usb-storage: device scan complete

Ogólne pytania dotyczące systemu
Awatar użytkownika
jacbob77
Beginner

Post autor: jacbob77 »

witam,
próbowałem dziś uporać się z XP na moim laptopie FS Esprimo v5505. Miałem zainstalowanego debiana etch i viste. Oba systemy miały problem z kartą dziwiękową tu . W vista można powiedzieć że działało ale bardzo cicho nagrywało z mikrofonu.
Dlatego i z paru innych względów postanowiłem zainstalować xp. Na początku nie chciał wykrywać saty podczas instalacji, więc postanowiłem pogrzebać w biosie i przestawiłem AHCI z embled na disabled. Instalacja poszła było ok, tyle że też nie mogę zainstalować sterowników od karty dźwiękowej. Oczywiście po instalacji GRUB wcieło. wziołem więc cd z debianem (instalka przez net) i wpisałem rescue po czym jakoś udało się zainstalować GRUB. I tu zaczeły się problemy.

debian się nie uruchamia a zatrzymauje się na takim czymś:
.
.
.
sd 3:0:0:0: Attached scsi removable disk sdb

i tutaj nic się nie dzieje. Uruchiamiam zarówno zwykłym trybem jak i drygim (jednoużytkowym czy jakoś tak się to nazywa)
sytuacja się powtarza i nic nie mogę zrobić. Po przestawieniu w biosie AHCI z disabled na enabled dalej sytuacja się powtarza.

od razu mówie że nie do usb mam podłaczoną tylko mysz optyczną logitech, ale gdy ją odłączei dam reboot dzieje się tak samo.

Proszę, pomóżcie.
ps. dodam że wcześniej zrobiłem obrazy partycji w Acronis true image v11 zarówno linuxa jaki windowsa visty.

pozdrawiam

[ Dodano: 2008-03-05, 21:55 ]
no nic nie mogłęm czekać dłużej wgrałem obraz partycji i jak na razie działa
ale jak ktoś ma pomysł co może być przyczyną i jak to rozwiązać to proszę napisać, być może przyda sie komuś

ja od siebie dam radę:
jeżeli jesteś poczt
początkującym i przeciętnym użytkownikiem - zrób sobie obraz partycji

nie spodziewałem się że mi się to przyda a jednak uratowało życie, coś mnie podkusiło i zrobiłem, a czasem warto posłuchać intuicji

pozdrawiam all
dzięki
ODPOWIEDZ