wolna wyszukiwarka? Wikia zamiast Google?

Wszystko Off Topic
Dominik
Beginner

wolna wyszukiwarka? Wikia zamiast Google?

Post autor: Dominik »

Nie znalazłem na forum nic o takim projekcie, a wygląda na to, że na wzór Wikipedii tworzy nam się nowa wyszukiwarka: Wikia Search.
Jak na razie stronki nieprzejrzyste - więcej można zrozumieć z artykułu w OSnews tu
Niż ze strony na którą kieruje http://re.search.wikia.com/index.html
Stoi za tym Jimmy Wales (współtwórca wikipedii) więc może nic dziwnego że nic nie da się dowiedzieć ;-) np. jak się ma rola ich crawlera "Grub" do roli użytkowników, ani nawet gdzie kliknąć i wpisać czego szukamy ... na razie potrzeba wyszukiwarki żeby znaleźć instrukcję obsługi nowej wyszukiwarki. Ale za to jest filmik (link)
Z tego, co twierdzi anglojęzyczna wikipedia wynika, że mamy tu projekt połączenia wyszukiwarki, społeczności i wiki z mini artykułami o wynikach wyszukiwania. Pamiętam na forum temat "Yahoo czy Google?" mam wrażenie, że ta "wikia search" jeśli czymkolwiek będzie to raczej wolnym Yahoo ale to tylko moja opinia.
Jak myślicie
:?: czy to ma szanse zadziałać?
:?: jeśli zadziała czy ma szansę być wolne (nie trzeci monopolista obok tych na G i na Y)?
:?: jeśli zadziała i będzie wolne czy będzie mogło konkurować z niewolnymi wyszukiwarkami
i tak na koniec jeśli powyższe trzy warunki by spełniła czy też będzie kolejnym wielkim bootem czy osiągnie to dzięki społeczność?
ODPOWIEDZ