zmiana adresu MAC eth1 - sta

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
x86

zmiana adresu MAC eth1 - stały adres

Post autor: x86 »

Witam.

Stosunkowo niedawno zaczęła się moja przygoda z Debianem. Mam taki mały problem - otóż próbuję zmienić adres MAC karty sieciowej w laptopie, którego chcę podłączyć do mojej sieci lokalnej ethernet (stały adres IP), która może pracować tylko z jednym określonym adresem MAC karty sieciowej mojego blaszaka stacjonarnego. Mimo zmiany tegoż adresu MAC na taki sam jak w komputerze stacjonarnym, sieć na laptopie nie działa.

Robię w ten sposób:

Kod: Zaznacz cały

ifconfig eth1 down

ifconfig eth1 hw ether mój:nowy:adres:mac

ifconfig eth1 up

/etc/init.d/networking restart

system zwraca komunikaty, że wszystko się powiodło i polecenie ifconfig pokazuje nowy, wpisany przeze mnie, adres MAC. Teoretycznie wszystko gra, ale system sieci 'nie widzi', nie da się wykonać polecenia ping (sieć nieosiągalna), że już nie wspomnę o translacji adresów i korzystaniu z www.

Gdzie może być problem? W dwóch kartach sieciowych eth0 wyłączyłem (down) i domyślnie jest ustawiony interfejs eth1. Może mnie ktoś naprowadzić na właściwy trop? Z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
ilin
Senior Member

Post autor: ilin »

ifconfig eth1 down
ifconfig eth1 hw ether mój:nowy:adres:mac
ifconfig eth1 up
To powinno wystarczyć.
x86

Post autor: x86 »

Tak też mi się wydaje, ale jednak coś jest nie tak bo sieć nie działa. Adres MAC został zmieniony prawidłowo jednak nie dostaję odpowiedzi z sieci podczas pingowania, żądanej strony nie mogę wczytać w przeglądarce. Czy możliwe jest, że mój provider jednak jakoś 'widzi' prawdziwy adres MAC, a nie ten zmieniony? Tzn. czy ta metoda zmiany adresu MAC jest pewna i czy w ten sposób będę mógł podłączyć dowolny komputer do mojej sieci (zmieniając tylko adres MAC)?
katsu

Post autor: katsu »

Trzeba pamiętać, że trzeba zmieniać go za każdym razem, bo tym sposobem nie zmienia sie na stałe (wie ktos, jak zmienić na stałe?). Trzeba to też zazwyczaj robić z odłaczonym kablem zazwyczaj, tyle z tego co ja wiem :/
I z moich doświdczeń

jest konieczne jednak.
Awatar użytkownika
ilin
Senior Member

Post autor: ilin »

Sprobuj dodać do /etc/network/interfaces przed parametrami sieci

pre-up /sbin/ifconfig eth1 up  hw ether XX:XX:XX:XX:XX:XX
giaur
Member

Post autor: giaur »

Moze jeszcze byc tak, ze twoja karta akurat nie obsluguje zmiany adresu MAC (bo nie wszystkie obsluguja, a scislej nie wszystkie sterowniki obsluguja)
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

A4070230

Post autor: A4070230 »

Yampress, również jestem zainteresowany tym tematem, mam już do operatora zgłoszone 2 MAC-i, trzeci komputer rzadko ma być podłączany, więc kliknąłem podany przez Ciebie link z nadzieją, że czegoś ciekawego się dowiem...
Otworzyła mi się stronka z napisem:
Ta strona jeszcze nie istnieje
vixnadi

Post autor: vixnadi »

Piszesz ze pingi nie odpowiadaja.... Moze nie masz odpowiednich wpisów adresów serwerów DNS?

Powinny byc w pliku /etc/resolv.conf
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Macie problem ze znalezieniem artykułu: http://yampress.dug.net.pl/doku.php?id=sprzet_mac

Autor ma prawo przebudować własny serwis. Sprawdźcie daty.
ODPOWIEDZ