instalacja X-ów
instalacja X-ów
Witam.
Próbowalem zainstalowac debiana 3.1 z plyt CD... Mam pytanko, ile potrzeba płyt do zainstalowania X-ów? Mam tylko 3 pierwsze płyty i po przeprowadzeniu instalacji wyświetlilo informacje ze serwer X nie może być uruchomiony bo został źle skonfigurowany? i nie uruchamia mi sie mcedit... Czy 3 płyty to za mało zeby zainstalowac debiana z okienkami i podstawowymi programami??
Próbowalem zainstalowac debiana 3.1 z plyt CD... Mam pytanko, ile potrzeba płyt do zainstalowania X-ów? Mam tylko 3 pierwsze płyty i po przeprowadzeniu instalacji wyświetlilo informacje ze serwer X nie może być uruchomiony bo został źle skonfigurowany? i nie uruchamia mi sie mcedit... Czy 3 płyty to za mało zeby zainstalowac debiana z okienkami i podstawowymi programami??
-
to może pomóc: http://people.debian.org/~fenio/jigdo-search.php
poza tym jest coś takiego jak płyta 'netinstall', czyli jedna płytka 180MB z bazowym systemem, a reszte dociągasz wedle potrzeb z netu: http://www.debian.org/CD/netinst/
poza tym jest coś takiego jak płyta 'netinstall', czyli jedna płytka 180MB z bazowym systemem, a reszte dociągasz wedle potrzeb z netu: http://www.debian.org/CD/netinst/
-
- Beginner
Re: instalacja X-ów
Tylko 1 płyta jest wymagana do instalacji, na każdej kolejne są coraz mniej popularne programy, 3 powinno w zupełności wystarczyć. Xy są na CD 1 chyba, najważniejsze programy do Xów które nie zmieściiły się na CD1 są na CD2.
Raczej masz poprostu źle skonfigurowane coś, niż brakuje programów. Debian nie pozwoliłyby Tobie zainstalować programów przy niemożliwych do spełnienia zależnościach.
Dlaczego nie działa mcedit? Przedstaw jaki błąd Tobie się wyświetla.
To samo z X, przedstaw wycinek logów, jakiś.
PS. Osobiście też zalecam netinstall i to nawet z mniej niż systemu bazowego
tzn. z 2 dyskietek (boot+root), ale oczywiśćie trzeba mieć dostęp do Internetu w czasie instalacji.
Raczej masz poprostu źle skonfigurowane coś, niż brakuje programów. Debian nie pozwoliłyby Tobie zainstalować programów przy niemożliwych do spełnienia zależnościach.
Dlaczego nie działa mcedit? Przedstaw jaki błąd Tobie się wyświetla.
To samo z X, przedstaw wycinek logów, jakiś.
PS. Osobiście też zalecam netinstall i to nawet z mniej niż systemu bazowego

wlasnie z instalacja z netu jest problem, bo mam wolna neostrade :/... a z edytorów tylko "vi" mi dziala. wybralem instalacje na kernelu 2.6 i wszystko sie ladnie zainstalowalo (chyba
). Podczas uruchamiania X-ów wyswietla tylko komunikat ze serwer X jest zle skonfigurowany i zostanie wyłaczony, a jesli chodzi o mcedit to wyswietla ze nie ma czegos takiego...
Pdczas instalacji jak doszlo do konfiguracji sprzetu trzeba wylo zaznaczyc chipset karty graficznej. Ja mam NVidia'e,ale tam nie bylo takiego wypisanego,tylo tylko "nv" i to zaznaczylemCzy NVidia moze bycz jakos inaczej zaznaczona??a jesli chodzi o ustawienia monitora to wygralem "szybkie" gdzie tylko wybralem rozdzielczosc.
Kuzwa, najpierw sie pierniczylem z mandrake'em a teraz to samo bedzie z debianem

Pdczas instalacji jak doszlo do konfiguracji sprzetu trzeba wylo zaznaczyc chipset karty graficznej. Ja mam NVidia'e,ale tam nie bylo takiego wypisanego,tylo tylko "nv" i to zaznaczylemCzy NVidia moze bycz jakos inaczej zaznaczona??a jesli chodzi o ustawienia monitora to wygralem "szybkie" gdzie tylko wybralem rozdzielczosc.
Kuzwa, najpierw sie pierniczylem z mandrake'em a teraz to samo bedzie z debianem

Podaj jakieś konkrety, spróbuj też z:
Kod: Zaznacz cały
dpkg-reconfigure xserver-xfree86
-
- Beginner
Napisze drugi raz. Wklej jakieś logi!!sn pisze:wlasnie z instalacja z netu jest problem, bo mam wolna neostrade :/... a z edytorów tylko "vi" mi dziala. wybralem instalacje na kernelu 2.6 i wszystko sie ladnie zainstalowalo (chyba). Podczas uruchamiania X-ów wyswietla tylko komunikat ze serwer X jest zle skonfigurowany i zostanie wyłaczony, a jesli chodzi o mcedit to wyswietla ze nie ma czegos takiego...
A do mc: to znaczy ze go nie masz zainstalowanego!
BTW. Proszę nie używaj zwrotów: "ze nie ma czegos takiego...", bo sobie pomyślimy, że to coś innego niż Ty masz na myśli. Tak na przyszłość (bez urazy), zwroty "jakiś błąd", "wyświetla mi się coś, że czegoś nie ma", są naprawdę interesujące, ale całkowicie nie pomocne. Nie jesteśmy wróżkami.
Co do X-ów, spróbuj go w takim razie przekonfigurować:
dpkg-reconfigure xserver-xfree86
dpkg-reconfigure xserver-xorg86
Tak, nv. Albo doinstalwoać sterowniki Nvidi z ich strony. Aby mieć akceleracje.Pdczas instalacji jak doszlo do konfiguracji sprzetu trzeba wylo zaznaczyc chipset karty graficznej. Ja mam NVidia'e,ale tam nie bylo takiego wypisanego,tylo tylko "nv" i to zaznaczylemCzy NVidia moze bycz jakos inaczej zaznaczona??a jesli chodzi o ustawienia monitora to wygralem "szybkie" gdzie tylko wybralem rozdzielczosc.
Problem może leżeć w ustawieniach monitora (np. częstotliwości odświeżania), problemami z myszką, klawiaturą, kartą (np. nie obsługiwany model, albo zła podana ilość pamięci) i wiele innych. Najlepiej podaj logi /var/log/gdm/:0.log (chyba), albo z konsoli recznie odpal (przy wylaczonym gdm).
Bo domyślam się że masz gdm (gdm wypisuje tego typu komunikaty co wspominasz na konsoli, powinno być możliwe zresztą z tamtąd przejrzenie logów jakoś. Poszukaj linijek (EE) lub na końcu jakiegoś krytycznego błędu.
Przyklejam sie pytaniem dotyczącym x-ów mam problem z instalka x-ów, generalnie debian wersja mad 64 - zainstalował mi się na platformie amd64 i konsola śmiga ale x-y kiszka. Wogóle to mam płytę na nForce 4 i grafika na pci-e geforce serii 7x i przy rekonfiguracji servera nic nie przyjmuje jesli chodzi o pci bus itp. skanowałem lspci, scanpci i bodajże tweakpci wyrzuca karty i w opisie jedna jako VGA ale nie potrafi tego zinterpretować. Wyczytałem, że ta wersja Xfree nie obsługuje mojego chipsetu a co za tym idzie pci-e. Trzeba zainstalować nowszą ale sam nie wiem czy trud się opłaca czy ma ktoś doświadczenie z podobnym przypadkiem czy warto walczyć???
Sorry za moj jezyk, ale jestem mega lamerem w sprawach zwiazanych z linux'em
. Jak sie naucze to juz nie bede zawracal Wam glowy!!
Sprobuje cos tam zmieniec i jak nadal nie bedzie gralo to dokladniej sprecyzuje moj problem
.
[ Dodano: 2006-07-27, 18:05 ]
To znowu ja...
nadal mam problem z X-ami...
skad wziac busID mojej karty graficznej? Mam karte na PCI-E GF asus en6600 256MB...
W logacha mam takie bledy:

[ Dodano: 2006-07-27, 18:05 ]
To znowu ja...

nadal mam problem z X-ami...
skad wziac busID mojej karty graficznej? Mam karte na PCI-E GF asus en6600 256MB...
W logacha mam takie bledy:
skipping "/usr/X11R6/lib/modules/extensions/libGKcore.a:m_debug_clip.o" : No symbols found
dodatkowo (ścieżka ta sama)
m_debug_norm.o
m_debug_xform.o
m_debug_vertex.o
(EE) No devices detected
Fatal server error:
No screens found
XIO: fatal IO error 104
[INDENT]mnie i tak wyciąga tylko max narzucony przez providera wiec problemem jest co najwyżej kompletny pad któregoś z mirrorów. A łącze łączu nierówne, mimo że z Wrocławia. Ja do tego z mirrora z[/INDENT]
[TABLE="width: 661"]
[TR]
[TD="width: 661"]pass4sure network+ study guide[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[INDENT] Czech mam wyrażnie więcej hopów (12) niż do TASKu (8) czy ICM (11 - tu akurat nie tak wyrażnie juz
) a i pingi gorsze. A na przepustowość TASKU czy ICMu nigdy nie narzekałem...[/INDENT]
[TABLE="width: 661"]
[TR]
[TD="width: 661"]pass4sure network+ study guide[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[INDENT] Czech mam wyrażnie więcej hopów (12) niż do TASKu (8) czy ICM (11 - tu akurat nie tak wyrażnie juz