Programowe zarz

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
zoltan

Programowe zarządzanie taktowaniem procesora - czy się da?

Post autor: zoltan »

Witam

Pytanie jak w temacie. Z tym że chodzi o sytuację kiedy procesor jest podkręcony.

Mam procesor AMD64 X2 5000+ Black Edition @3.2GHz.

Jeżeli jest na fabrycznym ustawieniu można załadować program powernow lub cpudyn i wszystko działa jak trzeba. C'n'Q działa. Kiedy komputer nie jest obciążony. Taktowanie i napięcie procesora się obniża.

Kiedy procesor podkręcamy (z opcji w biosie zmieniam z default na manual i reguluję mnożnik, magistralę, napięcie itp.) C'n'Q nie działa zarówno po Linuksem jak i Windowsem. Zawsze jest to ustawienie, które ustawię w biosie.

ALE . Pod Windows jest program RightMark Clock Utility (RMclock), w który mogę ustawić wszystko w profilu power on demand --- jak mam regulować mnożnik, napięcie ile stanów przejściowych czy startować systemem itd., itp. Oczywiście pod Windows działa super z moim podkręconym komputerem. W stanie idle można też zjechać dużo niżej z mnożnikiem i napięciem niż na firmowym prog AMD. Ten program działa też (dobrze) z moim starym P4.

Ostatnio praktycznie cały czas pracuję na Linuksie x64 (rzeczy do pracy, maszyny wirtualne --- na nich Windows, baza oracle, OAS i java, mocy ciągle mało więc procesor mocno podkręcony.

No i właśnie --- szukam czegoś takiego jak RMclock dla Linuksa.
Spotkał się ktoś z takim programem?

pozdrawiam
ODPOWIEDZ