Autoryzacja przez PPPoE --- karta sieciowa

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
non3

Autoryzacja przez PPPoE --- karta sieciowa

Post autor: non3 »

Witam a więc tak. Posiadam dostęp do neta za pomocą loginu i hasła przez kartę sieciową. Doinstalowałem sobie pakiety ppp i pppconf po odpaleniu pppoconfig otwiera się okienko ale z tego co się tu orientuje są to ustawienia pod modem a nie kartę sieciową, stąd moje pytanie jak zrobić ażeby ten net działał co muszę skonfigurować itp. W połączeniach mam tylko eth0 i lo brak połączeń ppp-oe.
A no i najważniejsze:
Debian 4.0
Maciorra
Beginner

Re: Autoryzacja przez PPPoE --- karta sieciowa

Post autor: Maciorra »

non3 pisze:Doinstalowałem sobie pakiety ppp i pppconf po odpaleniu pppoconfig otwiera się okienko ale z tego co się tu orientuje są to ustawienia pod modem a nie kartę sieciową
Witam,

Nie tylko modemy takze polaczenia pppoe na zwyklych sieciowkach. Na pewno po uruchomieniu program powininem wykryc twoje interfejsy sieciowe i zapytac na ktorym z nich chcesz skonfigurowac pppoe.
Szczegolow nie pamietam bo robilem to tylko raz rok temu i od tamtej pory dziala, ale zdaje sie polegalo to tylko na podaniu Id i hasla. Polaczenie pppoe moze byc tez szyfrowane przez mppe i wtedy trzeba sobie dopisac jeszcze jedna linijke bodajze w pliku dsl-provider.

Rzuc okiem na
to.

Jesli bedziesz mial jakies pytania chetnie pomoge :)
Awatar użytkownika
Pakos
Beginner

Post autor: Pakos »

też mam taki dostep do neta, uruchamiasz ppoeconf i wpisujesz login oraz pass. Potem net powienien zadzialac.
ODPOWIEDZ