Debian 32 i 64 bity

Pomoc dotycząca instalacji systemu
sebekk

Debian 32 i 64 bity

Post autor: sebekk »

Witam!

Mam pytanie. Czy duża jest różnica w wydajności miedzy Debianem 32 i 64 bitowym. Jakich wy w ogóle używacie? 64 ciężej się konfiguruje i użytkuje czy to bez znaczenia?
AdeBe
Junior Member

Post autor: AdeBe »

sebekk pisze:Czy duża jest różnica w wydajności miedzy Debianem 32 i 64 bitowym
Praktycznie żadna: lekki przyrost wydajności, trochę więcej zużytej pamięci.
sebekk pisze:Jakich wy w ogóle używacie ?
Obecnie 32 bity, ale we wrześniu robię reinstall systemu który ma tym razem służyć przez lata i będą 64. Powoli nadchodzi czas tej platformy.
sebekk pisze:64 ciężej się konfiguruje i użytkuje czy to bez znaczenia ?
Praktycznie to samo, są małe problemy ze skype, operą oraz javą pod Firefoxem (aplety javy trzeba odpalać konquerorem), ale rozwiązania są na forum. Podobno wine obsługuje trochę mniej aplikacji w 64b, ale ja nie znam konkretnego przykładu.
Jednak 64 bity mają jedną niepodważalną zaletę: można się pochwalić znajomym :mrgreen:
sebekk

Post autor: sebekk »

No fakt to duża zaleta :) Zainstalowałem i386 a zorientowałem się że mój procesor jest chyba 64 bitowy ;-) i tak się zastanawiam. Zostanę chyba jednak przy i386. Ramu i tak mam niewiele i nie chce żeby zużywał jeszcze więcej.

Mam jeszcze pytanie. Jesli system jest 64 bitowy to programy też muszą być ? Różnica jest tylko w samym Debianie czy i w instalowanych pakietach ?W repo nie widzę podziału na i386 i AMD 64. Jak to jest ?
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

sebekk przejrzyj o czym się toczą dyskusje na forum, przed założeniem nowego tematu. Czym Twoje pytanie się różni od tego:
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=8673

I czy pytasz o inne zagadnienia, jak autor tamtego tematu? Odpowiedzi uzyskasz podobne. Dołącz do dyskusji już się toczącej.
Zablokowany