opera 9.26 i flashplayer

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
qba88

opera 9.26 i flashplayer

Post autor: qba88 »

To mój perwszy post więc na początku chciałem się przywitać i powiedzieć że nawet fajny ten debian :] mam taki problem, że nie chce działać mi flashplayer w operze,
¦ciągam plugin instaluje wg zaleceń - zapodaje żeby go zainstalowało w /usr/lib/opera/ no i nie wiem czemu niby go wykrywa bo nie wyświetla już ze go brakuje, ale nie chce nic odtwarzać.
Identycznie instalowałem dla iceweasel'a i wszystko pięknie śmiga, jednak wole opere i bardzo prosze o pomoc.
Z góry dziękuje
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
3ndriu
Beginner

Post autor: 3ndriu »

Opera od wersji 9.24 ma problem z najnowszym flashem. Na forum jest link do starszej wersji flasha, która działa z Operą. Innym rozwiązaniem jest zainstalowanie wersji 9.5b. Co prawda jest to beta, ale jest bardzo stabilna, doskonale radzi sobie z wyświetlaniem stron i współpracuje z najnowszym flashem. ;-)
Awatar użytkownika
zomer
Beginner

Post autor: zomer »

Zainstalowałem opera wersję 9.5b-64bit ale skąd pobrać flashplayer-a do tej architektóry?
Awatar użytkownika
3ndriu
Beginner

Z tym może być problem. Można pobrać ze strony Adobe i zainstalować przez nspluginwrappera. Opisałem to tutaj: http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=48402#48402
e-gore
Beginner

Post autor: e-gore »

U mnie hula (m.in. z Operą
9.50 Beta 2) flashplugin-nonfree...
Awatar użytkownika
zomer
Beginner

Super

Post autor: zomer »

Fantastycznie o to chodziło. tylko że przy kopiowaniu musiałem podać docelowo

Kod: Zaznacz cały

/usr/lib/opera/plugins/
zamiast /usr/share/opera/plugins/ Jeszcze jedno

Kod: Zaznacz cały

[i]brak kandydującej wersji nspluginwrapper[/i] 
Wygląda na to że nie mam tego w repo lenny. Musiałem zassać z http://packages.debian.org/lenny/amd64/ ... r/download
Ostatecznie jednak wszystko działa. Super post z opisem amd-64 :) Tak sobie myślę co by było gdybym kupił intela jak zamierzałem. Dobrze że mi kasy brakło :mrgreen:
Awatar użytkownika
3ndriu
Beginner

Re: Super

zomer pisze:Ostatecznie jednak wszystko działa. Super post z opisem amd-64 :) Tak sobie myślę co by było gdybym kupił intela jak zamierzałem. Dobrze że mi kasy brakło :mrgreen:
Zrobiłbyś to samo. :-P Ja mam właśnie Intela. amd64 to trochę mylący termin, bo odnosi się zarówno do AMD, jak i do Intela.
Cieszę się, że mój opis komuś się przydał. ]@e-gore[/b]- podany przez Ciebie sposób byłby dobry, ale od niedawna w repo nie ma już flashplugin-nonfree. ;-)
e-gore
Beginner

Post autor: e-gore »

Nie ma, ale tylko Lennym. Poza tym nie wszystko musi być z repo... ;-)
ODPOWIEDZ