vlc przesta

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
giaur
Member

vlc przestał odwtwarzać obraz po aktualizacji - Sid

Post autor: giaur »

Witam,

Wczoraj aktualizowalem system i zaktualizowal mi sie vlc. Problem w tym, ze od tej pory nie chce odtwarzac zadnego filmu (dzwiek jest, obrazu nie ma). Za kazdym razem komunikat w konsoli:

Kod: Zaznacz cały

main decoder error: no suitable decoder module for fourcc `XVID'.
VLC probably does not support this sound or video format.
O co biega? Wywalalem i instalowalem jeszcze raz - to samo.
Diabelko

Post autor: Diabelko »

pisze ze jest problem z `XVID' , mozliwe ze po aktualizacji VLC nie ładuje bibliotek z kodekami Xvid a ten problem jest powszechnie znany :-/ http://www.google.pl/linux?hl=pl&q=VLC+ ... Szukaj&lr=
i pozostaje korzystać z innego Playera
giaur
Member

Ano tak pisze, ale mi zalezy na VLC. Czyli jedyne wyjscie cofnac do starszej wersji? Tez szukalem po googlach ale rozwiazania nei znalazlem.
Diabelko

jak dobrze pamiętam też miałem VLC i po aktualizacji sie zrypało i przeszedłem na Xine i Mplayer
giaur
Member

vlc ma jedna zalete - softwarowe ustawianie glosnosci. Czyli slucham sciszajac film nie sciszam wszystkich dzwiekow w systemie - czesto z tego korzystam.

No coz, wiec trzeba cofnac do poprzedniej wersji
Diabelko

z tym sie zgodze , bo w xine jak wycisze to wycisze i w systemie :-/ tak to wada
giaur
Member

Ok - tereaz jestem juz pewien, to deweloperzy vlc spieprzyli sprawe i jeszcze sie upieraja ze to nie ich wina...

Rozwiazanie - zainstalowac wersje z Lenny i dac aptitude hold, zeby vlc sie nie aktualizowal. Albo jezeli ktos uzywa apt-get:

Kod: Zaznacz cały

echo "vlc hold"|dpkg --set-selections
echo "libvlc0 hold"|dpkg --set-selections
echo "vlc-nox hold"|dpkg --set-selections

[ Dodano: 2008-06-11, 23:30 ]
Jednak to wina Debiana - paczka w Sidzie jest zle skompilowana (bez obslugi ffmpeg) i stad problemy. Zainstalowalem tą samą wersję z repo Ubuntu i dziala
yantar
Member

Post autor: yantar »

Nie wiecie jak jest teraz z VLC? Zainstalowalem u siebie z Lennego i tez mi taki babol wyskoczyl. Od poltorej miesiaca nikt nie poprawil tej paczki i jeszcze przepchneli to z sida do lennego? No jakas makabra :/
Ps. Cos znalazlem zto to chyba z repo multimedia taka skaszaniona paczka. No nic moze jutro nad tym podzialam.
Awatar użytkownika
paolus
Beginner

Post autor: paolus »

Witam
Wiem, że odkopuję temat ale znalazłem rozwiązanie (przynajmniej u mnie działa) do najnowszej wersji. W opcjach Preferencje/obraz/filtry wyłączyłem wszystko i jest obraz. Jeśli pomoże to super.
Pozdrawiam
chmurli

Post autor: chmurli »

Niestety w moim Sidzie to nie dziala :/
W dodatku vlc nie wyswietla obrazu nawet z DIVX, a wersja z Lenny jest wporzadku?
ODPOWIEDZ