MSI vr610 i 2.6.24

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
kuban

MSI vr610 i 2.6.24

Post autor: kuban »

zeby bylo jasno opisze wszystko od poczatku.

kilka dni temu kupilem sobie nowy laptop - msi vr610, i po niedlugim czasie zainstalowalem na nim debiana etch, od razu zupgradowaem do lenny, jednak nie za bardzo mnie zadowolil gdyz np. widzial tylko jeden rdzen, i ogolnie wole miec co lepsze. zanim jeszcze go kupilem, odpalilem na ubuntu 8.04 rc jakis tam i musze przyznac ze bylem zaskoczony ze niemalze wszystko gole livecd obslugiwalo, lacznie z BT, wifi (atheros), uspieniem i hibernacja (!!). jestem przyzwyczajony do debianika, wiec ze wzgledu na to ze nie chcialem ubuntu a chcialem obsluge sprzetu zdecydowalem sie na kompilacje jajka. config przekopiowalem z livecd ( z /boot/config-2.6.24-16-generic ), kompilacja poszła bez jakis bledow. system wstal, oba rdzenie widoczne, ogolnei jakos tak bardziej ohoczo chodzi tylko tyle ze pojawily sie problemy ktore nie wiem jak rozwiazac i zwracam sie do badziej doswiadczonych ;) ::
- ewidetnie nie ma dzwieku ;)

Kod: Zaznacz cały

kuban@vril:~$ lspci | grep Audio
00:14.2 Audio device: ATI Technologies Inc SBx00 Azalia
kuban@vril:~$ mocp
Running the server...
Trying JACK...
Trying ALSA...
ALSA lib confmisc.c:768 :( parse_card) cannot find card '0'
ALSA lib conf.c:3513 :( _snd_config_evaluate) function snd_func_card_driver returned error: No such file or directory
ALSA lib confmisc.c:392 :( snd_func_concat) error evaluating strings
ALSA lib conf.c:3513 :( _snd_config_evaluate) function snd_func_concat returned error: No such file or directory
ALSA lib confmisc.c:1251 :( snd_func_refer) error evaluating name
ALSA lib conf.c:3513 :( _snd_config_evaluate) function snd_func_refer returned error: No such file or directory
ALSA lib conf.c:3985 :( snd_config_expand) Evaluate error: No such file or directory
ALSA lib pcm.c:2144 :( snd_pcm_open_noupdate) Unknown PCM default
Trying OSS...

FATAL_ERROR: No valid sound driver

FATAL_ERROR: Server exited
czyli cos jakby nie bylo sterow.

- 'wstrzymaj' oraz 'hibernuj' nie dzialaja, tzn po kliknieci na ktoras z nich ekran przygasa i od razu sie budzi z oknem zachecajacym o podanie hasla

jak te problemy rozwiazac? albo jesli cos z ta kompilacja zrobilem zle to jak ja przeprowadzic ? probowalem jajko z repo 2.6.22 ale nie wstawalo u mnie. prosze o sugestie.
psv
Beginner

Post autor: psv »

A robiłeś to?:

alsaconf
kuban

probowalem wielu rzeczy ;] cos a tym jajem zrobilem nie tak.
troche namieszalem, wiec napisze o co mi konkretnie chodzi:

jak zainstalowac/zaktualizowac debiana coby mial w sobie jaj najnowsze jajko a co za tym idzie obsluge co to nowszych rzeczy i sterow ? no i te cale uspienia hibernacje. jakos musi sie dac skoro na ubuntu wszystko chodzi cacy.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Pobierz sobie kernel dystrybucyjny linux-image-2.6.24 odpowiedni do twojego komputera/procesora:
http://packages.debian.org/lenny/linux- ... 24-1-amd64
Od Lenny/testinga zachowuje się bardzo stabilnie. Instalowałem je ręcznie już na kilku instalacjach.
Instaluj z poziomu konsoli

dpkg -i *.deb 
Zostaniesz poinformowany o ewentualnym braku zależności. Ale jeżeli uruchamiałeś już podobny kernel to nie powinno być problemu z instalacją.
kuban

hmm, probowalem kilku jader instalowanych recznie z paczek i z repo deb http://kernel-archive.buildserver.net/debian-kernel/ ale byl z nimi jeden problem - debian nie wstawal ;) pozostaje mi chyba tylko kompilacja, ale szczerze mowiac zepsuje cos napewno ;] a moze jakas dobra dusza podesle mi .config ? albo powie skad wytrzasnac jakis co pozytywnie dzialal na podobnym sprzecie ;]

pozdrawiam

EDIT:

te inne jadra zatrzymuja sie przewaznie w jednym miejscu::

PCI: Using ACPI for IRQ routing
PCI: If a device doesn't work, try "pci=routeirq".
i tak sie zatrzymuje ;} ja dodam ten parametr do gruba to podobnie. o co tu moze chodzic ?
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Przecież masz jakiś działający kernel, z którego możesz wykorzystać config. Znajdziesz go w katalogu /boot
ODPOWIEDZ