ATI (fglrx) i wykorzystanie TV-OUT.

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
pdabrowsky

ATI (fglrx) i wykorzystanie TV-OUT.

Post autor: pdabrowsky »

Witam wszystkich.

Na początku chciałbym powiedzieć, że zanim napisałem ten post to sporo szukałem odnośnie mojego problemu jednak nieskutecznie. Wszystkie podpowiedzi i kombinacje nie rozwiązują mojego problemu.
Posiadam krtę ATI RADEON 8500 64 MB. Posiada ona trzy różne wyjścia: Analogowe VGA, DVI oraz TV-OUT. Oprócz monitora podłączonego pod VGA chciałem podłączyć TV przez TV-OUT oczywiście. jednak wszystko jest ok aż do momentu uruchamiania X-ów (wpisuję startx). Do tego momentu obraz jest na monitorze jak i na telewizorze (jednak na monitorze robi się ekran panoramiczny taki jaki jest na TV). Po wpisaniu komendy uruchamiającej X-y obraz zanika na monitorze całkowicie a TV przechodzi w stan: "brak sygnału".
pomaga tylko restart maszyny i odłączenie TV ponieważ inaczej nie da sie otworzyć X-ów.
Zaznaczam że zainstalowałem pakiet atitvout, który miał rzekomo pomóc.
Jeżeli chodzi o lspci to po podłączeniu TV jak i przed tym pokazuję tylko jedno BUSID od karty.
Sterowniki jakie wykorzystuję to fglrx 8.28 (ostatnie jakie obsługują moją kartę) oraz jądro 2.6.18-4-686-bigmem. Na dzień dzisiajszy nie mam żadnych zmian w xorg dotyczących tego problemu.
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.

Pozdrawiam...
ODPOWIEDZ