Próby zalogowania do nxserver - autentication failed

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
l.piwowarski

Próby zalogowania do nxserver - autentication failed

Post autor: l.piwowarski »

Pod Debianem etch zainstalowałem nxclient-nxnode-nxserver
(przed instalacją juz miałem dobrze pracujący protokół ssh (ze zmienionym portem z 22 na inny powiedzmy 9999))
Próby zalogowania klienta z windows do mojego serwera kończą się informacją : using auth method publickey, autentication failed

Do tej pory:
w sshd.config dodałem użytkownika NX do listy użytkowników ssh

W nxserver utworzyłem dwóch użytkowników. usercheck dla każedego z nich zwraca: Public key authentication succeed :-)
ssh nx@localhost -p (mój zamiennik portu22) pyta o hasło i wita HELLO NXSERVER :-)
ssh kazio@localhost -p (mój zamiennik portu22) pyta o hasło i wyświetla katalog kazia :-)

w server.conf mam ustawione
SSHDPort = "9999"
SSHDAuthPort = "9999"
EnableUserDB = "1"
EnablePasswordDB = "1"

Uwaga: Nic do tej pory nie robiłem z kluczami, nie utworzyłem też "system account" Nie wiem czy muszę to robić.

Generalnie szukam dobrego opisu administracji nx . Przestudiowanie manuala z nomachine.com trochę dało ale ... :-|
Maciek_Rutecki

Post autor: Maciek_Rutecki »

A node.cfg edytowałes i zmieniłeś port, skoro używasz innego?

Kod: Zaznacz cały

SSHDPort = "80"
"80" zamień na to co masz.
l.piwowarski pisze:Generalnie szukam dobrego opisu administracji nx . Przestudiowanie manuala z nomachine.com trochę dało ale ... :-|
Niestety, dokumentację mają fatalną, ratują sytuacje opisy w plikach konfiguracyjnych.
l.piwowarski

Post autor: l.piwowarski »

Rzeczywiście brakowało wpisu w node.cfg thx :-)
Oprócz tego jeszcze przekopiowałem na komputer klienta plik z kluczem publicznym użytkownika.
Dziękuję za podpowiedź.
ODPOWIEDZ