś żeby samba obsługiwała ten interfejs, za pomocą którego łączy się ubuntu?
Samba do sysloga mówi co ją boli tylko przestaw poziom szczegółowości raportowania, np. syslog 2.
Jak jest ustawiona autoryzacja, czy użytkownik z guest account ma prawa do katalogu, który udostępniasz?
Czy w zasobie masz available = yes?
Jeżeli nie widać zasobu w otoczeniu sieciowym to wina serwera WINS, ale po wpisaniu smb://ip/ powinno być widoczne (bez docelowego katalogu), czy folder, którego nie widzisz jest pusty? Spróbuj z pustym, nowym katalogiem.
Ostatnia rzecz jaka mi przychodzi do głowy to czy problem na pewno leży po stronie serwera a nie klienta (np. firewall itp.)??
Zacznijmy od tego, że skopiowałeś script jaki podał Yampress, na poprzednim komputerze masz grupę roboczą inną i właśnie taką powinies ustawić
Wklej jeszcze plik konfiguracyjny z innego komputera na którym masz sambę.
Pozdrawiam.
Ps.
Ja używam Gnome i w celu połączenia wybieram "Połącz z Serwerem" w menu Miejsca
marcinzaj pisze: Dostaję w oknie po kliknięciu na w.w. ikonkę "WORKGROUP" (położenie: "smb:///").
dowlny użytkownik ale zastosuj się do tej regułymarcinzaj pisze: Ale jakiego użytkownika mam stworzyć,bo to tez jest pytanie?
Dowolna nazwa,czy konkretna?
##################################################
##################################################
## Stworzenie Użytkownika: ##
## ##
## useradd login ##
## ##
## Zamienic wpis w /etc/passwd "/bin/sh" na "/bin/null" lub "/bin/false" ##
## ##
## dodanie użytkownika do samby lacznie z haslem: ##
## ##