Zmiana rozdzielczo
Zmiana rozdzielczości trybu graficznego
Cześć,
przy instalacji Debiana ustawiłem złą rozdzielczość ekranu i teraz nie mogę uruchomić trybu graficznego. Jak teraz mam zmienić rozdzielczość z poziomu konsoli :?: Z góry dziękuję za instrukcje.
przy instalacji Debiana ustawiłem złą rozdzielczość ekranu i teraz nie mogę uruchomić trybu graficznego. Jak teraz mam zmienić rozdzielczość z poziomu konsoli :?: Z góry dziękuję za instrukcje.
Kod: Zaznacz cały
dpkg-reconfigure xserver-xorg
/etc/X11/xorg.conf
Nie zawsze skutkuje, a więc pierwsza metoda. Przeleć wszystko z tymi samymi opcjami zmieniając tylko rozdzielczość, możesz przesadzić z nią, bo domyślnie będziesz miał największą, ale realną.Neverous pisze:/etc/X11/xorg.conf
Tak możesz edytować plik.Neverous pisze:To znaczy mam /zaraz po zalogowaniu jako root/ wpisać podaną lokalizację :?:
vim /etc/X11/xorg.conf
Vim jest dość skomplikowany w obsłudze. Spróbuj użyć nano. Plik w nano zapisujesz Ctrl + O. Potem wychodzisz Ctrl + X.
nano /etc/X11/xorg.conf
Możesz użyć oczywiście nano, albo wydaj polecenie mc, a restart:wilczekpl pisze:P.S. Jak potem zapisać ten plik i zrestartować system?
reboot
Przeglądaj po prostu plik, powinieneś mieć, m.in:
PS. Najpierw spróbuj, a później jak nie wiesz pytaj.
Lub coś w ten deseń. Ja więcej na 15,4" nie wyciągnę niż 1280x800.Section "Screen"
...
..
Modes "1280x1024" "1280x960" "1280x854" "1280x800" "1280x768" "1200x800" "1152x864" "1152x768" "1024x768" "800x600" "640x480"
...
..
EndSection
PS. Najpierw spróbuj, a później jak nie wiesz pytaj.
Przeczytać wcześniej dokładnie:wilczekpl pisze:Oki, po otwarciu xorg.conf w nano, co trzeba wpisać, aby dojść do opcji zmiany rozdzielczości
man xorg
man xorg.conf