KDE4 na Debianie Etch

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
kurdak

KDE4 na Debianie Etch

Post autor: kurdak »

Witam jak zainstalować na Debianie stabilnym środowisko KDE4?
Trochę szukałem, ale nie chcę się bawić w repo (chyba że będzie to konieczne) i wpisywać mnóstwo komend.
Zależy mi na prostej instalacji tak jak instalację 3.5, coś w stylu
aptitude install kde kde-i18n-pl
Tylko jak zainstalować KDE4, czytałem że jest już stabilnym środowiskiem dlatego chciał bym zacząć moją przygodę z Linuksem na nowym KDE.
Pozdrawiam.

PS:
Tak tylko dodam jak instalowałem Debiana i chciałbym wiedzieć czy to wmiarę poprawnie:
  1. System podstawowy (przez instalator)
  2. aptitude update && aptitude install xserver-xorg xbase-clients xfonts-base xterm (czyli wszystkie X)
  3. aptitude install linux-headers-'uname -r' build-essential (coś co potrzebne do sterowników graficznej)
  4. Sterowniki pobrane z NVIDI
  5. KDE4 --- Jeszcze nie zainstalowane (więc piszę jeszcze z pod Windows)
AdeBe
Junior Member

Post autor: AdeBe »

1.Na etch'u nie da się zainstalować KDE 4 przy pomocy apt-get. Zostaje Ci ręczna kompilacja qt i KDE.
2.Może i KDE 4 jest już dość stabilne, ale jego konfigurowalność pozostawia wiele do życzenia. Na twoim miejscu zostałbym na razie przy 3.5 a 4-ką pobawił się od wersji 4.1 (jak większość zresztą zamierza)
kurdak

Post autor: kurdak »

A orientujecie się jak jest przy dodaniu repo z expermintala i instalacja?
AdeBe
Junior Member

To nie wystarczy, musiałbyś przejść z Etch'a na Sid'a i chyba jeszcze dodatkowo mieć wpisy dla repo Lenny'ego.
A ogólnie to ściągnij sobie jakąś płytkę live cd z KDE4 i sprawdź czy na pewno chcesz to środowisko. ¯eby potem nie było narzekań jaki to Linux/KDE jest zły.
bns

Post autor: bns »

A orientujecie się jak jest przy dodaniu repo z expermintala i instalacja?
experimental jest rozszerzeniem sida więc najpierw musiał byś przejść na niego albo bawić sie w mieszanie dystrybucji i określanie pin priority
To nie wystarczy, musiałbyś przejść z Etch'a na Sid'a i chyba jeszcze dodatkowo mieć wpisy dla repo Lenny'ego.
Skoro miałby sida to po co wpisy od testing (lenney)? :)
AdeBe
Junior Member

bns pisze:Skoro miałby sida to po co wpisy od testing (lenney)? :)
Ze względu na to, że KDE 4 wymaga wielu różnych paczek i chyba z racji tego, że jest w experimental to jest paczkowane trochę tak na "odwal się". Wydaje mi się, że kiedyś nawet na stronie paczkujących tak pisało (odnośnie wymagań).
Ale nie jestem pewien więc nie będę się upierał.
ODPOWIEDZ