Czy ktoś może mi doradzić/powiedzieć w jaki sposób mogę rozpakować ściągnięty film.
Film jest podzielony na części- wszystkie części mają rozszerzenie *.r00, *.r01, *.r02 itp.
Próbowałem:
Zainstalowałem sobie tego 7zip.
Próbowałem rozpakować film przez gui - ale się nie dało - udało się dopiero z konsoli
Ale znów dziwna sprawa - plik wymaga do odtworzenia praw roota - tak ma być? Czy to tylko u mnie?
Pozdrawiam.
To zmień z poziomu roota uprawnienia do pliku i po sprawie. Zależy gdzie masz te pliki ściągnięte. Przez gui jest zawsze problem rozpakowania dużych objętościowo plików.
Wydaj polecenie z poziomu roota:
tu root nie ma nic do rzeczy. Chcesz na szybko ? - proszę.
Odpalasz mc, wchodzisz do katalogu w którym są pliki r01, r02 itd. Najeżdżasz podświetleniem na pierwszy i klikasz na niego.
Czekasz chwilkę w zależności od wielkości spakowanego pliku. Przy *.avi ok 10 sek, przy dvd nawet do 40.
Pokazuje Ci się plik o który Ci chodzi - kopiujesz go na drugą konsolę do katalogu jaki sobie ustalisz.
Bodzio --- przy dużych objętościowo plikach mc się rozkłada, zgłasza błąd o nie obsługiwanym archiwum lub uszkodzeniu archiwum. Zależy to też o typu archiwum.
Nie wiem czym to jest spowodowane, ale u mnie mc zawsze się wykłada na dużych archiwach: rar, arj i zip. Dobrze obsługuje duże pliki tylko typu bz2, gz.
Wielkość obsługiwanego archiwum zależy od szybkości procesora, takie są moje doświadczenia.
Natomiast rozpakowanie z linii poleceń działa zawsze na dużych plikach.
A z uprawnieniami to musiał rozpakować zapewne z poziomu roota :-P
fnmirk - ja mam znowu bardzo pozytywne doświadczenia właśnie z mc. Bez względu na to czy to jest avi, iso czy dvd podzielone rarem na kawałki. A takie pliki są właśnie najczęściej z torrenta lub rapida.