problemy z xfce

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
jj100

problemy z xfce

Post autor: jj100 »

witam
Muszę postawić jakiegoś linuxa na b. słabych maszynach. Postawiłem na debiana którego używam w domu + xfce bo jest lekkie, tu powstały problemy:
1. jaki menager logowania zastosować? Musi wykonywać automatyczne logowanie na konto użytkownika.
2. x'y muszą startować samoczynnie przy starcie systemu.
3. na razie mam gdm + gnome i spod gnoma użytkownik może wyłączyć system, jednak jeśli gdm uruchomi xfce to użytkownik już nie może wyłączyć systemu. Przy logowaniu na konto root problem znika.
4. jak dodać aktywator aplikacji na pulpit użytkownika? Najlepiej mając dostęp tylko przez konsolę (przy zdalnej administracji)

z góry dzięki za odpowiedzi i wyrozumiałość
robię to w pracy i nie za bardzo mam czas żeby posiedzieć w tym celi przed google
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Zainteresuj się może tym >>projektem<<
>>opisy<<
Podstawę stanowi Debian Sid --- duża baza informacji odnośnie twojego projektu.
jj100

@ fnmirk Dzięki, sprawdzę. Ale na pierwszy rzut oka martwi mnie wymaganie 128 MB RAM do startu z CD. Mówiąc słabe komputery mam na myśli 366 - 500 MHz i około 64 MB RAM. Każdy komputer posiada HDD, natomiast nie w każdym jest w pełni sprawny CD-ROM
fnmirk
Senior Member

Na czas instalacji, wystarczy dokładać pamięć lub instalować na jednej maszynie, przekładając dyski.
Korzystając z informacji tam zawartych możesz pokusić się nawet na instalacje bezpośrednio samego Debiana --- >>netinstall<<
Jest to wersja testowa --- poszukaj na forum --- sprawuje się bardzo stabilnie. Zresztą poczytaj, przetestuj i sam decyduj.
Przy pomocy netinstall, zainstalujesz minimalne środowisko tekstowe i skonfigurujesz sieć, reszta bezpośrednio z sieci.

Debiana (obecne dystrybucje) zainstalujesz nawet na pentium II 266 łącznie z kde --- wolno i długo ale będzie działać. Próbowałem.
jj100

pobrałem, wypaliłem i nic. pobrałem wersję małą i po wystartowaniu z płyty, po załadowaniu wszystkiego x'y nie starują, do konsoli wyjść się nie da.. lipka trochę.
Nawiązując do debianowego netinsta. Tak właśnie zaczynałem zabawę, system podstawowy, bez gnoma, potem ręcznie xserver-xorg, gdm + gnome na początek, potem xfce bo gnome za ciężki był.
i tu pojawiły się opisane problemy na które poszukuję rozwiązań w p[ierwszym poście..
Może jednak ktoś pomoże z tym xfce ?
fnmirk
Senior Member

Masz tu o zamykaniu sytemu
>>zamykanie systemu<<
>>a tu wszystko z forum o xfc<< wpisuj zamiast xfc inne zestawy haseł --- znajdziesz więcej odpowiedzi z forum debian.linux.pl

A tamto, po jednej próbie tak twierdzisz --- ja z liveCd nawet neostradę uruchamiam.
Bodzio
Junior Member

Post autor: Bodzio »

fnmirk, dobrze radzi, to jest dość fajna i wstępnie skonfigurowana aplikacja. Jako środowisko graficzne jest icewm - szybkie i lekkie.
A jak chcesz się trochę pobawić - to czysty debian basesystem, doinstaluj xorga, icewm i zamykanie systemu zgodnie z opisem, który kolega Ci załączył.
ODPOWIEDZ