kilka dni temu kupilem sobie nowy laptop - msi vr610, i po niedlugim czasie zainstalowalem na nim debiana etch, od razu zupgradowaem do lenny, jednak nie za bardzo mnie zadowolil gdyz np. widzial tylko jeden rdzen, i ogolnie wole miec co lepsze. zanim jeszcze go kupilem, odpalilem na ubuntu 8.04 rc jakis tam i musze przyznac ze bylem zaskoczony ze niemalze wszystko gole livecd obslugiwalo, lacznie z BT, wifi (atheros), uspieniem i hibernacja (!!). jestem przyzwyczajony do debianika, wiec ze wzgledu na to ze nie chcialem ubuntu a chcialem obsluge sprzetu zdecydowalem sie na kompilacje jajka. config przekopiowalem z livecd ( z /boot/config-2.6.24-16-generic ), kompilacja poszła bez jakis bledow. system wstal, oba rdzenie widoczne, ogolnei jakos tak bardziej ohoczo chodzi tylko tyle ze pojawily sie problemy ktore nie wiem jak rozwiazac i zwracam sie do badziej doswiadczonych

- ewidetnie nie ma dzwieku

Kod: Zaznacz cały
kuban@vril:~$ lspci | grep Audio
00:14.2 Audio device: ATI Technologies Inc SBx00 Azalia
kuban@vril:~$ mocp
Running the server...
Trying JACK...
Trying ALSA...
ALSA lib confmisc.c:768 :( parse_card) cannot find card '0'
ALSA lib conf.c:3513 :( _snd_config_evaluate) function snd_func_card_driver returned error: No such file or directory
ALSA lib confmisc.c:392 :( snd_func_concat) error evaluating strings
ALSA lib conf.c:3513 :( _snd_config_evaluate) function snd_func_concat returned error: No such file or directory
ALSA lib confmisc.c:1251 :( snd_func_refer) error evaluating name
ALSA lib conf.c:3513 :( _snd_config_evaluate) function snd_func_refer returned error: No such file or directory
ALSA lib conf.c:3985 :( snd_config_expand) Evaluate error: No such file or directory
ALSA lib pcm.c:2144 :( snd_pcm_open_noupdate) Unknown PCM default
Trying OSS...
FATAL_ERROR: No valid sound driver
FATAL_ERROR: Server exited
- 'wstrzymaj' oraz 'hibernuj' nie dzialaja, tzn po kliknieci na ktoras z nich ekran przygasa i od razu sie budzi z oknem zachecajacym o podanie hasla
jak te problemy rozwiazac? albo jesli cos z ta kompilacja zrobilem zle to jak ja przeprowadzic ? probowalem jajko z repo 2.6.22 ale nie wstawalo u mnie. prosze o sugestie.