Restarty KDE

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
Awatar użytkownika
zomer
Beginner

Restarty KDE

Post autor: zomer »

Problem polega na tym że nagle zostaję wylogowany z sesji KDE. Zdarza się rzadko (dwa razy w ciągu dnia) ale to denerwujące zjawisko.
Jeżeli compiz-fusion jest wyłączony to problem nie występuje. Ale jak do copiza się przyzwyczaiłem (polubiłem)
compiz-core 0.6.3~git20080115.0ea58487-1
compiz-kde 0.6.3~git20080115.0ea58487-1

Miał ktoś coś podobnego?
Awatar użytkownika
ruun
Member

Post autor: ruun »

Nvidia? Przeinstaluj sterowniki.
Awatar użytkownika
zomer
Beginner

Co byś radził?
Ze skryptu NVI* czy z jakiegoś repo?

Instalowane ze skryptu mają pewną wade. Nie tworzą takowego wpisu

Kod: Zaznacz cały

Section "Files"
	ModulePath   "/usr/lib/xorg/modules/extensions/nvidia"
To wycinek xorga z fedory. Ten wpis z tego co się zorientowałem umożliwia późniejsze dopasowanie częstotliwości odświeżania monitora z poziomu [konfiguracja pulpitu].
Pytam bo ja znam tylko jedną instrukcję (ze skryptu NVI*). Sterowniki dostępne w oficjalnym repo lenniego nie obsługują mojej karty Nvidia 8500
Awatar użytkownika
ruun
Member

Post autor: ruun »

zomer pisze:Ze skryptu NVI*
To najlepszy sposób, ja zawsze tak instalowałem.
zomer pisze:Instalowane ze skryptu mają pewną wade. Nie tworzą takowego wpisu
Ręczne dodanie tego wpisu nie jest chyba wielkim problemem?
Awatar użytkownika
zomer
Beginner

Raz faktycznie po przeinstalowaniu sterowników wszystko działało, ale to był jakiś łód szczęścia (nie wiem o co chodzi)

Nadal mam problem z restartem systemu. Taki program jak quanta wylogowuje mnie z kde lub gnome.
W niektórych programach nie widać opcji. Dopiero wyłączenie compiza je uwidacznia.

Sprawdzałem w ubuntu, tam tego nie ma. Tylko że w ubuntu sterowniki instalowane są z repo.
Co do compiza to awarie miałem na wersji 6~ i teraz na wersji 7~ więc chyba faktycznie coś jest nie tak ze sterownikiem, lub konfiguracją xorg`a
Może ktoś posiadający kartę Nvida podobną do mojej 8500 zamieści tutaj swojego xorga.

Zmieniałem ten parametr

Kod: Zaznacz cały

Section "InputDevice"
Option         "Emulate3Buttons" "no" ==> z "no" na "true" ( bo widziałem że w kubuntu tak jest)
Ale nie pomogło.
snah
Beginner

Post autor: snah »

Skoro w Ubuntu działa, to możesz przeanalizować xorg.conf z Ubuntu, i dodać kilka linii do Debianowego. Możesz też spróbować cały xorg.conf z Ubuntu skopiować.

PS. Ten wpis co zmieniłeś, to od myszki.
Awatar użytkownika
zomer
Beginner

Szkod że nie ma repozytori debiana z paczkami zamkniętych sterowników Nvidia. Zobacze, może na repozytoriach ubuntu da się zainstalować ten sterownik.

Cikawe czy to tylko ja mam ten problem?
ODPOWIEDZ