Problem z grupami po upgrade

Ogólne pytania dotyczące systemu
Stephen

Problem z grupami po upgrade

Post autor: Stephen »

No zrobiłem sobie dziś standardowo upgrade systemu jak zawsze. Zrobiłem restarcik i po uruchomieniu nie mam dźwięku :-/ no ale się nie przejmuje bo wiem ze czasem po upgradzie grupy wywala i jadę najpierw sprawdzam w jakich jestem grupach (okazało się ze w żadnej 8-) ) no i dopisuje po kolei się do wszystkich co tam potrzebuje, ale po restarcie się okazuje ze nie ma dźwięku... no to sprawdzam re grupy i szok! Jestem dopisany tylko do jednej! Więc wpisuje się znowu, restart i sytuacja się powtarza:/ (jestem dopisany tylko do ostatniej do jakiej się dopisałem przed restartem). Napisałem sobie skrypcik który załatwia tą sprawę ale jestem ciekaw co jest powodem takich klocków? Może ktoś wie jak to załatwić aby było po staremu?
thalcave
Junior Member

Post autor: thalcave »

Spróbuj ręcznie się dopisać do /etc/group
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Po zmianach w systemie kopia pliku /etc/group znajduje się i jest do odzyskania z /var/backups/group.bak

Skoro wiesz, że tak się zachowuje Twój system, to dlaczego nie wykonasz sobie kopi plików, które ulegają zmianom.

Dziwnie zachowuje się Twój system. Ja nigdy nie zaobserwowałem podobnego zachowania po aktualizacji Lenny.
ODPOWIEDZ