Hej, mam następujący problem. Debian będzie moim 3 systemem na dysku (mam już zainstalowane Win XP oraz Ubuntu) i mam zajęte już 3 partycje Podstawowe.
Gdy tworzę jedną podstawową na /boot dla Linuksa nie mogę już więcej dorabiać partycji, więc stąd moje pytanie (tylko nie krzyczcie na mnie bo jestem początkujący). Czy można zainstalować Debiana na partycjach logicznych?
Ps. Jeszcze takie jedno pytanko, czy skoro już mam jedną partycję SWAP o pojemności 1 GB (tworzyłem przy instalacji Ubuntu) to muszę jeszcze 1 utworzyć czy ta jedna SWAP starczy i może być wspólna?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
[+] Czy Debiana mozna zainstalowa
-
ad 1, jakbyś poczytał poradnik Kaki to wiedziałbyś, że mogą być logiczne.... Linux to nie Windows który wymaga partycji podstawowych...
a tak na marginesie, na co ci Ubuntu i Debian, Debian jest o wiele lepszy, a praktycznie jeśli chodzi o komendy są prawie takie same (ubuntu to system debianopochodny przecież!)
Pozdrawiam
a tak na marginesie, na co ci Ubuntu i Debian, Debian jest o wiele lepszy, a praktycznie jeśli chodzi o komendy są prawie takie same (ubuntu to system debianopochodny przecież!)
Pozdrawiam

Można i nawet wypada. Każdego Linuksa można zainstalować na dowolnej partycji.MATHEUS_PL pisze:Czy można zainstalować Debiana na partycjach logicznych?
Wystarczy jedna partycja swap dla kilku dystrybucji Linuksa zainstalowanych na dysku.MATHEUS_PL pisze:Jeszcze takie jedno pytanko, czy skoro już mam jedną partycję SWAP o pojemności 1 GB (tworzyłem przy instalacji Ubuntu) to muszę jeszcze 1 utworzyć czy ta jedna SWAP starczy i może być wspólna?
-