ustawienie priorytetu i konfiguracja po

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
yogi

ustawienie priorytetu i konfiguracja połączeń sieciowych

Post autor: yogi »

Witam!
Od niedawna jetem użytkownikiem Debiana, wszystko było pięknie ładnie ale do czasu.
Chciałem rozegrać partyjkę warcrafta ze znajomymi jednak tu pojawia się problem. Hamachi zainstalowane działa poprawnie, jednak muszę ustawić priorytet połączeń, a tego zrobić nie potrafię. Hamachi musi mieć pierwszeństwo.
Na Ubuntu wszystkie połączenia były równouprawnione, a tu lipa ;/ Warcraft działa na porcie 6112 (chociaż nie wiem czy to ma jakieś znaczenie).
Jest jeszcze jedna sprawa na 2 komputerze również mam zainstalowanego Debiana, internet działał do puki nie zakupiłem routera. Ogólnie przedtem wyglądało to tak na komputerze z Windows był utworzony mostek sieciowy który dzielił łącze, i wszystko działało, karta pobierała ip etc. Teraz wie na pewno że maska sieciowa nie pasuje do konfiguracji routera, ale kiedy zmienię ją na odpowiednią internet dalej nie działa. Karta nie pobiera adresu, a maska sieciowa zmienia się na 255.255.255.255 chociaż zmieniam ją na 255.255.255.0 . Wiem że chodzi o bardzo podstawową konfigurację jednak stanowi ona dla mnie problem ;/.
Na chwilę obecną ważniejsza jest dla mnie pierwsza sprawa.
Z góry dziękuję za udzielenie odpowiedzi.
Pozdrawiam yogi.
ODPOWIEDZ