Witam a więc tak. Posiadam dostęp do neta za pomocą loginu i hasła przez kartę sieciową. Doinstalowałem sobie pakiety ppp i pppconf po odpaleniu pppoconfig otwiera się okienko ale z tego co się tu orientuje są to ustawienia pod modem a nie kartę sieciową, stąd moje pytanie jak zrobić ażeby ten net działał co muszę skonfigurować itp. W połączeniach mam tylko eth0 i lo brak połączeń ppp-oe.
A no i najważniejsze:
Debian 4.0
Autoryzacja przez PPPoE --- karta sieciowa
Re: Autoryzacja przez PPPoE --- karta sieciowa
Witam,non3 pisze:Doinstalowałem sobie pakiety ppp i pppconf po odpaleniu pppoconfig otwiera się okienko ale z tego co się tu orientuje są to ustawienia pod modem a nie kartę sieciową
Nie tylko modemy takze polaczenia pppoe na zwyklych sieciowkach. Na pewno po uruchomieniu program powininem wykryc twoje interfejsy sieciowe i zapytac na ktorym z nich chcesz skonfigurowac pppoe.
Szczegolow nie pamietam bo robilem to tylko raz rok temu i od tamtej pory dziala, ale zdaje sie polegalo to tylko na podaniu Id i hasla. Polaczenie pppoe moze byc tez szyfrowane przez mppe i wtedy trzeba sobie dopisac jeszcze jedna linijke bodajze w pliku dsl-provider.
Rzuc okiem na
to.
Jesli bedziesz mial jakies pytania chetnie pomoge